Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Megvan, hová kell menned, ha örökké fiatal akarsz maradni

Europress
Megvan, hová kell menned, ha örökké fiatal akarsz maradni
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Na, jó… nem örökké, de nagyon-nagyon sokáig!

A tudósok ikerparadoxonként emlegetik az elméletet, hogy ha egy ikerpár egyik tagját elküldenék az űrbe, ahol fénysebességgel utazik, a másik pedig itt maradna, akkor előbbi csupán néhány hónapot öregedne, utóbbi viszont évtizedeket.

Ez azt jelenti, hogy a tér és az idő nem két különálló fogalom, hanem szorosan összefüggnek – hiszen más térben másképpen telik az idő!

Már Einstein is írt erről a múlt század elején, ám a bizonyítás egészen 2016. február 11-ig váratott magára, amikor is a LIGO Tudományos Együttműködés bejelentette, hogy egy tavalyi kísérlet alapján sikerült a dolog. Csak nagyon alaposan utána kellett számolni.

Így történt a mérés.
Így történt a mérés.

Ez tudományos nyelven annyit jelent, hogy a téridő olyan összetett dolog, amit a gravitációs hullámok működése is meghatároz. A hírrel biztosan találkoztál már, ám nem mindenhol esett szó arról, hogy a nagy bejelentés nem fizikus nézőpontból mit is takar valójában.

A dolog horderejét jelzi, hogy az eredményért valószínűleg Nobel-díj jár majd, amit ez esetben nem egy ember kap, hanem a több mint ezer főből álló kutatócsoport, amelynek magyar tagjai is voltak.

Gratulálunk a fantasztikus felfedezéshez!

Olvasd el ezt is!

Fizess elő a Joy-ra, a felét mi fizetjük!

Csak 2970 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!