Villámgyors élesztő nélküli kenyér recept, amit bárki meg tud csinálni
Élesztő nélkül is lehet kenyeret sütni!
Bár senki nem mondta, hogy bezárnak a boltok, vagy élelmiszerhiány várható, mégis mióta tombol a világon a koronavírus, elképesztő felvásárlási őrület vette kezdetét. Vannak dolgok, amiket napok, sőt, hetek óta nem lehet kapni a boltokban, mint például élesztőt, szóval mi úgy tippeljük az ország fele őrült kenyérsütésbe kezd.
A másik fele viszont hoppon marad, vagy mégsem? Aggodalomra semmi ok, élesztő nélkül is van kenyér, csak egy kis kulturális kitekintést kell tennünk. A gasztronómia szőnyegén egészen Indiáig utazunk, ahol a kenyér egyenlő a naan-nal.
A naan egy rendkívül sokszínű, leginkább a lepényhez hasonlítható pékáru, amit az indiaiak a kenyér helyett fogyasztanak, de gyakran fokhagymával, vagy más fűszerekkel kenik meg, sőt, van, hogy meg is töltik.
És a legjobb az egészben, hogy a naan egy nagyon egyszerű dolog, nem kell hozzá feketeöves háziasszonynak lenni, a friss pékárú élményét viszont maximálisan megadja.
Hozzávalók:
- 300 g finomliszt (és még a nyújtáshoz egy kicsi)
- Fél teáskanál sütőpor
- Fél kávéskanál só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 150 ml tej
- 1 evőkanál vaj (a sütés utánra)
Elkészítés
A lisztet egy nagyobb tálban összekeverem a sóval és a sütőporral, majd hozzáadom az olívaolajat. Ezután jöhet a tej, amit lassan, folyamatos kevergetés mellett öntök a masszához, majd ha pár perc gyúrás után összeállt a tészta, letakarom a tálat egy konyharuhával, és legalább 20 percet, de inkább egy órát szusszanni hagyom.
A sütőt előmelegítem 200-220 fokra, ha van grillfokozat a sütődön, akkor azt is használhatod.
A pihentetés után a tésztát 6 kisebb darabra szedem, ezek nyújtom ki tetszőleges formára, de ügyelek arra, hogy a tészta ne papírvékonyságú legyen. Egy üres tálcára teszem a naan-t, és 2-3 percig sütöm mind a két oldalát.