Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A Bridgerton színpszichológiája: rengeteg titkos üzenetet rejt a szereplők ruhája

A Bridgerton színpszichológiája: rengeteg titkos üzenetet rejt a szereplők ruhája

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

8 dolog, aminek egyetlen férfi sem tud ellenállni

Hidd el, nem a fenekeden áll meg először a tekintetük...

Olvasd el!

Ruha nélküli dress code Cannes-ban: ők szinte semmit sem viseltek a vörös szőnyegen

Idén május 16-27. között rendezik meg a cannes-i filmfesztivált, ahol a díjnyertes filmeken túl a híresség szettjeit is érdemes megcsodálni.

Promóciók

A magyarokat jobban aggasztják saját jövőbeli kilátásaik, mint a betegségek

Fitteskedjünk

Global Running Day a PUMA-val!

május 29

kos 03.21 - 04.19

Valaki a közvetlen környezetedben segítségre szorul, amelyet nem...

bika 04.20 - 05.20

Borzasztó nagy elánnal igyekeztél úgy szervezni mindent egy...

ikrek 05.21 - 06.21

A hosszú hétvége utolsó napja lehetőséget ad arra,...

rák 06.22 - 07.22

Korábban abszolút nem szerettél volna szembe nézni egy...

oroszlán 07.23 - 08.22

Kivételes hozzáállásodnak köszönheted azt, hogy a környezetedben olyan...

szűz 08.23 - 09.22

Érdekes szituáció adódik a hosszú hétvége utolsó napján,...

mérleg 09.23 - 10.22

Az esetek döntő többségében ragaszkodsz ahhoz az útvonalhoz,...

skorpió 10.23 - 11.21

A hosszú hétvége utolsó napján végre pontot tehetsz...

nyilas 11.22 - 12.21

Olyan váratlan események befolyásolják a hosszú hétvége utolsó...

bak 12.22 - 01.19

Különleges élmény vár rád a hosszú hétvége utolsó...

vízöntő 01.20 - 02.18

Szerencsésen alakul egy bizonyos helyzet, hisz nem gondoltad...

halak 02.19 - 03.20

Az utóbbi időben elég ingoványos talajon igyekeztél boldogulni,...

Elolvasom végig Megnézem

Fitteskedjünk

Beach Body projekt a maximumon – így kerüld el az izomfájdalmakat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Az tuti, hogy ezek az apró, rejtett utalások csak még inkább megszerettetik velünk a sorozatot!

Bridgerton. Egy szó, mégis tele van szerelemmel, szenvedéllyel és vágyakozással. A második évad pedig nem csak hozta az elvárt színvonalat, hanem a legtöbb néző véleménye szerint jócskán felül is múlta az első évadot.

Azonban a Bridgerton nem csupán a túlfűtött érzésekről és a gyűlölök-szeretek momentumoktól vált hihetetlenül szerethetővé. A titok pedig? A sorozatban feltűnő kifinomult ruhák és a lágy anyagok libbenése teszi olyan feledhetetlenné és drámaivá ezt a függőséget okozó történetet. Egy jó ruha nem csak ápol és eltakar, hiszen a segítségével kifejezhetjük az egyéniségünket, megmutathatjuk a nagyvilágnak, hogy kik is vagyunk valójában, ráadásul még a hangulatunkat is kitűnően tükrözhetjük vele.

Észrevetted, hogy a Featheringtonok mindig sárga ruhákban mutatkoznak, míg a Bridgertonok sokkal inkább a lilás-rózsaszínes árnyalatú színeknek hódolnak? Ugye te is megfigyelted, hogyha valamelyik szereplő az addig megszokott ruhájától eltérőt visel, az valamilyen változást sejtet a cselekmény során?

A következőkben a Bridgerton sorozat színpszichológiájának járok kicsit utána:

Színszimbolika és csodás ruhák

Ellen Mirojnick jelmeztervező a Town & Country című lapnak adott interjújában így nyilatkozott irigylésre méltó feladatáról:

Ez a legnagyobb show, amit pályafutásom során valaha is csináltam és a legcsodálatosabb show, amit karrierem során valaha csináltam.

Mindazonáltal a Bridgerton 1. évadbeli szereplőgárdájának és a statiszták kis hadával járó kihívások ellenére Mirojnick és csapata remekül alkot olyan darabokat, amelyek bepillantást engednek a karakterek belső életébe és társadalmi helyzetébe.

Lényegében a jelmez színe által biztosított szimbolika remek rövidítésként szolgál a brit uralkodói korszakot feltáró (és egyes esetekben újragondoló) show-hoz, amikor a hagyományok és a társadalmi normák oly gyakran visszatartották az embereket attól, hogy verbálisan fejezzék ki magukat.

Mintha ez még nem lenne elég, a kortársabb történetmesélés elemeit is képesek beilleszteni, amelyet nagyrészt a hagyományos és a modern esztétika, formatervezés és természetesen színvilág keverése erősít meg.

A színhasználat hihetetlenül fontos az általános történetmesélés szempontjából, lehetővé téve, hogy a már vizuálisan is lenyűgöző képsorok további rezonanciával recsegjenek. Ez egy kis módja annak, hogy a Netflix Julia Quinn szeretett romantikus regényeinek adaptációját egy okos, megfontolt és jól átgondolt előgyártási folyamattá fokozza. Most pedig következzen egy kis magyarázat arról, hogy mit jelentenek a színek a Bridgertonban.

Miért visel Penelope sárga ruhát?

Szinte minden Bridgerton-szereplése során Penelope sárgát visel, ez a szín pedig első pillantásra a karakter fényességét és vidám természetét tükrözi. Bár szegény Pen humorosan megemlíti, hogy nem szereti ezt a színt, valójában a sárga hihetetlenül divatos szín volt a Regency-korszakban, amelyet gyakran a legnépszerűbbnek tartottak a házasságra vágyó fiatal nők által viselt színek közül. Az a tény, hogy Penelope tiltakozása ellenére továbbra is divatos marad, szimbolizálhatja valódi szépségét és értékét, még akkor is, ha ő maga nem látja azt.

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

A sárga a csalást és az irigységet is tükrözi, így mindkettő Penelope alteregójához, Lady Whistledownhoz kapcsolódik. A legfiatalabb Featherington leleményességét és nagy eszét használja fel, hogy elfedje személyazonosságát, megtévessze családját, az igazságot kereső legjobb barátját, és még a királynő nyomozóit is. A sárga szín a megvilágosodást is jelzi, Pen váratlan világiasságáról és arról a nagyszerű képességéről tanúskodik, hogy olvas másokban – ez az értékes készség, amelyet Lady Whistledownként nagyszerűen használ.

A második évadban egyébként több rózsaszín volt a ruháiban, ami azt jelentette, hogy öregszik és ezáltal bölcsebb lesz. Ki tudja, mit tartogatnak még számára a soron következő évadok?

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

Miért viselnek a Featheringtonok sok színt?

A Featheringtonok élénk színek iránti szeretete az egész sorozatban nevetségessé vált, de rikító gardróbjuk következményei messze túlmutatnak megkérdőjelezhető stílusukon. A család színe ellentétes a felsőbbrendű társadalom többi tagjával, vizuális mutatóként szolgálva (a felsőbb osztályú közösségen belüli) kívülálló státuszukat illetően. A Featherington család társadalmi esetlensége a Bridgerton 1. évadában kiemelkedik, amikor a család három lánya küzd, hogy párokat találjon, a kiközösített család pedig kínosan kénytelen elhagyni a királynő ebédjét, miután egy botrány középpontjában találta magát.

Az első és második évadra is igaz lehet az a kijelentés, hogy a Featherington család által viselt élénk színek valójában arra hivatottak, hogy eltereljék a figyelmet a hozomány nélküli család sivár mindennapjairól.

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

A Sharma család indiai stílusú ruhái

A 2. évadban bemutatott legérdekesebb karakterek egyértelműen a Sharma testvérek. Különlegesen egzotikus stílust képviselnek, ugyanis közvetlenül a hagyományos indiai ruhákból merítettek ihletet a ruhák tervezésekor. Kate és Edwina ékszerei tipikus indiai motívumokat, valamint az országban található drágaköveket és kivágásokat tartalmaztak.

Még a tiaráik és a hajkiegészítőik is illettek a rózsa arany indiai szettjeikhez drágakőcseppekkel. Kate ruhái különösen gazdag lila és kék színűek voltak, amelyek az indiai szubkontinens hagyományos lehengák és szárik színei. A szöveteken paisley nyomatok (hindiül "buti"), valamint arany- és gyöngyös indiai hímzések is voltak, hogy megmutassák a nők bombayi gyökereit.

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

Összességében tehát a Bridgerton hölgyei a show legjobb ruháit viselték, a 2. évadban pedig rengeteg lila ruha szerepelt. Daphne maga mondta, hogy a lágy szín az első szerelem jelentőségét emelte ki, ami nagy téma volt a műsorban szereplő nők számára.

Bizonyos pillanatokban lila ruhát viseltek, ami felerősítette a szín jelentését: Edwina lila ruhát választott, amikor Anthony először elhívta, Kate pedig lilát viselt, amikor először találkozott Anthonyval a Pall Mall alatt, illetve amikor először csókolóztak.

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

Anthony és Kate összhangja ruhák terén

Egy másik utalás, ami a ruházaton keresztül is megmutatkozott a showban, Anthony és Kate egymás iránti vonzódása volt. Összetartoztak, és a ruhatáruk is ezt tükrözte a hozzáillő színeken és egymást kiegészítő árnyalatokon keresztül.

Kate kékeszöldjei és ibolyái passzoltak azokhoz az indigókhoz és kékekhez, amelyeket Anthony legtöbbször a frakkjában viselt. Voltak idők, amikor szinte pontosan ugyanazokat a színkombinációkat viselték, ami szintén megerősítette páros helyüket a képernyőn együtt töltött idő alatt.

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

Kate Sharma sminkjének drámai változása

Az idősebb Sharma nem magáért jött Londonba. Csak azért volt ott, hogy eljegyeztesse a húgát, és az élethez való értelmetlen hozzáállása a sminkjére is kihatott. Egyszerű, alig-alig sminkje volt, ám ahogy egyre jobban beleszeretett Anthonyba, a sminkje rózsásabb lett, több pír és ajakszín került rá. Szemsminkje nehezebb és fémesebb lett. Úgy nézett ki, mint aki tudja, mit (vagy éppen kit) akar magának!

Kép
forrás: Netflix/Bridgerton

Anthony áttetsző inge

A sok romantikus pillanat közül Anthony tóba esése, miután megpróbálta elcsábítani Kate-et, felejthetetlen. Ahogy kihúzta magát a vízből, és mindkét nővér megbámulta, a jelenet sokunkat Colin Firth vizes inges jelenetére emlékeztethetett a Büszkeség és balítéletben.

Ez a pillanat tisztelgés volt az előbb említett klasszikus jelenete előtt, és Anthony tökéletesen utánozta a tőle elvárt karaktert.

gif

Ezt is meg kell nézned!

Galéria / 14 kép

Ennyi idősek a Bridgerton sztárjai a sorozatban vs a valóságban

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A magyarokat jobban aggasztják saját jövőbeli kilátásaik, mint a betegségek

Fitteskedjünk

Global Running Day a PUMA-val!

Fitteskedjünk

Beach Body projekt a maximumon – így kerüld el az izomfájdalmakat!

május 30

kos 03.21 - 04.19

Valaki a közvetlen környezetedben segítségre szorul, amelyet nem...

bika 04.20 - 05.20

Borzasztó nagy elánnal igyekeztél úgy szervezni mindent egy...

ikrek 05.21 - 06.21

A hosszú hétvége utolsó napja lehetőséget ad arra,...

rák 06.22 - 07.22

Korábban abszolút nem szerettél volna szembe nézni egy...

oroszlán 07.23 - 08.22

Kivételes hozzáállásodnak köszönheted azt, hogy a környezetedben olyan...

szűz 08.23 - 09.22

Érdekes szituáció adódik a hosszú hétvége utolsó napján,...

mérleg 09.23 - 10.22

Az esetek döntő többségében ragaszkodsz ahhoz az útvonalhoz,...

skorpió 10.23 - 11.21

A hosszú hétvége utolsó napján végre pontot tehetsz...

nyilas 11.22 - 12.21

Olyan váratlan események befolyásolják a hosszú hétvége utolsó...

bak 12.22 - 01.19

Különleges élmény vár rád a hosszú hétvége utolsó...

vízöntő 01.20 - 02.18

Szerencsésen alakul egy bizonyos helyzet, hisz nem gondoltad...

halak 02.19 - 03.20

Az utóbbi időben elég ingoványos talajon igyekeztél boldogulni,...

Elolvasom végig Megnézem
Kép

200%-ra nőtt pillangó állomány, elég meleg a Balaton! - Ezek a jó hírek történtek a múlt héten

Láttál már feminista "body horrort"? És sejted miért szerepel a múlt heti jó hírek között? Cikkünkből kiderül!

Kép

Heti horoszkóp május 29-június 4.: a Rákok kedves gesztusokkal okoznak örömet másoknak, a Szüzek bizarr helyzetbe kerülnek

Érdemes elolvasnod a heti horoszkópodat is, hisz a csillagok ismét izgalmas üzenetekkel készültek!

Kép

Napi horoszkóp május 28.: a Skorpiók igyekeznek mások elvárásainak megfelelni, a Halak nem ismernek lehetetlent

A csillagok a mai napra is izgalmakat ígérnek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

A felnőttek közel fele kerül intim kapcsolatba az első randin, állítja a tanulmány

Egy szexuális segédeszközöket kínáló üzlet felmérése kimutatta, hogy a felnőttek közel fele szexelt már az első randin. A kutatás arra is kitér, hogy melyik csillagjegy az, amelyik a leginkább nyitott a kalandra. Az ÉvaMagazin.hu cikke.

Kép

3 istenien finom, szupergyors és szuperegyszerű lazacos recept rohanós napokra

Miért együnk lazacot? Természetesen elsősorban azért, mert szeretjük. Ám ha ez nem lenne elég nyomós érv, akkor most felsorolunk pár további indokot is. Ha végigolvasod, mennyi értékes tápanyagot tartalmaz, biztosak vagyunk benne, hogy még jobban fogod kedvelni. Ráadásul most az elkészítéséhez is hoztunk pár tippet és három kipróbált, isteni, ugyanakkor szupergyors és egyszerű receptet! Az ÉvaMagazin.hu cikke.