Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

„A lelki sebeim később csak erősebbé tettek” – Csalár Bence küzdelme az online zaklatás ellen

csalár bence,love your hater,online zaklatás,bulyying

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
A divatújságíró és -bloggert sokan és sokszor bántották extrém külseje miatt. Éppen ezért fontos számára, hogy beszéljen az átélt traumákról, így segítve az agresszió áldozatait.

Egy mikrobloggal indult Csalár Bence karrierje, aki mára az egyik legüdítőbb színfoltja a hazai divatblog-szcénának. Az önmagukat szelfiző influenszerekkel ellentétben ő mindig is saját, minőségi tartalom gyártására törekedett, ezért gyakran posztolt interjúkat, kritikákat vagy éppen divateseményekről beszámolókat, ezért többször is jelölték az Év Divatbloggerének a JOY Social Media Awardon. Nemrég pedig csatlakozott a Sprite bullying elleni kampányához, hogy felhívja a figyelmet az online és offline zaklatásra, és hogy az milyen hosszútávú károkat okozhat – mindkét félnek.

A Love Your Hater kampányban beszéltél arról, hogy sokan támadtak téged a nem mindennapi külsőd miatt. Volt részed online zaklatásban is vagy ezek – akkor még – az offline világra koncentrálódtak? Tudnál példát mondani mindkettőre?

Mindenképp elkülöníteném a gyerekkoromat az engem felnőttként érő gyűlölködő megjegyzésektől, hiszen akkoriban az online zaklatás nem volt annyira elterjedt mint manapság. Mondhatni az iskola és hasonló helyszínek határt szabtak annak, hogy kitől és milyen hatásokat, „kommenteket” szeretnénk kapni és legalább az otthon töltött idő fetlöltődés volt. Természetesen ha nem számoljuk azokat a perceket, amelyek gyomorgörcsökkel teltek a másnapi iskolára készülve. Az akkori tapasztalataim, vagy ha úgy tetszik lelki sebeim később csak erősebbé, immunisabbá tettek az ilyen jellegű negatív hozzászólásokra, amelyeket manapság nap mint nap kapok és persze nagyon sok olyan kollégám is, aki hasonlóan aktív a közösségi platformokon. Sajnos már előfordult, hogy valaki képes volt visszamenőleg nyolcvan képem alá egymás után kommentelni, hogy szerinte mit érdemelnék, amiért én úgy öltözködöm, ahogy az neki nem tetszik vagy csak egyszerűen vállalom önmagamat. Az utóbbi esetet és a manapság engem érő atrocitásokat pedig sosem hagyom eljutni egy tényleges zaklatás szintjére, mert egy tiltással elvágom a dolgot, mielőtt komolyabbra fordulna.

Mi szerinted a különbség az offline és online bántás között?

A korábban említett határszabás mindenképp egy kulcsfogalom ezzel a témával kapcsolatban. Illetve azt is kiemelném, hogy míg offline, így a valós életben az emberek csak az arcuk vállalásával tudnak gyűlölködni, ez már egy erős szűrőt biztosít ahhoz, hogy minél kevesebben adjanak hangot az előítéleteiknek. Az online zaklatás már sokkal problémásabb, hiszen bárki, bármikor, akár több profilról is egyszerre képes lelkileg bántalmazni másokat - természetesen arc és név nélkül. Ezért is tartom nagyon fontosnak, hogy minél többet beszéljünk a témáról, hiszen ahogy tizenévesen engem is sokszor folyamatosan bántottak offline, úgy a mai fiatalok ezt sokkal fokozottabb formában kaphatják, ebből adódóan a verbális bántalmazás is sokkal intenzívebb.

Csalár Bence,love your hater
forrás: Vaszil Ádám
Bencét sokan, sokszor bántották extrém külseje miatt

Ilyenkor hogyan próbáltál reagálni, mit tettél? Ma már másképp viselkedsz hasonló helyzetben?

Kiskoromban nem sokszor mertem tenni ellene, mert mindig csak azt próbáltam magamban ismételgetni és erősíteni, hogy egyszer ennek vége lesz és akkor önmagam lehetek mindenféle megalkuvás nélkül. Talán ez a cél, vágy hajtott nagyon sokáig abban, amit ma is csinálok. Megtanított harcolni a céljaimért és ignorálni az olyan embereket, akik abból táplálkoznak, hogy másokat próbálnak megalázni. Manapság egyébként amellett, hogy a tényleg láthatóan “reménytelen eseteket” elengedem a fülem mellett, olykor szívesen megpróbálok kommunikálni azzal, akitől a sértés jön, elvégre emberek vagyunk, senki sem tökéletes és a kommunikáció ereje számtalan dologban segíthet, akár egy ilyen ellenséges szituációban egyaránt. Szívesen megosztom az illetővel, hogy én ezt ezért és azért viselem, mert egy adott üzenetet, történetet hordoz magában számomra a ruha vagy kiegészítő és próbálok arra utalni, hogy biztos van az ő gardróbjában is egy-egy olyan darab, amihez ragaszkodik, mert jelent valamit a számára. A közös pont, a kapcsolat megtalálása nagyon fontos ilyen helyzetekben.

Pont az egyik kampányról szóló posztod alatt betalált egy troll, aki nem túl kedves szavakkal illetett téged. Szerinted mi motiválja az ilyen embereket, akik online mondják meg a „tutit”?

Egészen egyszerű lehet a logikájuk: nincs tétje. Sokan úgy hiszik, hogy a szólásszabadság és az internet kettősével teljesen jogosan pocskondiáznak bárkit és bármit mindenféle építő jellegű indoklás vagy magyarázat nélkül. Természetesen arról is érdemes beszélni, hogy lelkileg valószínűleg ők sincsenek rendben, nem hallgatják meg őket, ezért minél inkább hallatni akarják a hangjukat, még akkor is, ha minden szavukat a gyűlölet és rosszindulat generálta.

Mit tudsz azoknak tanácsolni, akiket szintén – akár online, akár személyesen – zaklatnak, bántanak, hogyan reagáljanak?

Sose vegyék magukra. Az egyszerű „hater” komment sosem a konstruktív meglátásokról szól, hanem a másik lehúzásáról. Épp ezért nem szabad, hogy magával rántson egy hozzászólás. A gyűlölködőknek valószínűleg van elég saját gondjuk is az életben, amivel nem akarnak szembesülni, ezért másokra vetítik ki azokat. Ugyanakkor, ha magukra hagyjuk őket ezzel a mérhetetlen mennyiségű negativitással, akkor nincs más választásuk, kénytelenek lesznek farkasszemet nézni önmagukkal. Szóval a zaklatások áldozatainak csak azt tudom javasolni, hogy mindig csak előre szabad tekinteni - önmagadért, a szeretteidért és a barátaidért!

Te hogyan teszed túl magad a negatív hozzászólásokon, bántásokon?

Nevetek egy jót! Személyesen mindig elmosolyodok, tudom, hogy azt várják, majd elszomorodom - aztán csalódottan rájönnek: mégsem. Online esetekben mindig imádok bekedvelni a kommentet, de a kedvenceim még szív emojit is kapnak, elvégre ők valószínűleg szeretetből kapnak a legkevesebbet, én pedig nem sajnálom tőlük. Ezért is tartottam találónak az üdítőital kampányának üzenetét, miszerint #iloveyouhater.


Te is imádod Bencéhez hasonlóan a külsőddel kifejezni a személyiségedet? Akkor lapozd fel galériánkat az ősz legfeltűnőbb sminkjeiért!

Galéria / 6 kép

A legdurvább sminktrendek a 2019-2020 őszi-téli szezonra

Megnézem a galériát

Ha szívesen olvasnál még a témában, akkor lapozd fel a novemberi Joy magazint!

joy magazin,kristen stewart,november,joy-napok

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 25

kos 03.21 - 04.19

Bizonyos keretek között mindig a legjobbat igyekszel kihozni...

bika 04.20 - 05.20

Amikor már teljes meggyőződéssel és az esélyesek biztos...

ikrek 05.21 - 06.21

Annak ellenére, hogy hosszú hétvége van és mindenki...

rák 06.22 - 07.22

Olyan terveid vannak, amelyek nem biztos, hogy mindenki...

oroszlán 07.23 - 08.22

Rád bíznak egy feladatot, amiben szabad kezet kapsz....

szűz 08.23 - 09.22

A mai napra semmiféle komolyabb kihívás nem ígérkezik,...

mérleg 09.23 - 10.22

Általában arra törekszel, hogy minden a terveid szerint...

skorpió 10.23 - 11.21

Úgy érzed, teljesen feleslegesen dolgozol valamin, ami egyelőre...

nyilas 11.22 - 12.21

Nem nagyon tudod, mi és miért történik az...

bak 12.22 - 01.19

Túl régóta vívódsz egy szituációban, amelyben nem érzed...

vízöntő 01.20 - 02.18

Van melletted valaki, aki szorult helyzetedben támogat, akinek...

halak 02.19 - 03.20

Nagyon úgy fest, hogy ugyan közel vagy a...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

6 dolog, ami balszerencséssé teszi az életedet

Ezek a tárgyak és szokások mind negatív rezgéseket vonzanak az életedbe!

Kép

Napi horoszkóp október 24.: a Bikák versenyhelyzetben bizonyíthatnak, a Szüzek átadhatják magukat a pihenésnek

Ma sem érdemes kihagynod a horoszkópod, mert a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Kép

Öt filmes franchise, aminek jól áll a csajos folytatás

Semmi kétség afelől, hogy a rebootok korát éljük. Szinte mindig van egy olyan film vagy sorozat, ami egy régi klasszikust elevenít fel, és helyez modern megvilágításba.

Kép

Az edzés utáni kínzó fejfájás elkerülhető, de figyelned kell néhány dologra!

Egy kőkemény edzés épp elég fájdalmat tud okozni, semmi szükség arra, hogy még a fejed is fájjon utána - nem igaz?

Kép

Elgondolkodtató filmet keresel? Mutatunk 7-et, ami nagy hatással lesz rád

Ha ma este nem átlagos történetet keresel, válassz ezekből a filmekből!

Kép

Idén ősszel is hódítanak a bakancsok: a szezon 10 legmenőbb darabja

Aki még nem szerezte be a szezon egyik alapdarabját, most megteheti a JOY-napok alatt!

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem