Lehet, hogy eddig helytelenül etted kedvenc ételeidet
Van még mit tanulni kaják terén.
Állítólag van összefüggés aközött, hogy milyen színű egy zöldség, és milyen jótékony hatása van. A piros zöldségek és gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, a zöldek a szemnek tesznek jót a sárgák pedig jó proteinforrásként ismertek. Számos cikket olvashatsz ezekről a finomságokról, de valószínűleg azt még nem hallottad, hogy nem feltétlenül jó ötlet halmozva enni őket. Sőt, egyáltalán nem mindegy, hogy minek melyik részét fogyasztod el!
Banán - héjdarabokkal vagy anélkül?
A finom gyümölcs egy igazi nagyágyú, ha tápanyagokról van szó, hiszen magnéziumból, C- és B-vitaminból rengeteg van benne, de azt tudod róla, hogy csak akkor, ha azokat a kis szálakat, amik a héja belsejében vannak, megeszed? Azok a kis keserűbb ízű, de mégis édes szálak juttatják be a gyümölcsbe a vízből a tápanyagokat, épp ezért neked is fontos megenned, hogy a sok rostot és vitamint begyűjtsd belőle.
Paradicsom - főve vagy nyersen?
A paradicsom ugyan nyersen is csodás, sőt, sokan inkább úgy fogyasztják, de ahhoz, hogy az antioxidáns anyagokból minél több jusson a szervezetedbe, főzd meg! A likopin nevű antioxidáns sokkal nagyobb mennyiségben kerül a szervezetedbe, ha hagyod hő hatására kioldódni.
Cékla - szárát vagy gyökerét?
Igazad van, ha elsőként a cékla és a zeller gyökeret eszed meg, de ne feledkezz ám meg a száráról sem. Számos olyan anyag található a szárban, mint például a glutamin vagy a C-vitamin, nem mellesleg olajon megpirítva nagyon finom is.
Tojás - keményen vagy puhán?
A tojás minden formában nagyon közkedvelt, mivel finom, könnyen elkészíthető, jól laktat és sok benne a fehérje. Na, de hogyan fordíthatod legjobban az előnyödre a tojás evést? Bár alaposan megfőzve, keményen sokkal emészthetőbb, de hő hatására kifő belőle sok értékes tápanyag, és a koleszterin is jobban oxidálódik, ezért több koleszterint eszel általa. Ha inkább puhára főzöd, vagy buggyantod, nem veszítesz a fontos anyagokból, és a diétádba is jobban beilleszthető lesz.
Fokhagyma - egészben vagy darabokban?
Egészben szoktad belefőzni a hagymát vagy fokhagymát a levesbe, vagy nagy darabokban kerül az ételekbe? Nem teszed jól. Fontos, hogy mindig alaposan felaprítsd a hagymát és a fokhagymát is, hogy felszabadulhasson belőle az allicin nevű anyag, ami remek baktériumölő.
Melyik ételeket érdemes alvás előtt inkább tiltólistára tenni? Mutatjuk!
Ezeket az ételeket, italokat kerüld lefekvés előtt