"De ez most nem OLYAN sajt" - Mondatok, amikkel pillanatok alatt kiboríthatsz egy ételintoleranciást

JOY
Léderer Fruzsina

Nem olyan egyszerű menet, ha bizonyos ételek ki vannak tiltva az életedből, főleg azért, mert a környezeted is hajlamos hülyére venni.

Mikor megtudtam, hogy többet nem fogyaszthatok semmilyen tejterméket, tudtam, hogy meg fognak változni a mindennapjaim, de nem csak azért, mert nagyon fog hiányozni a sajtos tejfölös tészta, inkább azért, mert tudtam, hogy mostantól felkészülhetek napi szinten a világ legidegesítőbb kérdéseire.

Na, jó, mondjuk a mikor lesz már gyereked (majd ha akarok!) vagy épp a ha sokat dolgozol, miért nem keresel többet (mert nem rajtam múlik!) kérdések talán még lélekölőbbek, mint az étkezési szokásaimra vonatkozóak, de azért erősen toplistás a

de hát akkor mégis mit ehetsz

és az

ezt hogy lehet bírni?

2019-re már szinte mindenkinek van valami trendinek gondolt nyavalyája, a gluténérzékenységtől kezdve a tejfehérje intoleranciáig, de higgyétek el, ezek nem mondva csinált dolgok, és nagyrészt nem divatból választja az ember azt, hogy soha többet nem eszik egy jó sajttortát vagy épp egy szelet kenyeret.

Pont emiatt borzalmasan zavaró, a listámon álló első pont, azaz az

"Ezt most divatból csinálod?" kérdés. Nem, nem divatból csinálom, hanem azért, mert ha megenném azt az ételt, amit nem szabad, akkor divatosan görcsölne a gyomrom a következő 12 órában, sőt, lehet, hogy véresre vakarnám az arcomat is.

Rögtön ezutáni nagy favoritom, az ételek visszautasításakor kapott kérdés, pontosan a

"Ja, még mindig tart?" A Sziget fesztivál sajnos csak 7 napos, az ételitolerancia pedig vagy olyan, mint a Tankcsapda híres nótája, és Örökké tart, vagy évek alatt kikezelhető, de nagyon nehezen.

"Egytől nem lesz bajod" - Erre a mondatra sem egy diszkó drog árus esetében nem illik hallgatni, sem pedig akkor, mikor valaki arra igyekszik rávenni, hogy egyél meg egy darabot abból a bizonyos kajából.

Idősebb rokonok örökzöldje lett a "De ez most nem OLYAN sajt/kenyér/hús" mondat, amivel igyekeznek rávenni, hogy ugyan fogyasszam már el ezt a kellemes szelet sajtos-tejszínes csirkét, hát ez bio, és nem olyan sajttal készült.

Nem olyan E-betűs. Nem bóti. A kert végéből a Riskától van, ettől nem lesz bajod.

-

Sőt, ezt fokozva esetleg még eldurranthatja valaki azt a petárdát is, hogy "Egész nap a konyhában álltam, hogy neked főzzek, akkor ezt most már megeszed".

Erre a dühös nagymamai felhívásra kinek van mersze nemet mondani? Valószínűleg annak, aki volt már, hogy elcsábult, bekajált, majd a következő 2 napját szenvedéssel töltötte.

A fentebb olvasható időtálló bölcsességek listájához feltétlenül hozzáírandóak azok a kérdések vagy megjegyzések is, mint az "Akkor te kábé semmit se ehetsz", a "De azért ünnepnapokon csak kajálsz egy jót" és a "Majd kinövöd", ez az utóbbi ember húszas vagy harmincas éveiben sem igazán reális, pláne nem a későbbiekben.

Szóval, ha te is hozzánk, a nehezen étkezőkhöz tartozol, akkor üdv a klubban, és hidd el, a hülye kérdések ellenére is simán kivitelezhető ez az életforma, ha pedig abban a csodás helyzetben vagy, hogy bármikor benyomhatsz egy dupla kolbászos sajtos lángost porcukorral, akkor jegyezd meg: mázlista vagy, de ne kérdezd a korábban említett dolgokat a kevésbé szerencsés ismerőseidtől.

Ha pedig megéheztél, akkor nézd meg a galériát tele finom kajákkal.

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
10 világhódító étel