Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

A kiszámíthatatlan fordulatok és izgalmas történetek mögött: interjú Cara Hunter írónővel

A kiszámíthatatlan fordulatok és izgalmas történetek mögött: interjú Cara Hunter írónővel

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Cara Hunter neve ismerős lehet azoknak, akik szeretik a thrillert és a fordulatos krimiket. Könyvei, amelyek Adam Fawley detektívnyomozó történetét követik soron, Magyarországon is kaphatók, hamarosan pedig a negyedik rész is megjelenik.

A napokban az írónő Budapestre látogatott, nekem pedig lehetőségem nyílt találkozni vele, hogy beszélgessünk könyveiről, és arról, mi inspirálta történeteit. Amikor a Corinthia Hotel felé haladtam, már nagyon izgultam a beszélgetés miatt, de nem kellett volna, ugyanis Cara Hunter személyében egy igazán kedves, barátságos írónőt ismerhettem meg.

Mi inspirálta legújabb, és egyben harmadik könyved, a Nincs kiút történetét?

Rengeteg könyvem azzal kezdődik, hogy meglátok valamit a hírekben, vagy olvasok valamit. Volt egy ügy, talán még hallottál is róla, az Egyesült Királyságban hatalmas tűz tört ki, és a rendőrség végül megállapította, hogy az apa volt a tettes. Ez egy érdekes példája volt egy nagyon ritka esetnek, ami elgondolkodtatott a tűzről. Hogy van, amikor hiszel valamiben, és a végén kiderül, hogy egészen más a valóság. Részben ez indította el bennem a történet kezdetét. Gondolsz valamit, és végül teljesen más kerekedik ki belőle. Nagyon szeretem ezt csinálni a könyveimmel.

Cara Hunter: Nincs kiút című könyvének tartalma


Teljesen hétköznapi család. Leszámítva egy dolgot. Valaki az életükre tör... Dübörög a karácsonyi szünet. Két gyereket épp most húztak ki leégett észak-oxfordi otthonuk romjai közül. A kisebbik fiú nem élte túl, a bátyja élet-halál között lebeg. Miért maradtak egyedül a házban? Hol van az édesanyjuk és az apjuk miért nem veszi fel a telefonját? Előkerül egy újabb bizonyíték és valóra válik Fawley nyomozó legrosszabb rémálma: ez a tűzeset nem baleset volt, hanem gyilkosság... Mi van, ha valaki az egész családodat ki akarja irtani?

Mindig tudod, hogy mi lesz a történet vége?

Abszolút! Sőt, legtöbbször a befejezést találom ki először. Az első könyvemnél, az Egy közeli ismerősnél ami először eszembe jutott, az a végén lévő nagy fordulat volt. Miután megvolt ez a fordulat, azt gondoltam, igen, ebből ki lehet kerekíteni egy jó történetet. És aztán visszafelé gondolkodom, a fordulattól, és azon töröm az agyam, hogyan tudunk eljutni ide. Minek kell történnie előtte, hogy eljussunk arra a pontra, milyen embereknek kell feltűnni a történetben, hogy végül így alakuljanak az események. Szóval a végével kezdem, aztán az elejével, és próbálok ugyanoda eljutni.

Mennyi időbe telik megírni egy könyvet?

Az első 4 hónapba telt, a második körülbelül ugyanannyi, a harmadik tovább tartott, mert több kutatást kellett végeznem. A harmadik könyvben, a legújabban ugyanis a tűzjelent, a nyomozás sokkal több munkát igényelt. Beszéltem Oxfordban egy helyi tűzoltósággal, arról, hogyan vizsgálják a gyanús eseteket. Miféle rendőrségi jelentést kell írni, milyen bizonyítékokat keresnek, a tűzoltók hogy dolgoznak együtt a rendőrökkel, amikor egyértelművé válik, hogy bűneset történt. Fontos, hogy ezeket a részleteket jól írjam meg, ezért tovább tartott, mint a többi könyv.

Mindig szeretted a thrillert és a krimit?

Igen, imádom ezeket a sztorikat, már akkor Agatha Christie-t olvastam, amikor kicsi voltam. Ő tudja, hogyan rejtse el az igazságot úgy, hogy az szem előtt legyen - mert mindig így van. Sosem ér olyan meglepetés, hogy valaki olyan volt a gyilkos, aki amúgy ott sem volt eddig a sztoriban. A végén azt gondolod, "hát persze, hogy ő volt", és én ezt akarom elérni az olvasóimnál. Amikor a könyv végére érnek, két dolgot szeretnék: azt, hogy egyrészt azt mondják, "te jó ég!!!!", amikor a fordulattal szembesülnek, és egyúttal azt, hogy "persze, már értem, hogy miért". Szeretném, hogy megkapják a fordulatot, de közben mégsem akarom, hogy átverve érezzék magukat.

Miért Oxford? Tudtommal ott élsz; könnyebb volt egy olyan helyről írni, amit ismersz, szemben egy képzeletbeli várossal?

Igen, szerintem ez így van. Könnyebb arról írni, amit ismersz, egy várost, részleteket, atmoszférát nehezebb kitalálni. Egy vicces sztori: amikor megírtam az első könyvet, nem Oxfordnak szólítottam a várost, mert azt hittem, mindenki unja már Oxfordot. De azért elég egyértelmű volt, hogy melyik városról van szó, és amikor először mentem a kiadómhoz, ő rögtön azt kérdezte "Ez Oxford, igaz?" Én meg szégyelltem magam, és elmondtam, hogy igen. Ő erre közölte, hogy "Nem, nem, változtasd vissza Oxforddá." Konkrétan ez volt az első mondata (nevet). És igaza volt, mert, mint kiderült, az emberek nem unják Oxfordot. És ami igazán csodálatos, hogy az egész világon mindenki ismeri ezt a várost, ezért nem kellett részletesen jellemeznem, mert mindenki fejében él róla egy kép.

Ettől sokkal valósabb lett a sztori is.

Igen, nekem is úgy érződik. Köszönöm!

A könyveidben központi szerepet kapnak a gyerekek. Miért döntöttél úgy, hogy rájuk fókuszálsz?

Ez nem volt tudatos döntés. Amikor a második könyvet írtam, még csak nem is gondoltam erre. Az első könyvemnél, az Egy közeli ismerősnél viszont a fordulat jutott először eszembe, ezért nyilvánvaló volt, hogy a történet egy eltűnt gyermekről szól majd. Időközben pedig jött magától, hogy kicsit jobban utánanézzek azoknak a problémáknak, amik egy gyermek körül kialakulnak, hogy miként vannak rájuk hatással emberek, akik nem közvetlen családtagok. Hogy hogyan kommunikálnak a gyermekek egymással. És rájöttem, hogy ez egy elég gazdag témakör, és hogy nem csak az számít a könyvemben, ki bántotta Daisy-t, vagy mi történt vele, hanem leginkább az, hogy miért. A miért szerintem mindig érdekesebb. Úgyhogy nem célom az embereket sokkolni ezekkel a témákkal csak azért, hogy sokkoljam őket. Szerintem sok bűncselekménynél a család, az emberek nem feltétlenül akarnak bántani másokat, hanem adott egy borzasztó szituáció, valami rosszul sül el, hibás döntéseket hoznak, nem tesznek meg valamit, amit kellene, és emiatt történnek a rossz dolgok. Szerintem ez a legérdekesebb aspektus: megtudni, miért történt mindez. Nem azért írok a gyerekekről, hogy gyerekekről írjak. A negyedik könyvemben például ők nem is szerepelnek.

Cara Hunter: Egy közeli ismerős tartalma


Hogyan tűnhet el egy gyerek nyom nélkül? A nyolcéves kislány, Daisy Mason eltűnik egy egyszerű családi vacsoráról. A csendes kertvárosban senki nem látott semmit – legalábbis ezt mondja mindenki. Adam Fawley detektív ugyanakkor tudja, hogy tíz ilyen esetből kilencben csak olyan ember lehet a tettes, akit az áldozat ismert. Vagyis valaki hazudik. Az óra ketyeg, könnyen kifuthatnak az időből…

A könyvek főszereplője Adam Fawley nyomozó. Jól sejtem, hogy ő a kedvenc karaktered?

Azt hiszem, igen. Eléggé megszerettem mindegyiküket, más és más dolgok miatt. Amikor van egy karakter, akivel együtt élsz, kicsit olyanok lesznek, mint a gyerekeid (nevet). Imádom a női szereplőket is, Erica, ő például nagyon klassz, és még Quinn is, annak ellenére, hogy egy kicsit idióta (nevet), de szórakoztató, és azt hiszem, minden csapatban van egy ilyen karakter.

Ebben teljesen egyetértünk!

Minden nő dolgozott már ilyen emberrel. Néha kapok Instagramon üzenetet arról, hogy "Miért nem sikerül olyan pasit találnom, mint Fawley? Miért mindig Quinnekbe botlok?", és ez annyira vicces (nevet). Én is azt kívánom, bár több olyan férfi létezne, mint Adam, imádom őt. A negyedik könyvben a múltjának egy új részét ismerhetik meg az olvasók, például hogy hogyan találkoztak Alex-szel, és az egyik régi ügye is visszaköszön.

Ha filmet forgatnának a könyvekből, szerinted ki alakíthatná őt?

Ezen már nagyon sokat gondolkodtam. Nincs konkrét válaszom. Nehéz lenne castingolni. Mert nagyon jóképű, de nem annyira feltűnően. Szóval, lehetne akár Brad Pitt is, de ő nyilvánvalóan jól néz ki, le sem tudja venni róla az ember a szemét, Adam viszont sokkal alulértékeltebb. Szóval nem egyszerű. De lehet, hogy nem is kéne ezen gondolkodnom, mert még ha nagyon szerencsés is leszek, és filmet forgatnak belőle, úgyis valaki mást választanak majd. Szóval inkább nyitott maradok, és akkor biztosan nem csalódok (nevet).

Mit csinálsz, amikor épp nem írsz?

Elég sok bűntényekről szóló műsort nézek, ez az én bűnös élvezetem. A férjem, még mielőtt kijöttek volna a könyveim, mindig azzal jött, hogy miért nézek ilyen borzalmas műsorokat. De most már, amikor hazaér a munkából, rám néz, és közli: "helyes, ötleteket gyűjtesz." Mert hát minden ötlet más helyről jön. Mindig van valami, ami nem biztos, hogy rögtön fontosnak tűnik, de látsz valamit 3 hónapja, akár 3 éve, és egyszer csak beugrik róla valami. Ezen kívül pedig sokat utazgatok, szeretek kimozdulni otthonról, és van két cicám is.

Olvasd el ezt is!

45 jel, amelyből tudhatod: olvasásfüggő vagy

Tipp

Nem érdekel
Elolvasom

Olvasni pedig tényleg nagyon klassz dolog, ezt a galériában is bebizonyítjuk!

Galéria / 9 kép

Kilenc döntés, amitől újra rendszeres olvasó lettem

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

6 dolog, ami balszerencséssé teszi az életedet

Ezek a tárgyak és szokások mind negatív rezgéseket vonzanak az életedbe!

Kép

Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép

Öt filmes franchise, aminek jól áll a csajos folytatás

Semmi kétség afelől, hogy a rebootok korát éljük. Szinte mindig van egy olyan film vagy sorozat, ami egy régi klasszikust elevenít fel, és helyez modern megvilágításba.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Elgondolkodtató filmet keresel? Mutatunk 7-et, ami nagy hatással lesz rád

Ha ma este nem átlagos történetet keresel, válassz ezekből a filmekből!

Kép

Idén ősszel is hódítanak a bakancsok: a szezon 10 legmenőbb darabja

Aki még nem szerezte be a szezon egyik alapdarabját, most megteheti a JOY-napok alatt!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem