Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Eláruljuk, mit kell megfogadnod az új évre, ha szeretnéd egyenesbe hozni az anyagi helyzetedet

Eláruljuk, mit kell megfogadnod az új évre, ha szeretnéd egyenesbe hozni az anyagi helyzetedet

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ne aggódj, anélkül is szárnyalhatnak a pénzügyeid, hogy megütnéd a főnyereményt a lottón és a Netflix-előfizetésedről sem kell lemondanod.

Bár a szilveszter valóban éppen olyan nap, mint a többi, mégis tagadhatatlanul tökéletes alkalom arra, hogy tiszta lapot nyissunk és változtassunk az életünk azon területein, amelyekkel nem vagyunk elégedettek - nem véletlen, hogy a legtöbben fogadkozással indítják az új évet. Ugyan mindannyian másképpen képzeljük el az előttünk álló 12 hónapot, azért vannak dolgok, amelyet sokan megígérnek maguknak. Képzeld, egy 2021 decemberében elvégzett kutatás szerint a toplista élén az egészséges életmódra való törekvés áll, de rengetegen akadnak olyanok is, akik az anyagi helyzetüket szeretnék egyenesbe hozni az új évben. Te is közéjük tartozol?

Nos, egyáltalán nem vállalkoztál lehetetlen küldetésre, mindössze annyi a teendőd, hogy apró részcélokra bontsd a fogadalmadat. Mi pedig segítünk abban, hogyan tudod lépésről lépésre megvalósítani az elképzeléseidet. Először is, fontos az eszedbe vésned, hogy nem hasoníthatod össze a pénzügyeidet másokéval, mert mindenki helyzete egyedi. Lehet, hogy most több áldozatot kell hoznod az anyagiak miatt, mint a legjobb barátnődnek, de ez nem jelenti azt, hogy ennek a jövőben is így kell lennie. Sőt! Légy őszinte azzal kapcsolatban, mit engedhetsz meg magadnak és közben ne feledd el azt sem, hogy nem a pénzügyeid határoznak meg téged. Na, jöhet a többi feladat?

Pontosítsd a céljaidat!

Az amerikai Northwestern Mutual szervezet kutatása rávilágított, hogy bár a 26 és 57 év közötti válaszadóik igencsak komoly célokat tűztek ki maguk elé az életben, közel 87 százalékuk tanácstalannak érzi magát a megvalósításukat illetően. Nem tudják, hogyan érhetnék el azt, amit szeretnének, a tudás hiánya pedig végül megtöri az elhatározásukat és a kitartásukat. Tehát, itt az ideje pontosítanod az újévi fogadalmadat a pénzügyeiddel kapcsolatban. Légy egészen konkrét, amikor megfogalmazod a terveidet. Idén végre le akarod törleszteni a diákhiteledet? Esküvőre, esetleg lakásra gyűjtenél? Ha tisztában vagy azzal, mit szeretnél, akkor könnyebben összeírhatod azt is, hogy milyen lépéseket kell megtenned ehhez és azt is látni fogod, mekkora összeget kell megspórolnod havonta a siker érdekében.

Vesd be az 50/30/20 szabályt!

Apropó spórolás! Ugyan rengeteg módszer létezik a pénzügyeink kordában tartására, a legtöbben mégis az 50/30/20 szabályra esküsznek. A módszer borzasztóan egyszerű: a bevételeid 50 százalékát megélhetési költségekre, 30 százalékát „szórakoztató kiadásokra” (például utazásra, fesztiválokra, könyvekre vagy új ruhákra), 20 százalékát pedig megtakarításokra, befektetésekre és adósságfizetésre kell fordítanod. Ha hajlamos vagy a túlköltekezésre, akkor érdemes ezt a technikát ötvöznöd a borítékos rendszerrel, azaz tárold külön (akár egy másik pénztárcában) azt a bizonyos 30 százalékot készpénzben. Ugyanis, ha mindent a bankkártyáddal fizetsz ki, könnyedén elcsábulhatsz és átlépheted a szórakozásra szabott keretedet. A költségvetési-tervnek hála végre úgy érezheted, kézben tartod a pénzügyeidet és többé nem lesz bűntudatod amiatt, ha megleped magad valamivel. Az anyagi helyzeted persze bármikor változhat, ezért kéthetente, akár havonta szánj időt arra, hogy újraértékeld a költségvetésedet. Impulzusvásárló vagy? Ha meglátsz valamit, amit szeretnél, de azért igazából nincs rá szükséged, ne vedd meg azonnal. Távozz az üzletből üres kézzel, vagy hagyd a terméket pár napra a webshop kosarában. Előfordulhat, hogy pár óra elteltével el is felejtkezel arról, amit az első pillanatban mindenáron meg akartál vásárolni. Ha viszont nem tudod kiverni a fejedből, vess egy pillantást a budget-re és gondold át, megengedheted-e magadnak.

Gondoskodj a vésztartalékokról!

Hiába vigyáztál, véletlenül mégis leejtetted a mobilodat és most sürgősen ki kell cserélni a kijelzőjét? Ne ostorozd magad, ilyen balesetek sajnos mindenkivel előfordulnak. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy váratlanul, vagy felkészülten érnek ezek a kellemetlen kiadások. A pénzügyi szakértők azt mondják, nem árt hónapról hónapra kialakítani magadnak azt a keretet, amelyből éppen az efféle költségeket rendezheted. Sőt, az apróbb vésztartalékok mellett érdemes félretenned egy akkora összeget is, ami közel három-hat hónapnyi kiadásodat fedezi, abban az esetben, ha hirtelen elvesztenéd az állásodat, vagy egészségügyi okokból akár hetekre kiesnél a munkából. De ne felejtsd el átpörgetni a naptárodat sem, hiszen számtalan olyan (előre betervezett) programod akadhat, amire egy viszonylag magasabb összeget kell elkülönítened: ilyenek például az esküvők vagy a diplomaosztók is. Miért az utolsó pillanatban kezdenéd el a spórolást rájuk?

Ezt olvastad már?

Galéria / 6 kép

3 csillagjegy, aki imád vásárolni - És 3, akik mindig spórolnának

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!