Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

„Egy olyan ország a vízióm, ahol nincs jelen a megkülönböztetés semmilyen formája” - interjú Amanda Elstakkal, a másság elfogadásának élharcosával

„Egy olyan ország a vízióm, ahol nincs jelen a megkülönböztetés semmilyen formája” - interjú Amanda Elstakkal, a másság elfogadásának élharcosával
A nap cikke

Rossz dolgok történnek veled? 6 jel, hogy valaki elátkozott téged

Sokszor csak azt hisszük, hogy pusztán balszerencsések vagyunk, pedig könnyen lehet, hogy egy ártó személynek "köszönhetjük" mindezt. Íme a jelek!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 18.: az Ikreknek nagyszabású terveik vannak, a Szüzeknek érdemes a saját érdekeikért kiállniuk

A hét második felében is izgalmak várnak az egyes csillagjegyekre, érdemes tehát, hogy mit üzennek a csillagok!

Olvasd el!

Schumacher fia és magyar barátnője, Vivi már 6 éve alkotnak egy párt: süt róluk a boldogság – FOTÓ

David Schumacher és Keszthelyi Vivien 7 éve ismerkedtek meg egymással.

Olvasd el!

4 csillagjegy, akinek egy sorsfordító esemény fogja megváltoztatni az egész életét a közeljövőben

Vajon te is rajta vagy a listán?

Olvasd el!

4 csillagjegy, aki hatalmas pénzesőre számíthat május előtt: igazi vagyonra tesznek szert!

A májusi eső aranyat ér – tartja a mondás, ami idén májusban új értelmet nyer egyes csillagjegyek számára.

Olvasd el!

A TikTok népszerű sziámi ikrei tabuk nélkül beszéltek a nemi életükről és a halálról: csak az egyikük randizik

Carmen Andrade és Lupita Andrade számtalan kérdést kaptak az évek során arról, hogyan telnek a napjaik és persze a magánéletükről. Ők pedig nem féltek megválaszolni ezeket!

Facebook
Twitter
Pinterest
Amanda Elstak, az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány és a Magyar Tolerancia Egyesület transzszexuális elnöke. Amanda egész eddigi munkássága során igyekezett segíteni azoknak a fiataloknak és felnőtteknek, akik ráébredtek arra, hogy mások, mint a többiek.

Kérlek, mesélj nekünk arról, hogyan lettél az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány, majd később a Magyar Tolerancia Egyesület elnöke és milyen céllal jött mindez létre?

Már 2010-ben az Összefogás a Toleranciáért Alapítvány elnöke voltam, 2020 óta pedig a Magyar Tolerancia Egyesület elnöke vagyok. Mindkét szervezet egy személyes fejlődés része, igyekszem mindenből, ami történik, és mindenkiből, akivel találkozom, szellemileg táplálkozni és levonni a kellő tanulságokat, hogy fejlődjek, mint ember. Egy olyan ország a vízióm, ahol nincs jelen a megkülönböztetés semmilyen formája, azon az egyen kívül, hogy vannak jó emberek, emberek, akik hibáznak és fejlődnek, illetve rossz emberek. Több címkére nincs is szükség. De ahhoz, hogy ezt a munkát elkezdhessük, fel kell oldani azokat a nagyon súlyos ellentéteket, amelyek a kisebbségi rétegeken belül vannak, anélkül ez sajnos nem megy. Ez az értelme annak, hogy a Magyar Tolerancia Egyesületnek nincs célcsoportja. Bárki fordulhat hozzánk segítségért, mi pedig segítséget nyújtunk és nem kifogásokat. Ezzel szeretnénk példát mutatni, hogy hogyan kellene működnie a tényleges toleranciának.

Június a Pride hónapja, neked milyen tapasztalataid vannak ezzel a témával kapcsolatban? Hogy érzed, manapság az emberek elfogadóbbak az LMBTQ-közösséggel kapcsolatban vagy nem változott semmi az évek során ebben a tekintetben?

Nehéz a magyar társadalom egészéről beszélni, mert jelenleg minden társadalmi kérdésben megosztottabbak, mint valaha. Ebben nagy szerepe van a politikai légkörnek is, amely már sok éve uralkodik. Én azt látom, hogy azok, akik eddig is nyitottak voltak a békés együttélésre, sokkal többet tesznek ezért, mint eddig bármikor. Ennek alapvetően örülök, de az is igaz, hogy nem szabad átesni az ominózus ló másik oldalára, gondolok itt a Pride hónapot uraló szivárványkampányra. Fontos, hogy legyen egy biztos pont, ami köré a közösségünk szerveződik, de nem szabad elfelejteni, hogy a célunk NEM AZ, hogy egy buborékban éljük le az életünket, hanem hogy magyarokként, a magyar hazában teljes értékű magyarok lehessünk, mint bárki más. Mi csak erre vágyunk.

Mit jelent a 21. században transzneműnek/homoszexuálisnak vagy éppen leszbikusnak lenni?

Nekünk nem jelent mást, mint eddig, mindez „csak” az életünk. De a ciszhetero társadalomban egyre inkább kezd kialakulni a tudat, hogy melegnek, leszbikusnak, transzneműnek lenni egy diverzitás, és nem valamiféle adottság, ne adj isten rendellenesség. A mi szempontunkból, Magyarországon, sajnos nem ilyen szerencsés a helyzet. A társadalmi megítélés egy dolog, de transzneműként a bürokráciára vagyunk utalva, az pedig nem a mi oldalunkon áll. Aki ilyen körülmények között is keresztülviszi a nehézségeken az akaratát, megéli a valódi énjét, nem enged az akadályoknak és hasznos tagja lesz a társadalomnak, az egy bátor és jó ember, aki megérdemli a megbecsülést.

Téged ért valaha olyan sérelem, ami nagyon benned maradt és kihatással volt a jövőbeli viselkedésedre?

Soha az életben nem ért semmilyen formában bántás. Vezettem műsort, őrző-védő céget, marketing csoportot. Abban az időben egy kézfogás is elég volt, mindenféle papírmunka nélkül, mert minden partnerem megbízható embernek tartott, hiszen soha nem adtam okot a kételkedésre. Ha korrekt és emberi voltál, akkor mindegy volt, hogy mi a szexuális beállítottságod vagy indentitásod. Ezt ma már sajnos nem mondhatom el. A feszült társadalmi légkör miatt sokkal kisebb dolog miatt is ölre mennek az emberek, a gender- és szexuális diverzitás pedig csak olaj a tűzre. Ettől függetlenül nemmel válaszolok, mert bár próbálkoztak mások a sárba tiporni, többek között az identitásomat felhasználva ehhez, de nem engedem, hogy ezek eljussanak a lelkemig. Nem engedhetem meg magamnak, a társaimmal és a pártfogoltjaimmal szemben, hogy intoleranciával válaszoljak az intoleranciára. Ezt a viselkedésemet soha, semmi nem fogja megváltoztatni.

Mit üzennél azoknak, akik még csak most ébrednek rá arra, hogy szexuálisan mások, mint a többi ember?

Én ezt az egy szót üzenem: megéri. Mindig azt szoktam mondani: inkább a nagyszerű halál, mint a kisszerű élet. Egy emberi lény sem érdemli meg, hogy leélje egy olyan ember életét, aki soha nem létezett. Ezt a fájdalmat kevesen érzik át, sokszor hosszú évek múltán ébrednek csak rá, hogy a valósággal járó fájdalom még mindig enyhébb, mint amit a hazugság hoz. Merj önmagad lenni, mert nincs más választásod! Én segítek, nem vagy egyedül.

Milyen eseményeket szoktál szervezni, amelyek jelentős hatással vannak az elfogadásra?

Az események többek között, amiket szervezek: Magyar Tolerancia díjátadó gála, Magyar jótékonysági díjkiosztó ünnepség, Magyar Aids Gála és jótékonysági koncert. Ezekre az eseményekre azért van szükség és igény, mert pontosan tudjuk, hogy kikhez akarunk eljutni. Bár a gálákon az ő igyekezetüket honoráljuk, elsősorban nem azokat akarjuk megszólítani, akik már nyitottak és aktívan dolgoznak a toleráns társadalomért, hanem azokat, akik nem. Nem hiszem, hogy minden kirekesztő ember alapvetően rossz. Vannak, akik nehezen tudnak elvonatkoztatni a sztereotípiáktól, rossz forrásból tájékozódtak, rossz példa volt előttük az LMBTQ+, roma stb. rétegből. Száz oka lehet annak, hogy valaki tartózkodik. Ők nem nyitottak a direkt kommunikációra, de azok a művészek, közéleti személyiségek, civilek, akiket jutalmazunk, a hivatásuk révén el tudják juttatni hozzájuk a jó üzenetet.

Műsorvezetőként is dolgozol, mennyire éltet a pezsgés?

Már csak 2-3 fellépést vállalok egy hónapban és abból az egyik az AMANDA Elstak Show, ami lassan 30 éve látható az ország egész területén, de főképpen a fővárosban. A műsor énekes, táncos, varieté show transzszexuális és transzvesztita művészek produkcióival fűszerezve. A 3 évtized alatt az ország elismert énekes előadóművészei jártak már nálam és mindig teltházas közönség előtt lépünk fel. Most indul egy új álmom, amelyről hamarosan még többet fogok megosztani az érdeklődőkkel.

És ezt olvastad már?

Galéria / 7 kép

Híres LMBTQ párok, akik bebizonyították, hogy létezik az örök szerelem

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Így lesz tökéletesen tiszta a szőnyeg házi módszerrel: búcsút inthetsz a makacs foltoknak is!

A szőnyegtisztítás még sosem volt ennyire egyszerű, ráadásul így minden bacitól megszabadulhatsz.

Kép

10 színész, akinek a valódi magassága az ellentetje annak, ahogyan a filmekben ábrázolják

A hölgyek közt akadnak igazi égi meszelők, a férfiak viszont sokszor nagyon alacsonyak, így szükség van némi trükközésre a forgatásokon.

Kép

10 tavaszi cipő 20 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Olyan tavaszi cipőket válogattunk össze, amik a szezon kedvencei lehetnek!

Kép

5 módszer, amivel a kisebbrendűségi komplexussal élők manipulálják a környezetüket

A kisebbrendűségi komplexust nem feltétlen lehet azonnal felismerni, mert az, aki önértékelési zavarokkal küzd, jellemzően olyan álarc mögé bújuk, ami épp az ellenkezőjét sugallhatja. Elmondjuk, milyen jelekre érdemes figyelned!

Kép

Jön az egyberuhák időszaka: így kombináld a kedvenc darabokat sneakerekkel

A tavaszi-nyári időszak kiemelt kedvenc párosa idén sem hagy cserben: mutatjuk a legtutibb kombinációkat!