A grillezés alapszabályai

http://grillplaza.hu
Joy

Kezdőként a grillezés ijesztőnek tűnhet, hiszen nem elég megküzdeni a faszén begyújtásával, de sok esetben a húsokat sem úgy kell sütni, mint ahogyan azt a konyhai sütőben tennénk. Ha te is ebben a cipőben jársz, ismerd meg a grillezés alapszabályait, így máris nagyobb az esélye, hogy az első grillezős próbálkozásodat siker koronázza.

Pácold be a húsokat!

A grillezett húsok különleges ízének eléréséhez nélkülözhetetlen a pácolás. Ez történhet száraz vagy nedves páccal, amiben a hús állaga alapján dönts. Vagyis ha keményebb, rágósabb húst sikerült beszerezni, akkor mindenképp nedves páccal ízesítsd, hiszen a nedves pác savas, aminek köszönhetően kissé megpuhul a hús, így nagyobb eséllyel varázsolható belőle szaftos és omlós fogás.

Ugyanakkor a nedves pácban nem hagyhatod napokig érlelődni, hiszen a savas közeg nem csupán puhítja, hanem képes túlságosan lebontani és ezáltal roncsolni a hús szerkezetét. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minimum 1, maximum 5 órán keresztül álljon a hús nedves pácban.

A grillezés nem egyenlő a barbecue-val

Sokan tévesen azt hiszik, hogy a grillezés és a barbecue ugyanazt jelenti, azonban két teljesen eltérő sütési módszerről van szó. Ugyanis a grillezés magas hőfokon gyors sütést jelent, a barbecue pedig ennek teljesen az ellentéte, vagyis alacsony hőfokon lassú sütés.

Ennek fényében talán érthetőbbé válik az is, hogy grillezni egyaránt lehet faszenes és gázos grillsütővel is, viszont az igazi barbecue fogás elkészítéséhez szükség van a faszén vagy a tömör fa füstjére, ami az étel aromáját adja. Így ha ragaszkodsz egy igazán autentikus barbecue fogás elkészítéséhez, akkor csakis a faszenes grillező jöhet szóba.

Csak egyenletes hőmérsékletű húsokat süss!

Öreg hiba, amikor valaki kívül már kiolvadt, de belül még fagyott húst dob a grillrácsra. Így nem csupán az íze fog kivetnivalót hagyni maga után, hanem biztos lehetsz abban is, ha ilyet teszel, hogy a hús kívülről meg fog égni, belül viszont nem lesz megsülve.

Ezért mindig figyelj oda arra, hogy addig ne kezdd el sütni a húst, amíg minden része nem egyforma hőmérsékletű. Az ilyen hús ugyanis egyenletesen melegszik a grillen, kevesebb lesz a sütési ideje, ráadásul mindenhol egyformán át fog sülni.

Mindig ellenőrizd a hőfokot!

Ha már a hússütés előtti hőmérsékleténél tartunk, akkor meg kell említeni a sütés közbeni belső hőmérsékletet is.

Erre azért erősen ajánlott odafigyelni, mert van néhány olyan húsféle, mint a szárnyasok és a sertés, melyeket nem javasolt nyersen fogyasztani, hiszen komoly egészségügyi kockázatai vannak, ráadásul a nyers húsok íze nem is túlságosan ínycsiklandó. Ezért húsok készítésénél mindig legyen a kezed ügyében egy húshőmérő, amivel ellenőrizheted a húsok belső hőfokát.


Amennyiben nincs még ilyen műszered, a Grillplaza.hu-nál kapható grillező kiegészítők között biztosan találsz az igényeidnek megfelelő kivitelt, illetve további eszközök közül is választhatsz.