A tökéletes jeges tea receptet keresed? Ne kutass tovább! Mutatjuk!

Unsplash/Massimo Rinaldi
Tarapcsák Dalma

Nincs is jobb egy frissítő pohár jeges teánál a meleg nyári napokon. Kíváncsi vagy, hogy készül a tökéletes verzió?

Amilyen népszerű, legalább olyan titokzatos is a különböző kultúrák misztikus teaceremóniáinak köszönhetően – a japánoknál például a tea elkészítése és elfogyasztása is kész művészet! A tea – és a teamesterség – titkairól a most tavasszal két új ízzel (oolong jeges tea szőlő-licsi, zöld jeges tea gránátalma-aszaibogyó) debütáló Fuzetea szakértőjével, Denis Shumakovval beszélgettünk, aki a tökéletes jeges tea receptjét is elárulta.

Hogyan kell teát kóstolni? Fejleszthető valahogyan ez a készség?

Egy nagyon egyszerű gyakorlattal érdemes kezdni. Vásároljunk különféle teákat a boltban, készítsük el őket egyforma módon, azonos ideig áztatva. Majd kóstoljuk végig őket, és próbáljunk odafigyelni a különbségekre köztük – akár írjuk is le ezeket. Pofonegyszerű, de garantálom, hogy néhány ilyen alkalom után meg fogjuk tudni különböztetni egymástól a teákat, és le fogjuk tudni írni az ízüket. Nagyon inspiráló dolog, próbálja ki mindenki!

Mire jó, ha az ember sokat tud a teáról?

Például arra, hogy a gasztronómia területén újabb csodás kombinációkat fedezzen fel. A tea egy nagyon különleges és finom ital, ami nem versenyez más termékekkel, hanem éppen ellenkezőleg: kiemeli azok előnyös tulajdonságait. Sok sajt finomabb teával, mint borral. A csokoládé is nagyon passzol a teához. Sőt, még bizonyos édes borok ízével is remekül harmonizál a tea – Tokaji borral mindenképp össze kell kóstolni!

forrás: Fuzetea

Hogy látod, a magyarok hogyan isszák a teát?

A tea szempontjából Magyarország klasszikus dél-európai ország, a magyarok úgy isszák a teát mint az olaszok, a görögök vagy a spanyolok, a leggyakrabban gyógyteaként fogyasztják. Mivel nagyon egészséges, egyre népszerűbb.

Kik a világ legnagyobb teafogyasztói?

A legtöbb teát egyértelműen a törökök isszák, őket Írország, az Egyesült Királyság és Oroszország követi. A szívemhez az orosz teahagyományok állnak egyébként a legközelebb. A gazdagon terített asztal, a tea íze, a nagy beszélgetések. Az etikett és a ceremónia másodlagos, inkább a kényelem, az élmény a fontos.

Mi a legnagyobb kihívás teamesterként?

Semmi nehézségre nem tudok gondolni. Szerintem a tea könnyű és kellemes téma, fogyasztása boldoggá teszi az embert, és a környezetét is.

Olvasd el ezt is!
Avokádó leveléből készült tea az új őrület

Így készítsd el a tökéletes teát! Denis Shumakov tippjei:


Dobj 3 darab közepes méretű jégkockát egy egyenes, vékony falú pohárba.

Tegyél a pohárba néhány szem, vagy gerezd gyümölcsöt, lehetőleg válassz olyat, ami amúgy is szerepel a teád összetevői között.

Öntsd a pohárba a teát. (Ha a hűtőből veszed ki, elég lehet 1-2 jégkocka is.)

Díszítsd pár virágszirommal, vagy egy gerezd citrusfélével!

Ha megéheztél, párosítsd street fooddal, a profi szerint például a jegestea és a hot dog verhetetlen páros!