Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Vajon oké úgy beszélni a kutyával, mintha kisbaba lenne? A szakértő válaszol

Vajon oké úgy beszélni a kutyával, mintha kisbaba lenne? A szakértő válaszol

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ők a legönfejűbbek: 4 csillagjegy, aki soha nem köt kompromisszumot

Nem egyszerű velük az élet, persze a nap végén így fogadjuk el őket!

Olvasd el!

Ez aztán a szerelem! A 48 éves Sarah Paulson és 80 éves barátnője a párizsi divathéten romantikáztak

Sarah Paulson és Holland Taylor le se tagadhatnák, hogy mennyire odavannak még mindig egymásért!

Facebook
Twitter
Pinterest
Te is rendszeresen gügyögsz a kutyádnak, amiért sokan furcsán néznek rád?

Mindannyian hallottunk már olyat, aki úgy beszél a kutyájához, mintha az egy kisbaba vagy egy totyogós gyermek lenne. Sőt, a többségünk csinálta is már. De olyan nagy baj ez? Nos, a tudomány szerint teljesen rendben van, ezért, ha azok közé tartozol, akik így kommunikálnak szőrös kedvencükkel, nem kell miatta aggódnod többé.

Mi az a kisbaba hang vagy gügyögés?

Valószínűleg senkinek nem kell magyarázni, mi az a kisbabás vagy kisbaba hang, igaz, magyarul sokszor csak gügyögésként hivatkozunk rá. A tudományban külön kifejezés van erre, úgy hívják kisgyermek felé irányuló beszéd, aminek az angol rövidítése (infant-directed speech) IDS. Ennek a beszédtechnikának hatalmas evolúciós értéke van, ugyanis a gügyögés segít a kisgyermeknek abban, hogy minél gyorsabban és jobban sajátíthassa el anyanyelvét, valamint mélyíti a kötődését a szülei felé. Amikor ugyanezen a hangon beszélünk a kisállatunkhoz, azt a kutatók (pet-directed speech) PDS-nek mondják, amikor pedig a kutyának az a (dog-directed speech) DDS.

Szereti a kutya, amikor gügyögünk neki?

Egy 2018-as kutatás szerint, amit a York-i Egyetemen végeztek, a kutyák nagyon szeretik, ha gügyögnek nekik, sokkal nagyobb figyelmet szenteltek a felmérés során azoknak a személyeknek, akik így kezdtek beszélni a környezetükben. Amikor az emberek hagyományos, megszokott módon beszélgettek, az ebek nem figyeltek. Ennek evolúciós oka lehet, valószínűleg az évezredek során megtanulták, hogy az emberek akkor beszélnek hozzájuk, ha a gügyögést használják, amikor pedig nem így kommunikálnak, az nem nekik szól.

Az American Kennel Club is végzett ebben a témában egy kutatást, ők arra jutottak, a gügyögés kutyák esetében akkor a leghasznosabb, amikor még kölykök és tanulják a parancsokat. Erre a hangra sokkal gyorsabban reagálnak és jó dolgokkal társítják össze.

Gügyögjek a kutyámnak?

A fenti kutatások eredményei szerint a gügyögés alapvetően akkor a leghasznosabb, amikor a kutya még kölyök és tanulja a közös életet a gazdájával. Ha azonban felnő, elképzelhető, hogy nem reagál rá többé, ebben az esetben elhagyhatod. Amennyiben azonban középkorú vagy idős kutyád látványosan szereti, amikor így beszélsz hozzá, tartsd meg régi jó szokásodat, hiszen ezzel csak elmélyíted a kettőtök közt lévő szeretetet.

És ezt olvastad már?

Galéria / 6 kép

6 kutyafajta, amit az állatorvosok nem tartanának

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak jobb nő lett - forró fotók

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Kép

A legijesztőbb dolog, amit a születésed ideje elárul rólad

Mindannyiunknak vannak furcsaságai... és soha nem állítanánk, hogy minden furcsaságért a szüleink a felelősek, de abban viszont valószínűleg mind egyetértünk, hogy a neveltetésünk befolyásolja azt, kivé válunk - beleértve a furcsa tulajdonságainkat is.

Kép

A net segítségével próbálják leleplezni Leonardo DiCaprio új barátnőjét

A Titanic és A Wall Street farkasa filmek sztárját egy rejtélyes nő társaságában szúrták ki a lesifotósok február elején, a média pedig arra biztat mindenkit, ha tudják ki ő, jelentkezzenek!