A Starbucks karakteres, mégis lágy ízű espressóval szélesíti kávékínálatát

Joy.hu

A sötét pörkölésű Espresso Roast mellett elérhető világos pörkölésű Blonde Roast egy újgenerációs, könnyű, de erőteljes espresso, amelyet akár Cappuccino, hosszúkávé, tejeskávé vagy éppen vaníliás italkülönlegesség formájában is fogyaszthatunk.

Blonde Roast vs Espresso Roast

A Starbucks szemeskávé kínálatában a kezdetek óta szerepel világos, közepes és sötét pörkölésű kávé, az italokat pedig alapvetően a sötét pörkölésű Espresso Roastból készítik a baristák a kávézókban. Alternatívaként eddig is választhattunk az Espresso Roast helyett valamilyen szezonális kávékeveréket, mint például a Christmas Blend Espresso Roastot, de kolumbiai vagy éppen afrikai kávék mellett is dönthetünk a sötét pörkölésű alapkávé helyett. Ez idén januárig egy minimális, 50 Ft-os pluszköltséget jelentett a vendégeknek, azonban január 8-a óta díjmentesen kérhetjük bármely kávé alapú italt Espresso Roast vagy Blonde Roast keverékekből a Starbucks kávézóiban.

De miért is jó ez nekünk? A kétféle kávékeverék kétféle ízvilágot képvisel, amelyek közül ízlésünknek, vagy éppen hangulatunknak megfelelően választhatunk.

Blonde Roast

Starbucks Blonde Roast az első olyan kávé, amelyet latin-amerikai és kelet-afrikai kávébabok keverékéből, kifejezetten espresso lefőzéshez alkottak meg. Ennek köszönhetően minden lefőzött csészében megfelelően érvényesül az íze. Illatában az afrikai régiókra jellemző citrusos aromákat fedezhetünk fel, ízjegyeiben a citromos, narancsos jelleg mellett kellemes, karamellás íz érvényesül. A kávé savasságát és közepes testességét leginkább americano és espresso típusú kávék fogyasztásakor tapasztalhatjuk meg, ez inspirálta a kávézóinkban olvasható ajánlást, „Lágy, de ütős!”. A Starbucks jelenlegi szemeskávé kínálatából leginkább a latin-amerikai Veranda áll legközelebb a Blonde Roast keverékhez. Azok számára, akik otthon is szeretnék élvezni a lágy, de ütős ízélményt, ezt a keveréket javasoljuk.

Espresso Roast

A kávézólánc egyik legautentikusabb kávékeveréke, az Espresso Roast, a legsötétebb pörkölésű kávé a Starbucks kínálatában, a klasszikus olasz kávézás élményét eleveníti fel. 1975 óta, szinte a kezdetektől megtalálható a kínálatban. Alapvetően minden espresso alapú italt ebből a keverékből készítenek a kávézókban. Az Espresso Roast esetében már illatra is érezhetjük, hogy markáns kávéról van szó, köszönhetően igazán sötét pörkölésének, valamint a latin-amerikai és óceániai régióból származó kávébakok keverékének. A kóstolás során egy nagyon testes, közepesen savas ízélményt kapunk, ízjegyeiben csokoládéra, karamellára emlékeztet.

Mikor melyiket válasszuk?

Az Espresso Roast nemcsak a koffeintartalma, hanem az ízjegyei miatt is azonnal felébreszt, így valószínűleg inkább azok fogják választani, akik szeretnék olaszosan, egy rövid feketével indítani a napot. Ugyanakkor azok számára is kedvez ez a keverék, akik az ízesített italokat vagy akár az ízesítés nélküli lattét egy kicsit testesebben, markánsabban érezhető espressoval lefőzve kedvelik.

A Blonde Roastot az újhullámos kávézás rajongóinak ajánljuk: lattéban a kellemesen lágy, flatwhite-ban pedig az édesen citrusos ízjegyek érvényesülnek. A legújabb keveréket kifejezetten érdemes megkóstolni french pressben készült formában is, ilyenkor a keverék minden aromája és ízjegye önmagában érvényesül. Az igazán ínyenceknek pedig javasoljuk, hogy látogassanak el a Király utca 22. szám alatt található, egyik legújabb kávézónkba, ahol Chemexben, pouroverben vagy akár szifonban készített verzióban is kipróbálhatják nemcsak a Blonde Roast, hanem bármely más Starbucks kávét is.

Kellemes kávézást!