Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ha megtudod, mennyibe kerül egy átlagos esküvő, inkább csak bemész a városházára kimondani az Igent - vagy mégsem?

Ha megtudod, mennyibe kerül egy átlagos esküvő, inkább csak bemész a városházára kimondani az Igent - vagy mégsem?
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

A TikTok népszerű sziámi ikrei tabuk nélkül beszéltek a nemi életükről és a halálról: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők pedig nem féltek megválaszolni ezeket!

Facebook
Twitter
Pinterest
Hát igen, az esküvői biznisz elképesztően be van pörögve.

Az elmúlt években rettentően megemelkedtek az esküvői szolgáltatások árai, nagyjából egy kisebb vagyon megrendezni. Természetesen, ha valaki szemfüles és kreatív, sokat lehet spórolni bizonyos dolgokon. Az Esküvő okosan szakértőivel összeállítottuk, milyen költségekkel kell számolni, ha az esküvődet szervezed, és arra is adnak tippeket, hogyan lehet lefaragni ebből, és mi az, amin nem szabad spórolni!

Esküvői költségek


  • Fotós: 130-400.000
  • Dekoráció: 100-300.000+ a menyasszonyi csokor 20.000 ft körül
  • Videós: 150-200.000
  • Esküvői ruha: 150-500.000 ((lehet olcsóbban bérelni 60-70 ezertől, venni pedig 100 ezertől évekkel ezelőtti modellt)
  • Vacsora, ital, vendégváró: 6.000 – 30.000/fő
  • Zenekar: 150-400.000
  • Torta: 800-1200/szelet
  • Öltöny: 100-200.000
  • Ceremóniamester: 80-150.000
  • Anyakönyvezető: 30-100.000, de valahol 130.000 ft
  • Fodrász, sminkes: 10-40.000

Az biztos, hogy ha nem figyelsz, nagyon könnyen megcsúszik a büdzsé!

„Rengeteg kisebb-nagyobb dolog van még a fentieken kívül is, ami talán elsőre nem jut eszébe az esküvőbe belevágó fiatal párnak. Ami nagyobb, az a karikagyűrű, kísérőgyűrű. Amik kisebbek, de nagy summa lehet belőle a végén: meghívók (ezeknek postaköltsége is lehet), köszönőajándékok, ültetőkártyák. A meghívót és az ültető kártyát bele szoktuk venni a költségvetésbe, viszont a menükártyát és a programkártyákat nem mindig vesszük számításba, pedig ez sem olcsó. A menyasszonyi ruha mellett ott van még a menyecskeruha, a koszorúslány ruhák, koszorúslányoknak és tanúknak fodrász és smink – ezek sem elsőre eszünkbe jutó, ám igen tetemes kiadások. A rokonok útiköltsége, szállása drágábbá tehet egy alapból olcsóbbnak tűnő vidéki esküvőt. A szállítás (tortáé, ruháké) szintén apróságnak tűnik, de együtt már kiadnak egy komolyabb összeget.

A legénybúcsú és a leánybúcsú is az esküvő része, kérdés, hogy ezt ki fizeti: összedobják a meghívottak, vagy ha a menyasszony szervezi, akkor neki kell állnia ezt is? Ha össze is adják, van némi járulékos költsége: fodrász, sminkes, esetleg új ruha.

Kinti helyszín esetén gondolva a rossz időre, nem árt felállítani egy sátrat, aminek bérlése több százezer forint lehet."

"Előfordul, hogy a zenekar például 17:00-2:00-ig áll a násznép rendelkezésére az előzetes megbeszélés alapján, de a hangulat miatt a pár úgy dönt, hogy még egy-két órát igénybe veszik a zenekar szolgáltatásait. Erről nem árt előre megegyezni a szolgáltatóval, mivel a túlóra díjak igen magasra is rúghatnak. Egy felkapott zenekar akár 30-50.000 Ft plusz óradíjat is számíthat fel. Fontos költségnövelő lehet a borravaló: körülbelül +15 %-kal érdemes számolni szolgáltatónként, legyen az fotós, videós, zenekar, DJ, esküvőszervező – persze csak maximális elégedettség esetén."

Minimum +10-20 %-kal érdemes rászámolni a kalkulált költségre, mert mindig akadnak plusz kiadások.

"Nagyon fontos minden egyes közreműködőnek, szolgáltatónak pontosan megvizsgálni az ajánlatát, mit tartalmaz, mennyit kér érte. Ami már az egyik által biztosított, arra a másiktól nyilvánvalóan nincs szükség. Ilyen eset, amikor a kerti szertartást hangosíthatja a helyszín is a saját technikájával, de akár a DJ is, akit felkértek majd éjszakára. Lehet, hogy mindkét árajánlatban szerepel a tétel. A székszoknyákat is adhatja ingyen az étterem, benne lehet a kiajánlott árban, de lehet, hogy a dekorációs cég is felszámolja."

Min lehet a leginkább spórolni?

"Ha több időtök van, mint anyagi erőforrásotok, akkor saját erőforrások felhasználásával sokat lehet spórolni: meghívó és ültetőkártya készülhet házilag, a ceremóniamester lehet egy olyan barát, aki tudjuk, hogy alkalmas a feladatra, és egy kreatív barátnő talán tud köszönőajándékot fillérekből készíteni.

Kreatív párok sok pénzt megtakaríthatnak azzal, ha bizonyos dekorációkat bérelnek (fényfüzér, székhuzatok, vázák, gyertyatartók, stb.) Jó, ha a pár tud róla, hogy nem profiknak kétszer annyi idő a dekorálás, mint azoknak, akik nap mint nap ezt csinálják.

A dátum is lehet árcsökkentő, illetve növelő. Idén például augusztus 4-e az a nap, amikorra már minden foglalt, erre a napra valószínűleg már igen drágán lehetne fotóst és dekorost találni. Ha hétköznap tartja a pár az esküvőt, mindenhol sokkal alacsonyabb árfekvéssel számolnak.

Természetesen a luxus megvágásán is lehet spórolni: biztos kellenek felröppenő galambok? Limuzin? Külön kreatív fotós? Másnapi after party? Gyakorlatilag a lehetőségek tárháza végtelen, ha nem élünk mindegyikkel, sokat lehet megspórolni. Az esküvői vacsora a költségek 40%-át teszik ki átlagosan – sokat lehet spórolni egy kevésbé luxusmenün. Kuponokkal, különleges ajánlatokkal is jól meg lehet fogni sok pénzt – csak érdemes elolvasni az apróbetűs részt.

Vannak, akik azt javasolják, ha nem árulja el a menyasszony és a vőlegény a cukrászdában, hogy esküvőre lesz a torta, éppen feleannyiból megúszhatják a dolgot."

De természetesen van, amin nem érdemes spórolni:

Azzal a komolytalan fotóssal nincs kisegítve a pár, aki hazamegy a megbeszélt idő előtt, akinek nincs pótakksija vagy bármi pótfelszerelése, ha valami tönkremegy épp az esküvő alatt. Egy kényelmetlen, rossz minőségű cipő tönkreteheti az egész esküvődet. Az előnytelen smink és haj is olyan, ami örökre rossz emlék marad: ezeken se spóroljunk, ha lehet, sok minden máson lehet. A zene pedig természetesen egy olyan tétel, ami ha nem a násznépre hangolva működik a lagzin, akkor megöli a partit. Érdemes tehát erre áldozni!

gif

Mi a legfontosabb tanács azoknak, akik most kezdenek el nézelődni a szolgáltatók között?

"Olvassák el a kisbetűs részt. Ki miért vállal felelősséget, mi a feladata, milyen fizetési és lemondási feltételekkel dolgozik (pl. mi van, ha lagzi előtt két nappal lemondja a zenekar, ha eltöri a lábát a fotós, ha nem készül el időben a dekoráció, és még sorolhatnánk). Hasonlítsák össze az árakat, bár ez nem olyan könnyű mint egy mobiltelefon vásárlásakor, de azért be lehet kérni azonos dolgokra szóló ajánlatokat. Nem kis munka, de érdemes időt fektetni ebbe."

Árak tekintetében nagy a szakadék a főváros és vidéki helyszínek között?

"Igen, hatalmas különbségek vannak, kivéve persze a felkapott rendezvényhelyszíneken, hotelekben kastélyszállókban. Persze, ebben az esetben sokaknak kell utaznia a rokonok, barátok közül, és bizony, ha nagyvonalú a pár, akkor költségét is magára vállalja. Így már lehet, hogy nem egyértelműen olcsóbb a vidéki lagzi. De egy falusi, a menyasszony vagy a vőlegény falujában tartott esküvő és lakodalom biztosan sokkal olcsóbb mint egy fővárosi.

A ruha, a torta, a fodrász nagyságrendekkel olcsóbb vidéki (fővárostól távoli) településeken. A választék persze valószínűleg kisebb, lehet hogy meg kell kötni bizonyos kompromisszumokat."

Így tehát a legfontosabb, hogy alaposan utánajárj minden tételnek, mert egy kis kutakodás segítségével tíz-, de akár százezreket is simán meg lehet spróolni!


Galéria / 5 kép

Imádni fogod: Ezek lesznek 2018 esküvői színei

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Kép

10 tavaszi cipő 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Olyan tavaszi cipőket válogattunk össze, amik a szezon kedvencei lehetnek!

Kép

5 módszer, amivel a kisebbrendűségi komplexussal élők manipulálják a környezetüket

A kisebbrendűségi komplexust nem feltétlen lehet azonnal felismerni, mert az, aki önértékelési zavarokkal küzd, jellemzően olyan álarc mögé bújuk, ami épp az ellenkezőjét sugallhatja. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned!

Kép

Jön az egyberuhák időszaka: így kombináld a kedvenc darabokat sneakerekkel

A tavaszi-nyári időszak kiemelt kedvenc párosa idén sem hagy cserben: mutatjuk a legtutibb kombinációkat!

Kép

3 extra hasznos dolog, amit a Szívek Szállodája tanított nekünk a szerelemről

Akár a #TeamDean, a #TeamJess vagy a #TeamLogan csapatot erősíted, a Szívek szállodája Rory-jának kapcsolataiból mindenképpen sok fontos leckét kaptunk a szerelemről!