Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Eláruljuk, hogyan hat az agyra a teljes izoláltság: nem semmi, mi történik, ha nem találkozol más emberekkel

Eláruljuk, hogyan hat az agyra a teljes izoláltság: nem semmi, mi történik, ha nem találkozol más emberekkel

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

A párnatrükk már a múlt: ezzel a szuper módszerrel még többet spórolhatsz repülés során

Igen, felvihetsz még több mindent a repülőre anélkül, hogy fizetnél érte. Mutatjuk, hogyan!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Megváltoztatja az agyműködést, ha sokáig vagy tejesen egyedül.

Az egyik legfontosabb, amit a koronavírus világjárvány során megtanulhattunk, az, hogy legalább annyira szükségünk van egymásra, társaságra, kapcsolatokra, mint megfelelő táplálékra és alvásra. A karantén alatt világszerte megnőtt azoknak a felnőtteknek és kamaszoknak a száma, akik depressziótól, szorongástól szenvedtek, ez pedig a tudósok figyelmét sem kerülte el. Megvizsgálták, van-e valamilyen hatása az agyra annak, ha teljesen izolálódunk másoktól, vagyis annak, amikor totálisan egyedül maradunk például a saját lakásunkba záródva.

Olvasd el ezt is!

Így hat az agyra az izoláltság, az egyedüllét

Korábbi kutatások már bizonyították, hogy azok, akik tartós magányban élnek, mint például az árvák vagy azok az idős szülők, akiknek kirepültek a gyerekei a családi otthonból, hajlamosabbak lehetnek a depresszióra és inszomniára.

Majmokkal is végeztek ezzel kapcsolatban kísérletet, azok a kismajmok, akik teljesen egyedül nevelkedtek, később képtelenek voltak visszailleszkedni fajtársaik közé, kimondottan ellenségesek voltak velük. Ez azért érdekes eredmény, mert a majmok állnak a legközelebb az emberhez genetikailag.

A tudósok azt is felfedezték, hogy a magány a majmok és az emberek agyát is átalakítja két extra fontos ponton: hatással van az érzelemszabályozásra és a társas kapcsolatokért felelős területre.

Hogy egy picit még jobban belemenjünk a dolog tudományos mélységeibe, érdemes hozzátenni, hogy sejtszinten is történtek változások a szervezetükben. Lecsökkent például az úgynevezett oligodendrociták száma, amely a fehér állományt alkotja az agyban. Ennek eredménye az lett, hogy az orvosok abnormális mintákat találtak az agyi aktivitásukban több fontos területen is.

Jó hír azonban, hogy ez a jelenség jól gyógyítható, visszafordítható. Egy másik kísérletben olyan embereknek mutattak közösségi tevékenységről fotókat, akik már régóta egyedül voltak. Az agyuk egyből elkezdte válaszul termelni a dopamin nevű boldogsághormont.

Ha tehát te is úgy érzed, hogy az elmúlt években túl sokat voltál egyedül, sokszor gondolod úgy, hogy depressziós lehetsz és inszomnia kínoz, ne aggódj, próbálj meg újra kapcsolódni. Keress társaságot, beszélgess minél többet. Hidd el, gyógyító hatással lesz rád!

Ezt olvastad már?

Galéria / 9 kép

9 dolog, ami az egyedüllét mellett szólhat

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Napi horoszkóp január 31.: a Szüzek szokatlan dologra vállalkoznak, a Nyilasoknak érdemes a határaikon belül maradniuk

A csillagok a hónap utolsó napjára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

A férjem megcsalt, én mégis vele maradtam: elárulom, hogy miért

Ez egy egyáltalán nem mindennapi történet, ami sok megértést és empátiát igényel...

Kép

Te is alufóliával takarod le az ételmaradékot? Eláruljuk, miért nem kellene

Kiderült, hogy nem ez a legideálisabb módja annak, hogy elcsomagold a maradékot. Eláruljuk, mit érdemes tenned helyette.

Kép

Gyakori hibák, amit az újdonsült házasok közül a legtöbben elkövetnek

Éppen arra készülsz, hogy kimondd az igent a szerelmednek, esetleg már meg is tetted? Akkor fogadd meg a most következő tanácsokat, hogy boldogan élhessetek, míg meg nem haltok.

Kép

Nem tér vissza A Bridgerton család egyik főszereplője a 3. évadban

Sajnáljuk, hogy tőlünk kell megtudnod, de Regé-Jean Page után újabb sztár intett búcsút a Netflix sikersorozatának, szóval az következő szezonban már két fontos karaktert hiányolhatunk a történetből.