Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ausztrália lángokban: ők adakoztak a legtöbbet eddig Hollywoodban - Te is segíthetsz a távolból!

Ausztrália,bozóttűz,klímakatasztrófa,klíma,kenguru,koala,veszély
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 25.: a Kosoknak érdemes lazábban hozzáállniuk bizonyos dolgokhoz, az Ikrek nem állnak készen egy új kapcsolatra

A hét második fele is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.

Olvasd el!

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Facebook
Twitter
Pinterest
Az egész világ egy emberként aggódik Ausztrália miatt. A kontinensnyi országot hetek óta súlyos bozóttüzek sújtják, melyek emberek és több száz milliónyi állat életét is fenyegetik. A hatóságok hősiesen küzdenek a lángok ellen, de a helyzet elkeserítő. Ha szeretnél, te is segíthetsz nekik a távolból!

Már Magyarországnnál is nagyobb az a terület, amely a lángok martalékává vált Ausztráliában a hetek óta tomboló tűzvészben. A történelmi hőség és az immáron három éve tartó szárazság miatt kialakult bozóttüzek 20 ember– és kb. 1 milliárdnyi (!) állatéletet követeltek eddig, de a végső pusztítást megbecsülni sem lehet. Az oltási kísérletek eddig sorra kudarcba fulladtak, az ausztrál lakosság már csak egy nagyobb esőzésben bízik. A hatalmas füst, mely elérte már az Ausztráliától mintegy 2000 km-re fekvő Új-Zélandot is– vörösre festette az ausztrál partok egét, szürreális hátteret nyújtva a menekülő vadállatoknak, menedéket kereső embereknek és a lángok ellen lankadatlanul küzdő tűzoltóknak.

A környezetvédők szerint ez a tragédia a felelőtlen klímapolitika egyenes következménye. Mi lesz veled, Ausztrália?

Miért van ekkora tűz?

Ausztráliában korábban sem voltak ritkák a bozóttüzek, köszönhetően a száraz éghajlatnak és a speciális aljnövényzetnek. Korábban a sűrű bozótost irányított égetésekkel irtották, hogy így vegyék elejét a spontán tüzeknek, de ezeket az utóbbi időkben – nem teljesen világos okok miatt – mellőzték. A globális felmelegedés miatti hőmérsékletemelkedés és a három éve tartó aszályos időszak miatt kiszáradt az aljnövényzet, ami ezáltal extrém módon gyúlékonnyá vált, a tüzek pedig rendkívül gyorsan terjedtek, amibe az erős szélfúvás is besegített.

A „tűzszezon” általában január-február tájékán tetőzik (a déli féltekén ekkor tart a nyár), viszont a mostani már tavaly augusztusban elkezdődött. Azóta a helyzet tovább romlott a hőségnek köszönhetően.

Azonban úgy tűnik, hogy nem csak az időjárás és a természeti viszonyok okolhatóak: legfrissebb információk szerint az Új Dél-Wales-i Rendőrség legalább 24 személy ellen indított eljárás gyújtogatás miatt. November óta eddig 183 ember ellen léptek fel a hatóságok tűzokozással kapcsolatos cselekedet miatt.

Hogyan segíthetsz?

Bár Ausztrália messze van tőlünk, mégis van lehetőséged neked is segíteni, ha szeretnél. Az oltáshoz elsősorban rengeteg vízre és helikopterekre van szüksége az ausztrál kormánynak, amihez legegyszerűbben pénzadománnyal járulhatsz hozzá.

Az ausztrál Vöröskereszt vagy az Üdvhadsereg honlapján néhány kattintással járulhatsz hozzá a tűz megfékezéséhez, a pénzt pedig garantáltan erre fordítják. A teljes listát itt találod meg.

Itthon elsőként Erzsébet Fenevadova indított gyűjtést, amihez a szókimondó macska Facebook-oldalán találjátok a részleteket.

A sztárok is gyűjtenek – nemzetközi az összefogás

Hollywoodban rengeteg ausztrál származású híresség él, akik azonnal jelentős anyagi támogatást ajánlottak fel a tüzek oltásához. De nem csak ők, hanem látszólag az egész sztárvilág egy emberként áll az ügy mögé.

Nicole Kidman és férje, Keith Urban félmillió dollárt adományoztak, nekik a házukat közvetlenül is fenyegeti a tűzvész. Az eredetileg új-zélandi származási, de már ausztrál állampolgár Russel Crowe jelenleg is Ausztráliában tartózkodik, ami miatt a vasárnapi Golden Globe díjátadót is kihagyta, 200 ezer dollárt adott. Margot Robbie könnyeivel küzdve, érzelmes Instagram posztban hívta fel a figyelmet a katasztrófára.

Chris és Liam Hemsworth 1 millió dollárt adományoztak, Pink pedig 500 ezer dollárt, Elton John pedig az egyik koncertje közben jelentette be, hogy 1 millió dollárt utalt el a tűzvész megfékezésére. Az eddigi legnagyobb összeget Celeste Barber komika gyűjtötte össze: ő eddig 36 millió (!) dollárnyi adományt kalapolt össze mindössze 3 nap alatt. A vicces fényképeiről elhíresült nő azonban nem rejti véka alár a véleményét, és erős kritikával illette a milliárdos üzletembereket, akik eddig (a leégett Notre Dame utáni adakozókedvvel ellentétben) nem igazán tapossák egymást a jó ügy érdekében.

Kylie Jennert is rengeteg kritika érte: miután a sminkkirálynő sajnálkozott egy sort az ausztrál tüzekben elpusztult állatokon, alig pár órával később már egy valódi szőrből készült papucsban parádézott ugyanott (a kérdéses képet azóta törölte). A felháborodás olyan jelentős volt, hogy Kylie bejelentette: szégyelli magát és 1 millió dollárt el is utalt a megfelelő szervezeteknek, hogy ezzel is segítse az oltási munkálatokat.

A lista azonban nem teljes, gyakorlatilag óránként jelenti be egy nagy csillag, hogy adományt küldött a katasztrófa megfékezésére.

[embed-twitter link="
Megható pillanatokban sincs hiány – elő a zsepikkel!

Biztos te is láttad a videót, amin egy éppen arra autózó hölgy a saját pólójába tekerve ment meg a tűzből egy koalát. Bár később az állat a gondos kezelések ellenére sem élte túl a sérüléseit, de azóta is rengeteg beszámoló érkezik csodás megmenekülésekről. A néhai természetfilmes Steve Irwin fia apja nyomdokaiba lépve maga is nagy természetrajongó, a családjával együtt eddig 90 ezernyi állatot mentettek be és/vagy fogadtak be otthonukba.

Az egyik legmeghatóbb videó azonban azt mutatja be, ahogy a tűz elől menekülő, szomjazó kenguruk és koalák ősi félelmüket legyőzve az emeberekhez fordulnak segítségért – és némi vízért.

A tűzvész ismét ráirányította a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Akár egészen apró dolgokra való odafigyeléssel is segítheted bolygónk jövőjét! Nézd meg galériánkat, hogy például mi az, amit nem szabad a lefolyóba önteni, mert környezetkárosító hatású!

Galéria / 5 kép

5 dolog, amit tilos lenne beleönteni a mosogatóba, lefolyóba

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.