Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Forradalmian új eljárással állítják talpra a kutyákat Kaposváron

Forradalmian új eljárással állítják talpra a kutyákat Kaposváron
Facebook
Twitter
Pinterest
A szaporítók és felelőtlen tenyésztők kitartó munkájának, valamint a rossz minőségű tápoknak köszönhetően egyre több gazdi találja magát szembe olyan mozgásszervi betegséggel, mely súlyosan rontja a kutyus életminőségét, állandó fájdalmat okoz és komoly mozgáskorlátozottságot eredményez. Egy aktív, sportos, energikus kutyánál ez maga a pokol. Mit tesz a gazdi ilyenkor? Elindul szépen a ma elérhető gyógymódok útvesztőjében, jöhet a műtét az erre szakosodott ortopédusoknál, aztán az ilyen-olyan kezelés, melyek között eligazodni lassan már igazi kihívás.

Egyre többször hallottam az elmúlt időszakban a Lipogems eljárásról, melyet ma Magyarországon egyetlen orvos végez Kaposváron, Dr. Gippert Róbert. Erről az eljárásról annyi jót hallottam, olyan eredményeket láttam, hogy mindenképpen jobban utána szerettem volna járni.

Ezért megkerestem Dr. Gippert Róbertet, aki készségesen válaszolt minden kérdésemre és részletesen, érthetően elmondott mindent a Lipogems-ről. Érdemes végigolvasni az egész interjút, nagyon sok fontos és érdekes dologról beszélgettünk.

Miért van ilyen sok mozgásszervi panasz és betegség a kutyák körében?

Dr. Gippert Róbert: Ez elsősorban a túltenyésztésnek a következménye. Sajnos számos ízületi probléma arra vezethető vissza, hogy nem kontrolláltan tenyésztik az állatokat. Nagyon sok klubnál most már előírás, hogy csak a betegségtől mentes állatokat tenyészthetik. Ide tartozik például a diszplázia. Ezen felül számos olyan fiatal kori betegség, mint a perthes kór vagy oszteochondrózis és sorolhatnánk még sok betegséget, ami az ízületek degenerációjával jár, részben örökletes háttért vagy az erre való hajlamot feltételezi, másrészt a modernkori táplálkozási problémákra vezethetőek vissza. Korábban szinte mindenhol az asztalról lekerülő dolgokkal etették az állatokat. Manapság az utolsó faluhelyen is a boltban vásárolt táppal etetik a kutyákat. Ez egyfelől jó, másfelől a nagyon rossz minőségű tápok többet ártanak, mint használnak. Többségük nagyon hamar felpumpálja az állatot, úgy tűnik, hogy látványosan fejlődik, csak az összetételük vagy számos kiegészítő anyagok, melyek az ízület fejlődéséhez szükségesek hiányoznak vagy nem megfelelő arányban vannak a tápban. A túlnövekedés következtében igaz, hogy az állat küllemre szépen mutat, de a csontok és az ízületek zavart szenvednek. Tehát a túltenyésztés és a nem megfelelő táplálás játszik szerepet abban, hogy ennyi ízületi probléma van a mai kutyák életében.

Dr. Gippert Róbert
forrás: drgippert.hu
Dr. Gippert Róbert

Melyek azok a mozgásszervi betegségek, melyek gyógyíthatóak és melyek azok, amik „csak” kezelhetők és karban tarthatók?

A genetikai, tehát tenyésztésre visszavezethető vagy örökletes mozgásszervi betegségek úgy megelőzhetőek és kezelhetőek, hogyha ezeket szűrjük és csak olyan szülőpárral történik a tenyésztés, melyek mentesek ezek alól a betegségek alól. Számos ízületi probléma megelőzhető ezen felül, ha a táplálásra odafigyelünk. Például olyan ízületi degenerációk, mint az oszteochondrózis ami egy porc-degeneráció, vagy panosztitisz ami a gyors növekedésből adódó ízület illetve csontvelő-csonthártya gyulladás, a megfelelő táplálással megelőzhetőek. Az örökletes betegségek többnyire csak tünetileg kezelhetőek, végleges megoldás csak ritkán illetve drasztikus és igen nagy költségű műtétekkel lehetséges. Azonban itt jön be a forradalmian új Lipogems őssejt kezelés. Ezeknél a betegeknél az okot nem tudjuk megszüntetni, viszont a Lipogems technikával panasz és fájdalommentessé tehetjük a tüneteket. Lehet egy darabig az ízületek porckopást lassítani különböző ízületvédőkkel vagy a tüneteket mérsékelni szteroidokkal és monszteroid fájdalomcsillapítókkal, de összességében ezek időleges és tüneti kezelések. A Lipogems technikával a jelenlegi álláspont szerint tartósan tünetmentessé tehetők a páciensek. Ez sem egy csodaszer, nyilván az alap problémát nem fogja megoldani, de magát a degeneratív elváltozást minőségileg tudja kezelni, tehát fájdalommentessé tudja tenni és egy regeneratív folyamatot tud elindítani, ezáltal az állat minőségi életet tud élni a továbbiakban.


Mivel tudjuk védeni kutyáink mozgásszervi egészségét? Beszélhetünk megelőzésről, prevencióról? Ha igen, akkor mik ezek?

A megelőzésnél két nagyon fontos szempont van. Az egyik az örökletes bántalmak például a diszplázia szűrése, a tenyészteni kívánt állatoknál. A másik nagyon fontos tényező, hogy minőségi étrenden kell tartani őket. Nem mindegy, hogy mivel, milyen formában és milyen mennyiségben etetjük az állatokat. A kereskedelemben kapható tápok többsége sajnos nagyon hangzatos és mindemellett jó marketinggel is rendelkezik, azonban a minőségi feltételeknek rendkívül kevés felel meg. A minőségi tápokat pedig az átlag tulajdonos nem tudja megfizetni. Azok a betegségek, amik a táplálkozásra vezethetőek vissza, elsősorban azzal előzhetőek meg, ha megfelelő diétára és megfelelő minőségi étrendre állítjuk őket. Ezek mellett szerepet játszanak a megelőzésben az ízületvédők, mint például a glükózamin, chondroitin szulfát, hiarulonsav. Amennyiben az ízületvédő készítményeket folyamatosan etetjük a hajlamos egyedekkel 4-6 hónapos kortól, hozzájárulnak az ízületek regenerációjához illetve megelőznek számos degenerációs folyamatot, ezzel lassítva azokat a problémákat, amit a táplálkozás vagy az örökletes betegség okoz.

Kép
forrás: drgippert.hu

Pontosan mi az a Lipogems eljárás?

Az őssejt kezelésnek ez a legújabb formája. A hagyományos zsírszövetből nyert kezeléstől abban különbözik a mostani eljárás, hogy hiányoztak azok az információhoz szükséges egyéb más faktortok, amik segítettek abban, hogy az őssejt felismerje és tudja, hogy mi a feladata. Például, ha egy bohóc halat kiemelünk a Karib tengerből és behelyezzük egy akváriumba, akkor elpusztul. Amennyiben mindezt a korallzátonnyal együtt tesszük, akkor van élettere, újból tud szaporodni, fejlődni és ki tudja fejteni a hatását. Ami szintén fontos, hogy egy műtét keretében azonnal egy minimális kis lukon ki tudjuk venni az őssejteket fájdalommentesen legális módon, majd akár egy vagy több helyre vissza tudjuk juttatni a kinyert őssejtet egy injekciós tű segítségével. Ez egy sokkal összetettebb komplexebb anyag, ami az őssejt kezelésen kívül egy átfogó regeneratív fájdalomcsillapító életminőséget javító beavatkozást jelent.Kinek érdemes belevágnia a Lipogems kezelésbe? Milyen eredményeket értek el eddig ezzel a kezeléssel?

Minden olyan macska, kutya, ló, aki ízületi problémával küzd. Elsősorban idősebb állatoknál, ahol már nem lehet műteni, mikor nincs már oki-terápiára lehetőség és fájdalomcsillapító árnyékában éli az életét, akkor ez az őssejt kezelés bámulatos eredményt tud hozni. Alapvetően minden ízületi elváltozásnak a gyógyításában szerepet játszhat. Humán és állatgyógyászati területen ebben van a legnagyobb tapasztalat. Nyugat-Európában és Amerikában állatgyógyászati téren egy-két klinikán zajlik, Közép Kelet-Európában pedig nálunk Kaposváron elérhető ez a beavatkozás. A legnagyobb tapasztalatok az ortopédia területén vannak, de autoimmun betegségek esetében, plasztikai beavatkozásoknál, nagy szövethiánnyal járó égési sérüléseknél, szövetsérülések károsodása kapcsán is alkalmazható, illetve inkontinencia esetén is nagyon szép eredmények vannak. Dehogy konkrét példával éljek, nemrég műtöttem egy leszerelt munkakutyát, akinek egy könyök ízületbe terjedő törése volt, ami rosszul forrt össze és tulajdonképpen az állat három lábon tudott közlekedni, fennállt az esélye annak, hogy egy életre nyomorék marad. A beavatkozást követő harmadik héten újra használta a lábát és boldogan rohangált.Több mint 20 esetünk volt már eddig és mindegyik sikeresen végződött. Mintegy 25 éve praktizálok, sok mindennel találkoztam már, de ez az őssejt kezelés talán olyan, mint egy varázslat, ami csodával zárul, hiszen segíthetek olyan állatokon, akiknél eddig nem volt remény. Állatorvosként pedig nem is kívánhatnék szebbet, mint a gazdi és állat számára újra visszaadni a reményt.

Köszönöm szépen Dr. Gippert Róbertnek az interjút, további sok sikert és "csodát" kívánok a praxisban.

Dr. Gippert Róbert
forrás: drgippert.hu
Dr. Gippert Róbert

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

szeptember 20

kos 03.21 - 04.19

A mai napon megbizonyosodhatsz róla, hogy valóban léteznek...

bika 04.20 - 05.20

Általában rendkívül görcsösen ragaszkodsz valamihez, amit kigondolsz, nagyon...

ikrek 05.21 - 06.21

Korábban a szőnyeg alá sepert probléma köszön most...

rák 06.22 - 07.22

Fontos számodra az, hogy a környezetedben élőket kiszolgáld,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Kissé frusztrál az, hogy nem abban a tempóban...

szűz 08.23 - 09.22

Hatalmas tempóban rohansz előre, ami kissé megrémít, hisz...

mérleg 09.23 - 10.22

Túl sok mindenki problémáját veszed a nyakadba, ettől...

skorpió 10.23 - 11.21

Feleslegesnek érzed magad egy bizonyos szituációban, egyáltalán nem...

nyilas 11.22 - 12.21

Elég bizonytalannak érzed magad a jelenlegi helyzetedben ahhoz,...

bak 12.22 - 01.19

Bár kissé öntörvényűnek gondolnak a környezetedben, mindent szeretsz...

vízöntő 01.20 - 02.18

A jövődre gondolva jó előre szeretnél kiküszöbölni egy...

halak 02.19 - 03.20

Rendkívül felelősségteljes feladattal bíztak meg hétvégére, te pedig...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Napi horoszkóp szeptember 20.: a Mérlegek önfeláldozóak, a Nyilasoknak több önbizalomra van szükségük

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok ismét üzentek!

Kép

Nem menstruál és eredetileg legénybúcsúkra szánták – mennyi mindent nem tudtunk rólad, Barbie

Évtizedeken keresztül rengeteg vita és pereskedés tárgya volt, mégis közel 60 éve a játékpiac egyik legkelendőbb terméke. Barbie sokkal több annál, mint holmi csinos öntőformából kikerült műanyag. Elmondjuk, miért!

Kép

Ha te is gyakran raksz csirkét a fagyasztóba, az alábbi infókat muszáj tudnod

Látszólag úgy tűnhet, a fagyasztóban tárolt csirkemell sosem megy tönkre, de valójában nagy odafigyelést igényel!

Kép

A hét leggyakoribb hiba, amit egy szobanövény-tulajdonos elkövethet

Fonnyadt a növényed? Szívfacsaró látvány, főleg mostanában, amikor több időt töltünk otthon, mint valaha. Mondanom sem kell: nem érdemes feladni, van megoldás. Az ÉVA Magazin cikke.

Kép

A statisztikák felfedték: ebből a 3 csillagjegyből van a legkevesebb

Nem véletlen, hogy kevesebb ilyen jegyű ismerősöd van!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem