A COVID az étkezési szokásainkat is megváltoztatta, mégpedig ebben

Unsplash/Dan Gold
Bíborka

A kutatások nem festenek túl pozitív képet az elmúlt időszakról...

Semmi kétség afelől, hogy a COVID az egész életünkre hatással volt és van a mai napig, és még olyan dolgokat is megváltoztatott, amire egy világjárvány esetén nem gondolunk azonnal. A vásárlási szokásokat például már az első hónapokban fenekestül felforgatta: sokan pont úgy spájzoltak be wc-papírból és lisztből, mintha apokalipszisre készültek volna. Persze érthető volt a pánikhelyzet, hiszen fogalmunk sem volt arról, hogy mi fog következni, és mivel a tévében is azt láttuk, hogy az emberek eszeveszett bevásárlásokba kezdtek, még azok is elgondolkodtak az extra tételek megvásárlásán, akik amúgy higgadtan kezelték a helyzetet.

Olvasd el ezt is!
Meghökkentő új tünet utalhat arra, hogy omikronnal fertőződtél: sose gondoltál volna rá!

Az egész a félelemből indult ki, hiszen voltak, akik attól tartottak, hogy annyira elmérgesedik a helyzet, hogy még a boltba sem tudnak majd lemenni kajáért, így feltöltötték az otthoni készleteket. A Minnesotai Orvosi Egyetemen kutatói márciusban publikálták kutatási eredményeiket, amiből kiderült, hogy a világjárvány és a rendellenes táplálkozás között is összefüggés van. Az elemzésből kiderült, hogy a következő módon borultak fel az étkezési szokásaink a járvány óta:

  • túlevés, nassolás
  • étvágy csökkenése
  • tápanyagbevitel csökkenése
  • bánatevés, több édesség és alkohol fogyasztása
  • étkezési zavarok felerősödése
Olvasd el ezt is!
5 jel, hogy a fejfájásodat az omikron variáns okozza

Mint kiderült, ezek főleg a stresszel, a depresszióval és az anyagi nehézségekkel összefüggésben jelentek meg. Egy 2020-as dán kutatás is megerősíti, hogy az emberek átlagban sokan többet ettek és nassoltak a karantén időszaka alatt, illetve kevesebb mozgásra volt lehetőségük, így nagyobb súlyfelesleget szedtek fel.

De hogy valami jót is említsünk, egy nagyobb volumenű 2021-es kutatás adatai azt mutatják, hogy az utóbbi időben megnőtt az egészséges ételek iránti kereslet is, és sokan nemcsak többet főztek otthon, de olyanok is megtanulták néhány fogás elkészítését, akik előtte azt sem tudták, melyik végén kell megfogni a fakanalat.

Olvasd el ezt is!
A COVID új alvariánsára figyeltek fel szakértők, ami gyorsabban fertőz, mint az omikron

Ezeket a recepteket se hagyd ki!

Nézd meg a galériánkat - 4 kép
5 egyszerű, finom és olcsó étel a strandra