Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

18 kérdés, amit mindig is tudni akartál a szülésről, csak eddig féltél őket bárkinek is feltenni

18 kérdés, amit mindig is tudni akartál a szülésről, csak eddig féltél őket bárkinek is feltenni
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Facebook
Twitter
Pinterest
Babát tervezel, és igyekszel utánajárni mindennek, ami a szüléssel kapcsolatos? Még tervben sincs egy bébi, de van pár dolog, amire azért kíváncsi vagy a szüléssel kapcsolatban? Itt vannak a válaszok!

Rihanna köztudottan már most retteg a szüléstől, és hozzá hasonlóan elég sok nő jár hasonló cipőben.. Vannak dolgok, amiket bizony nem szívesen kérdezünk meg a témával kapcsolatban, a Buzzfeed azonban most készített egy összeállítást, amiben Mary Jane Minkin, a Yale szülészeti és nőgyógyászati karának professzora adja meg a legkényesebb kérdésekre a válaszokat.

1. Fogok kakilni szülés közben?

Majdnem mindenki kakil szülés közben. Aki nem, az nem nyomja elég erősen.

- vallja a professzor asszony.

Azt viszont nem árt tudnod, hogy a végén, az utolsó tolásoknál lehet, hogy nagyon, de nagyon erős késztetést érzel majd.

gif

2. Szülés után méretes betét kell a bugyiba és a melltartóba is?

A szülés bizony megviseli a testet: beindul a tejtermelődés, és az előtej, a kolosztrum képződése. Sokaknak már aznap bőven van tejük, így nem árt, ha van nálad a melltartóba való betét. És természetesen a méhedben is komoly folyamatok játszódnak le, így a szülés utáni napokban extra betétre lesz szükséged.

3. Tényleg szétszakadhatok odalent?

A hüvelybemenet és a végbélnyílás közötti rész a perineum: ez repedhet meg szüléskor azért, mert a baba feje vagy a vállai túlságosan nyomják ezt a területet. Hogy a szakadást elkerüljék, az orvosok apró vágást ejtenek a területen. De a szülés előtt hetekkel megkezdett gátmasszázs is jó ötlet, hogy ha kicsit erősíteni szeretnéd majd ezt a területet: ezzel ugyanis növelheted a rugalmasságát az érintett testtájnak. Persze az is lehet, hogy gátmetszés sem kell, mert olyan adottságaid vannak – de mindez csak ott és akkor fog kiderülni!

gif

4. Kell majd katéter a pisiléshez?

Ha császárral és mondjuk epidurális érzéstelenítéssel szültél, akkor az izmok, amik a vizeletürítésben segítenek, pár óráig biztosan nem mozdulnak, így igen, szükséged lesz katéterre akár 1 napig is.

gif

5. Tényleg csúcsos lesz a baba feje, amikor megszületik?

A szakértő szerint igen, nagy valószínűséggel a kisbaba nagyon is csúcsos fejjel jön majd a világra, és lehet, hogy úgy néz majd ki, mint egy földönkívüli. Ezért is adnak a pici babákra sapkát. Ám ez pár nap alatt elmúlik, és hamarosan már szép, szabályos alakúvá formálódik a kis feje.

Kép

6. A vajúdás jele lehet a hányás és a büfögés?

Még akkor is, ha előtte nem ettél, bizony jelentkezhet ez a két tünet a szülés megindulásakor. De ezek teljesen normálisak, hiszen a test így reagál a belső szerveink ritmikus összehúzódására.

gif

7. A szülés után még egy szülés következik?

Lényegében igen, hiszen miután megérkezik a bébi, a méhlepényt is úgymond meg kell szülni. Minkin szerint ez néha azonnal megtörténik, de lehet, hogy csak 20 perccel a szülés után sikerül a dolog. A szakértő elárulta, egy hasi masszázst is szoktak alkalmazni, ám ez egy cseppet sem fájdalmas módszer.

Kép

8. Ha a méhszáj 10 centisre kitágult, készen állok?

Ez így igaz: a szülészorvosok az ujjukat használják arra, hogy gyorsan kiszámolják, mennyire tágultál ki a vajúdás alatt.

gif

9. Előfordulhat, hogy medikusok hada nézi végig a szenvedéseimet?

Igen, ők ugyanis azért vannak ott, hogy tanuljanak. Így jobb, ha tudod, lehet, hogy 4-5 ember lesi majd órákig a vaginád állapotát... Jól hangzik, ugye?

gif

10. A vaginám újra a régi lesz a szülés után?

Igen! A nőgyógyász elárulta, nagyon kevés olyan nővel találkozott, akinek a szülés után vaginaszűkítő műtétre lett volna szüksége. A Kegel-gyakorlatok és az intimtorna azonban nagyon hasznosak, érdemes őket a szülés után gyakorolni!

gif

11. És mi lesz a csípőmmel?

Az is igaz, hogy a nőknek a terhesség és a szülés miatt kiszélesedik a csípőjük, de ez nem véletlen: a test jól tudja, mire van szükség egy gyermek világra hozatalához, de nyugodj meg: a terhesség után a csípőd újra a régi lesz.

gif

12. Tényleg igaz, hogy egyszerre akár többen is lehetünk a szülőszobán?

Itthon általánosságban a kórházakban vannak külün a vajúdásra és a szülésre kialakított szobák, szóval ne izgulj: a szüléskor egyedül leszel a pároddal. Az más kérdés, hogy a szülés után hány ágyas szobában töltöd a következő napokat: többnyire 5-6 ágyas kórtermek vannak, de plusz pénzért lehet kérni 1-2 ágyas szobát is.

gif

13. A szülés után mikor lesz lapos a hasam?

Közvetlenül a szülés után még nem lehet lapos a has, hiszen idő kell a terhesség folyamán megtörtént változások visszaállásának. Valószínű, hogy még pár hétig a kismamaruháidat fogod hordatni, és általában 6 hét kell a méhnek a visszazsugorodáshoz. Persze vannak olyan mázlisták, akik a szülés után olyan vékonyak, mintha terhesek se lettek volna, de nekik tényleg nagyon jó a genetikájuk!

gif

14. Ha szoptatok, tényleg kiszárad a vaginám?

Sajnos előfordulhat, hogy igen, ez pedig a hormonok miatt van. A tejtermelés miatt szervezetüknek egészen más hormonokra van szüksége, a szoptatás alatt általában nincs menzesz sem, és sokkal kisebb a testnedvtermelődés is. A császármetszéskor is ez a helyzet: bár ekkor a hüvely anatómiája nem változik, de a hormonok ilyenkor is felborulnak, ezért érdemes sikosítót beszereznetek otthonra.

gif

15. A szülés után 2-3 héttel már szexelhetek?

Itthon a nőgyógyászok 6 hét várakozást javasolnak, Minkin professzor szerint azonban ha minden rendben van a teseddel, korábban is bele lehet kezdeni a dolgokba. Arra azonban figyelj, hogy ugyan azt mondják, hogy a szoptatás alatt nem lehet teherbe esni, ez nem teljesen igaz, így ha biztosra akarsz menni, ahogy visszaáll a szexuális élet, feltétlenül gondoskodj fogamzásgátlásról – persze csak akkor, ha nem akarsz ismét teherbe esni.

gif

16. Lebénulhatok, ha epidurállal szülök?

NEEEM! Minkin professzor 46 éve van a szakmában, és soha még csak nem is hallott ilyesmiről. Azt viszont tudnod kell, hogy az epidurális érzéstelentés után előfordulhat majd fejfájás.

gif

17. Ez lesz életem legfájdalmasabb eseménye?

A szülés fáj, ez nem kérdés. Nagyon sok nő viszont arról számol be, hogy az égvilágon semmi szörnyűség nem volt a dologban, megint mások tényleg életük legrémesebb emlékei között tartják számon. Mások vagyunk, máshol van a fájdalomküszöbünk, de fájás ide vagy oda, csak az számít, hogy végül világra jön a kisbabád, aki viszont minden fájdalmat semmissé tesz majd!

gif

18. Mikortól lesz tejem?

A kolosztrum, vagyis az előtej az, ami a szülés után nem sokkal elindul a mellből. Vannak, akiknek már a szülés napján megindul a tejük, de általában ehhez kell pár nap. Addig a baba a kolosztrumot kapja. Az sem meglepő, hogy van, akinek császármetszés után csak egy héttel lesz teje. Itthon a csecsemős nővérek és a védőnő azok, akik akkor majd elmondják, mik a teendők!

gif

Buzzfeed

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Kezdőknek ajánlott sminktermékek: A tökéletes megjelenés elérésének első lépései

Szeretnéd elkezdeni felfedezni a smink világát, de nem tudod, hogy hol kezdj? Ha kezdő vagy a sminkelésben, ne aggódj! A kezdőknek javasolt termékekkel könnyen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbeket.

Kép

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Kép

Hatalmas az öröm: A Next Top Model Hungary sztárja, Axente Vanessa kisbabát vár!

A gyönyörű magyar modell az Instagramján jelentette be a hatalmas hírt a rajongóinak!

Kép

Napi horoszkóp április 19.: a Bikák próbálnak urai lenni egy bizonyos helyzetnek, a Rákoknak kellemes meglepetésben lehet részük

A hét utolsó napja is tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek számára, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Emlékszel a lányra, aki a Jóbarátokban Bruce Willis lányát alakította? Így néz ki manapság!

Alexandra Holden játszotta David Schwimmer, azaz Ross Geller 12 évvel fiatalabb barátnőjét, aki a férfi tanítványa volt az egyetemen.

Kép

Így lesz tökéletesen tiszta a szőnyeg házi módszerrel: búcsút inthetsz a makacs foltoknak is!

A szőnyegtisztítás még sosem volt ennyire egyszerű, ráadásul így minden bacitól megszabadulhatsz.