Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Csak az igen jelent igent: avagy tények és tévhitek a szexuális erőszakról

Csak az igen jelent igent: avagy tények és tévhitek a szexuális erőszakról
A nap cikke

Napi horoszkóp április 24.: a Bakoknak érdemes egy kis pihenést beiktaniuk, a Vízöntők kiállhatnak a szuverenitásukért

A csillagok a hét közepére is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki április 23-án lezár egy 14 éve tartó rossz időszakot: a boldogság végre megérkezik az életükbe!

Kétség kívül ránk járt a rúd az elmúlt években. Szinte mindig megtaláltak minket a rosszabbnál rosszabb dolgok, így nem meglepő, hogy idén már kevesen hittek abban, hogy jöhet még jobb időszak.

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Olvasd el!

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.

Olvasd el!

Magyar eredetű nevek, amiket az Egyesült Államokban is adnak gyermeküknek a szülők

Tudtad, hogy magyar eredetű neveket a világ különböző pontjain is választanak olykor szülők? Mutatunk is párat!

Olvasd el!

Jennifer Lopez bebizonyítja: ideje félretenni a fekete magas sarkú cipőt és ezt viselni helyette

Ez a neutrális szín hódítja meg a tavaszt.

Facebook
Twitter
Pinterest
„A szeme igent mondott...” Tisztázzuk végre: csak az egyértelmű IGEN jelent igent – avagy a beleegyezés nélküli szex, vagy bármilyen szexuális közeledés IS erőszaknak számít. Egy ideális világban a szex csak kölcsönös konszenzussal valósulhatna meg, ám a valóság sajnos ettől eltér. De miért alakult így, és mit lehet ez ellen tenni?

Épp a minap jött velem szembe Keira Knightley nyilatkozata, miszerint minden(!) nőt, akit ismer, zaklattak már, beleértve saját magát is. A 36 éves színésznő elmondása szerint a környezetében a zaklatás minden típusára volt példa, és ezt a helyzetet borzasztóan lehangolónak tartja. Egyáltalán nem véletlen, hogy Keira kizárólag női rendező mellett vállalja el azokat a szerepeket, amelyek a test elfogadásáról vagy az anyaságról szólnak, és hogy kényelmetlen számára intim jelenetet forgatni férfi direktorral.

Keira Knightley
forrás: Getty Images/Dave J Hogan / Contributor

A nők elleni erőszak vitatott témájával hazánkban is sok kutatás foglalkozik, de még mindig erősen élnek a fejekben a nemierőszak-mítoszok és a különböző tévhitek. Az oktatásban és az otthonokban pedig nem esik elég szó arról, hogy a szex csak akkor jó és elfogadható, ha a partnerek kölcsönösen beleegyeznek. Természetesnek kellene lennie, hogy konszenzus hiányával nem valósulhat meg szexuális aktus - mégsem az.

A #metoo-val robbant a bomba

2006 óta létezik a Me Too mozgalom, melyet Tarana Burke szexuális erőszak túlélő és aktivista indított el, ám a legnagyobb figyelmet mégis 2017-ben, Harvey Weinstein ügye miatt kapta. Az amerikai filmproducerről kiderült, hogy több színésznőt is szexuálisan zaklatott és megerőszakolt, az áldozatok pedig sorra bukkantak elő. A közösségi médiában ekkor futótűzként terjedt el a metoo hashtag, és nők ezrei osztották meg a saját történetüket. Számtalan híresség is megpróbálta felhívni a figyelmet arra, mennyire mélyen gyökerezik a probléma és milyen fontos lenne együtt fellépni ellene.

„Ha minden szexuálisan zaklatott vagy bántalmazott nő kiírná a falára, hogy ’Me too’, az emberek megértenék, mekkora gondról van szó”

– fogalmazott akkoriban Alyssa Milano a Twitteren, akit többek között Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Jennifer Lawrence és Uma Thurman is követett. Komplikáltabb dologról van szó, mint elsőre gondolnánk, hiszen nem csak a nemi erőszak szűken vett, sztereotipizált fogalma tartozik ide, és ezt a legtöbben nem tudatosítják. Erre tökéletesen rámutat a 2016-os Eurobarometer-vizsgálat, ami megdöbbentő eredményt hozott: a magyarok 47 százaléka szerint bizonyos körülmények között a szexuális érintkezés akkor is elfogadható, ha a másik fél nem egyezik bele. De honnan ez a hamis feltételezés?

Kép
forrás: Getty Images/Amy Sussman / Staff Pascal Le Segretain / StaffDimitrios Kambouris / Staff Rob Kim / Stringer Steve Granitz / Contributor/

„A fiúk már csak ilyenek” – a szocializáció és a média is hibás

„Az emberek nagy részének van egy konkrét elképzelése arról, hogy mi számít szexuális erőszaknak. Ez tipikusan a médiából ismert eset, amikor az áldozatot a kihalt utcán támadja meg egy idegen férfi, aki fegyverrel kényszeríti”

– mondja Petrás Boglárka, a NANE Egyesület aktivistája és hozzáteszi, hogy a valóság a legtöbb esetben ettől a sztereotípiától teljesen eltér. Felmérések szerint az elkövető általában az áldozat ismerőse vagy partnere, az erőszak pedig az áldozat otthonában vagy számára ismerős helyen történik. Ráadásul kulcsfontosságú lenne felismerni végre, hogy a nemi erőszakot nem a szemmel látható sérülésekben kell mérni, hanem a beleegyezés, az akarat hiányát kellene vizsgálni.

„Ami nem felel meg ennek a sztereotipikus erőszaknak, azt sokan nem is tekintik annak. Például azt, amikor az áldozat nem védekezik foggal-körömmel vagy az elkövető történetesen a férje”

- – hívja fel a figyelmet Boglárka.

A helyzetet tovább rontja, amikor a filmek is ráerősítenek erre a téves elképzelésre, esetleg elbagatellizálják, viccet csinálnak belőle. A 2010-es Nagyfiúk című film egy pontján például a következő hangzik el az Ericet alakító Kevin Jamestől:

„Mi márciusban csináltuk utoljára, de Sally félig aludt. Na jó, nem félig, mélyen aludt. Horkolt. Ilyenkor szabad a pálya, nem?”

De nemcsak a média sugall hamis képet az erőszakról, a szocializáció is éppúgy hibás ebben a kérdésben.

. „A fiúk egészen kicsi koruktól kezdve arra vannak kondicionálva, hogy vezető, domináns szerepet töltsenek be a társadalomban, viselkedjenek határozottan, a nők pedig legyenek elnézőbbek velük szemben, ha agresszívabbak vagy erőszakosabbak a kelleténél, hiszen a „fiúk már csak ilyenek.” Eközben a lányokat alázatosságra és gyengédségre nevelik, így érthető, hogy nehezebben húzzák meg a határaikat és fejezik ki az igényeiket”

– mondja Boglárka, aki szerint ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők akkor is belemennek a szexbe, ha valójában nincs kedvük hozzá, hiszen nem szeretnék megbántani a partnerüket, akinek a közhiedelem szerint jár a szex. Utóbbi tévhitet könnyebben el lehetne oszlatni, ha a szexuális nevelés nem lenne tabu és nem a pornófilm töltené be az edukációs szerepet a fiataloknál.

„Óvatos becslések szerint a fiúk 12 évesen kezdenek pornót nézni, ahol sosem láthatnak egyenlőségen alapuló kapcsolatokat, inkább a nők elleni erőszak, a tárgyiasítás jelenik meg”

– világít rá a szakértő. Mint mondja, a felnőttfilmeken felnövő generációnak nem sok fogalma lesz a beleegyezésen alapuló, kölcsönös örömszerzésre irányuló szexről, pedig pont ez az, amire nevelni kellene őket – mind a szülőknek, mind a pedagógusoknak.

Mi számít szexuális erőszaknak?

  • a nem kívánt érintés és csók
  • az óvszerhasználat megtagadása
  • szexuális tevékenység egy olyan emberrel, aki nem tudja kifejezni a beleegyezését, mert alkohol, gyógyszer, drog hatása alatt áll, esetleg eszméletlen vagy alszik
  • valakit a bizonytalansága, vonakodása ellenére rávenni a szexre
  • a fentiekre tett kísérlet
Kép
forrás: Getty Images/Iryna Khabliuk / EyeEm

Amikor az áldozatot hibáztatják

2014-ben nagy port kavart a pécsi rendőrök Selfie című klipsorozata, melynek szlogenje is teljesen félrement: „Tehetsz róla, tehetsz ellene” – hirdették az erőszakra reflektálva. A videókban lengén öltözött lányok mennek bulizni, akik történetesen alkoholt is fogyasztanak, táncolnak és fiúk mellett kötnek ki. Az egyik lány végül egyedül marad és megerőszakolják. Talán azért is sikerülhetett ennyire balul az üzenet, mert a szakértő szerint Magyarországon még mindig az a jellemző, hogy a beleegyezés hiánya és az elkövető magatartása helyett az áldozat viselkedését vizsgálják:

„Ha nem tiltakozik kézzel-lábbal, hanem például lefagy, úgy ítélik meg, hogy nem fejtett ki megfelelő ellenállást, ezért nem történt szexuális erőszak. Az áldozathibáztatás is hozzájárul ahhoz, hogy csak minden 415. esetet jelentenek a hatóságok felé.”

Az Eurobarometer-vizsgálatból az is kiderült, hogy a magyarok egy része szerint a szexhez pont elég, ha valaki részeg vagy szexin öltözött fel, netán engedte, hogy hazakísérjék, vagy csak nem mondott egyértelműen nemet.

A megoldás: konszenzus

Ausztriában a rendőrök nemrég bepróbálkoztak azzal az ötlettel, hogy egy applikációt hoznának létre, ahol a lakosok rögzíteni tudnák az intim együttlétekhez való beleegyezést, amivel el lehetne kerülni a bírósági ügyeket. Boglárka szerint nagyon könnyen kijátszható lenne ez a rendszer, abban az esetben pedig haszontalan, ha az egyik fél menet közben gondolja meg magát.

„A valódi megoldás az lenne, ha tudatosítanánk a társadalomban, hogy milyen az egyenlő szex, és mit jelent a kölcsönös beleegyezés. Meg kell értetni mindenkivel, hogy csak az igen jelent igent, de csupán akkor, ha lelkes és folyamatos, és mindenféle külső (vagy belsővé tett) nyomás nélkül mondják”

- – hangsúlyozza a szakértő.

Crystal Byrd Farmer erőszaktúlélő, szexedukátor a Black and Poly nevű weboldalán épp ezért létrehozott egy 3 pillérből álló modellt: a konszenzusháromszög-elméletet, amely alapján te is mérlegelni tudod, hogy ami közted és egy másik ember között történik, vajon kölcsönös beleegyezésen alapul-e:

  1. Döntési képesség – mindannyian képesek vagyunk döntéseket hozni, amit a rendelkezésre álló információk alapján teszünk meg. Fontos nyílt kártyákkal játszani, mert az infók visszatartásával kicsalt szex a másik becsapásának számít. Randihelyzetben egyértelművé kell tenned, ha másokkal is ismerkedsz, esetleg kapcsolatban vagy, nemi úton terjedő betegséged van vagy nem szeretnél elköteleződni. Emellett aranyszabályként kell kezelni, hogy nem kezdeményezel olyan személlyel szexuális aktust, aki nincs teljes tudatában a tetteinek, tehát valamilyen szer hatása alatt áll.
  2. Hatalom – a kapcsolaton belül azonosítani kell a hatalmi viszonyokat is, ne akarj intim viszonyba lépni egy olyan személlyel, aki ki van szolgáltatva neked. Egy beosztott simán gondolhatja azt, hogy negatív következményekkel jár, ha nemet mond neked. Az sem oké, ha manipulációval, zsarolással vagy jutalom felajánlásával éred el, hogy a másik lefeküdjön veled. A nemet is ugyanúgy el kell fogadnod, mintha igent mondanának neked. Tilos duzzogással vagy dühvel reagálni a helyzetre, mert az nem beleegyezés a másik részéről, ha csak azért fekszik le veled, hogy ne sértse meg az érzéseidet.
  3. Kommunikáció – az emberek többsége nonverbális jelekből igyekszik leolvasni a másik szándékait, ami rosszul sülhet el. Hiszen attól, hogy egy srác hazakísér, még nem biztos, hogy le is akarsz vele feküdni. Épp ezért fontos megelőzni a félreérthető helyzeteket és lefektetni a szabályokat: mi az, ami belefér, amihez kedved van és mi az, amibe nem szeretnél belemenni.

Tények és tévhitek a beleegyezésről

Tévhit: „A női nem igent jelent, a nők szeretik kéretni magukat.”

Tény: A nők képesek eldönteni, hogy nyitottak-e a másik fél közeledésére, a vonakodás nem jelent igent.

Tévhit: „Csak egyszer kell beleegyezni a szexbe, onnantól zöld utat kapsz.”

Tény: A beleegyezést bármelyik pillanatban meg lehet tagadni, akár aktus közben is nemet lehet mondani. Téves azt feltételezni, hogy aki ma igent mondott valamire, holnap is azt fog.

Tévhit: „A hallgatás beleegyezést jelent.”

Tény: Csak az egyértelmű igen számít beleegyezésnek.

Tévhit: „Ha a másik felizgult, az azt jelenti, hogy szexelni akar, tehát beleegyezett a dologba.”

Tény: A kettő nem következik egymásból, beleegyezésre így is szükség van.

Megannyi hírességet vádoltak is már zaklatással:

Galéria / 7 kép

Sztárok, akiket szexuális zaklatással vádoltak

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!

A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.

Kép

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Kép

Az egyik dal Harry Stylesról szól?! Az 5 legőrültebb teória Taylor Swift legújabb albumáról

Az énekesnő köztudottan híres arról, hogy IMÁD apró nyomokat elrejteni a dalaiba, ezért a fanok már mindenben IS jelet vélnek felfedezni, például a sztár új albuma kapcsán.

Kép

3 étel, aminek fogyasztásával megakadályozhatod a pattanások kialakulását: eláruljuk, mi az az anti-akné diéta!

Az anti-akné diétának köszönhetően szebb lehet a bőröd, mint valaha, ráadásul nem kell lemondanod a finom ételekről!

Kép

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves