Joy NowJoy Now

Ez történik most velünk, Joyosokkal

Még több bejegyzés mutatása

Csatlakozz hozzánk a viberen!
#Joy Facebook

Veszélyes a tampon? 5 dolog, amit tudnod kell a TSS-ről

Veszélyes a tampon? 5 dolog, amit tudnod kell a TSS-ről
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Ne pánikolj, inkább tájékozódj a toxikus sokk szindrómáról!

1. Nagyon ritka

Bár mostanság sokat hallani olyan esetekről, amikor tinilányok és felnőtt nők tampon miatt kerültek életveszélyes állapotba, a TSS valójában szélsőségesen ritka. Éppen ezért semmi okod rá, hogy körültekintő tamponhasználat mellett rettegj. Viszont ha mégis félsz, akkor bátran keress másik megoldást (pl. betét vagy kehely) a lelki nyugalmad érdekében!

2. Nem egyértelműek a tünetei

A toxikus sokk szindrómát a Staphylococcus aureus baktérium hüvelyi elszapododása okozza, mely a szervezet védekező mechanizmusán túljutva bekerülhet a véráramba. A leggyakoribb panaszok közé tartozik a láz, a hasmenés, a hányás, a szédülés, az izomfájdalom és a kiütés. Éppen ezért vírusos fertőzésnek is tűnhet.

Olvasd el ezt is!

3. Rengeteget tehetsz a megelőzésért

A TSS az 1970-es években került reflektorfénybe, amikor is a tengerentúlon több nő is meghalt gyors egymásutánban egy bizonyos szupertampontól. A szakértők akkor jöttek rá, hogy higiéniai szempontból jobb, ha a vérzés erősségének megfelelő leggyengébb tampont használod – tehát azt, amelyiknek nem marad fehér része a 4-6 óránkénti eltávolításkor.

4. A tampon is lejárhat

Mikor nézted meg legutóbb a szavatossági időt a tamponos dobozon? A cellulóz alapanyag ugyan nem veszít a minőségéből, ám azok a vegyületek, amelyek a tisztaságról és az illatról gondoskodnak, igenis megváltozhatnak, ami akár irritációhoz vagy fertőzéshez is vezethet.

5. A TSS gyógyítható

Az időben felismert TSS antibiotikummal és intenzív folyadékpótlással gyógyítható. A tragikus esetek mindegyike annak tudható be, hogy nem sikerült felismerni, mi a helyzet. Ha tehát a menstruációd alatt jönnek az influenzaszerű tünetek, feltétlenül szólj az orvosodnak, hogy fennáll a TSS esélye!


Máris nagyobb biztonságban vagy, hogy ezeket tudod.

Fizess elő a Joy-ra, a felét mi fizetjük!

Csak 2970 Ft

A kereséshez kezdj el gépelni!