Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Kiderültek az emlékeztető oltások leggyakoribb mellékhatásai

Kiderültek az emlékeztető oltások leggyakoribb mellékhatásai
Facebook
Twitter
Pinterest
A gyártók elvégezték a teszteket, itt vannak az eredmények.

Ahogy a koronavirus.gov.hu-n olvasható, Európában elsőként Magyarország tette lehetővé a koronavírus elleni harmadik oltások felvételét még augusztusban. Azóta eltelt jó néhány hónap és egyre többen kérik az emlékeztető oltásokat világszerte is, így ma már rendelkezésünkre áll néhány azzal kapcsolatban, hogy milyen mellékhatásokkal kell számolni a soron következő vakcinák beadatása után.

Amiket eddig tudunk:

Pfizer

A Pfizer harmadik, emlékeztető adagja ugyanolyan összetételű és erősségű, mint az első két injekció volt. Az eddig összegyűjtött adatok szerint a harmadik vakcina után kialakuló mellékhatások nagyon hasonlóak azokhoz a tünetekhez, amiket az első kettőnél tapasztaltak egyesek – esetleg még enyhébbek is.

A Pfizer és a BioNTech Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának benyújtott adatai alapján az emlékeztető oltások után a részt vevők 83%-a tapasztalt fájdalmat a karjában a beadás helyén, 63,7%-a fáradtságról is beszámolt, míg 48,4%-a fejfájásra panaszkodott. Ezek az eredmények nagyon hasonlóak az első két vakcina esetében mutatkozó mellékhatásokhoz. További tünetekként jelölték meg az izom- és ízületi fájdalmat, a hidegrázást, a hasmenést, a hányást és a lázat. A Pfizer vizsgálata szerint 18 és 55 év között nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ezek a mellékhatások, mint a 65 év felettiek körében, mert az életkor előrehaladtával az immunválasz csökken.

Moderna

A Pfizerrel szemben a Moderna emlékeztető adagja feleannyi (50 mikrogramm), mint az első két adag volt. Bár a dózis kisebb, nem jelenti azt, hogy a mellékhatások is a félre csökkentek volna, sőt! A cég állítása szerint a harmadik Moderna oltás hasonló mellékhatásokat okoz, mint a megelőzők: a részt vevők 76%-a az injekció beadásának helyén fellépő fájdalomról számolt be, 47,4% fáradtságot, 42,1% fejfájást és 39,5% ízületi fájdalmat élt át. A klinikai vizsgálatok hidegrázást, hányingert és hányást is feljegyeztek. A 18 és 64 év közöttieket erősebben érintették a mellékhatások, és a cég nem számolt be súlyos, nemkívánatos eseményekről, így nem jeleztek új biztonsági aggályokat.

Janssen

Klinikai vizsgálatok szerint azok a 60 évnél idősebb személyek, akik 2-3 hónappal az első oltás után kapták meg a Janssen emlékeztető oltást, fájdalmat éreztek az injekció beadásának helyén – nagyjából 40% számolt be erről. 29%-uk fejfájást, 26%-uk izomfájdalmat, 12,4%-uk hányingert, 2,3%-uk pedig lázat tapasztalt a booster után. A mellékhatások gyakorisága hasonló volt az első oltáséhoz.

4 dolog, amit tudnod kell

  • az emlékeztető oltások mellékhatásai hasonlóak, gyakran enyhébbek, mint az első két oltás után tapasztalt mellékhatások
  • várhatóak és átmenetiek
  • a CDC közzétett adatai alapján a mai napig nem észleltek hosszú távú mellékhatásokat az oltások után
  • az emlékeztető oltás lehet a COVID-19 oltássorozat vége, de egy rendszeresebb ütemezés is kezdetét veheti, mint az influenza elleni oltások esetében

A cikk forrása: AARP

Részletes tájékoztatást a koronavírus-helyzetről itt találsz!

Erről is fontos tudnod!

Galéria / 4 kép

Ez a 4 tünet jelentkezik azoknál, akik két oltás után kapták el a koronavírust

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Sem a hideg, sem a meleg zuhany nem tesz jót a testednek: a helyes fürdés titka

Hallottál már a kontrasztos zuhanyzáról? Most mindent megtudhatsz róla!

Kép

Napi horoszkóp január 28.: a Bikákat váratlan fordulat bizonytalaníthatja el, a Szüzek két lábbal állnak a földön

A csillagok a hétvége első napjára is üzentek, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

A filmtörténet egyik legnagyobb csillaga volt, mégis fotósnak tartotta magát - érdekességek 4 ritkán látott fotó mentén Gina Lollobrigidáról

A 20. század díváiból Dunát lehetne rekeszteni, a január 16-án elhunyt isteni Lollo mégis egyedülálló volt köztük. Az ÉvaMagazin.hu cikke.

Kép

Nem mindennapi sztori: az édesanya, aki különböző napon, hónapban és évben szülte az ikreit

Hihetetlen történet került elő a 2022/2023-as szilveszterről. Igazi csoda!