Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

A neveltetésed elárulja, milyen vagy a párkapcsolataidban

A neveltetésed elárulja, milyen vagy a párkapcsolataidban

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Csodaszép születésnapi ajándékot kaptak Rúzsa Magdi hármasikrei

Hihetetlen, mennyire szalad az idő, egy évesek lettek Rúzsa Magdi hármasikrei.

Olvasd el!

Mit veszítettél, Piqué? A bizonyíték, hogy Shakira évről évre egyre csak szexibb - FORRÓ FOTÓK

Shakira 46. születésnapja kapcsán egy szuperszexi válogatással készültünk!

Facebook
Twitter
Pinterest
Már gyerekkorodban eldőlt, hogyan fogsz viselkedni felnőttként a párkapcsolataidban.

Nem is gondolnád, mennyire mélyen meghatározza, milyen lesz a személyiséged és a párkapcsolataid felnőtt korodban, az, milyen szülők neveltek, milyen volt a család, amiben éltél. A pszichológusok szerint legalább hatféle eredménye lehet annak, ahogyan neveltek, egynél többet is értelmezhetsz magadra, hiszen semmi nem teljesen fekete vagy fehér. Olvass a különböző kötődési kategóriákról!

A megfeleléskényszeres

A megfeleléskényszeres olyan szülők mellett nőtt fel, akik állandóan ítélkeztek fölötte, bírálták minden tettét, esetleg a kinézetére, megjelenésére tettek gonosz megjegyzéseket. Csak akkor mutattak szeretetet, ha „letett valamit az asztalra”, mondjuk egy kitűnő bizonyítványt vagy egy dobogós helyezést a sportversenyen. Az ilyen gyerekből olyan felnőtt lesz, aki állandóan be akarja bizonyítani, hogy érdemes a szeretetre, ezért igyekszik minden szerepében – barátként, társként, feleségként, anyaként, munkatársként - a lehető legjobb lenni.

Az áldozat

Az áldozatok szülei agresszívak és kemények voltak, az ilyen felnőtt kiskorában számtalan alkalommal kapott ki úgy és annyira, hogy azt egészen biztosan nem érdemelte meg. Az ilyen gyermek felnőttként saját, külön világot épít, ahová elmenekülhet a valóság elől, és ahová senkit sem enged be. Így próbálja elkerülni az újabb bántalmazást. Értéktelennek és szánalmasnak érzik magukat, nem hiszik, hogy méltók a szeretetre.

Az irányító

Azok válnak felnőttként irányítóvá vagy kontollmániássá, akik gyerekként azt tapasztalták meg, hogy sehogy máshogy nem tudnak megbirkózni a gyengéd érzéseikkel. Félnek ilyen sebezhetőek lenni, nem akarnak gyengének mutatkozni. Egy kapcsolatban mindig övék az utolsó szó, csak magukra hagyatkoznak, a partnerük akaratát semmibe veszik.

Az ingadozó

Az ingadozó olyan szülők mellett nőtt fel, akiknek extra kiszámíthatatlan volt a viselkedése. Hol kaptak tőlük szeretetet és figyelmet, hol semmibe vették őket. Előfordulhat, hogy ígérgettek dolgokat, ám azokat soha nem tartották be. Egy ilyen gyermek felnőttként nagyon nehezen bízik meg másokban, állandóan azt gyanítja, becsapják. Ennek ellenére nagyon vágyik a párkapcsolatra, szinte függ tőle, mert ezzel szeretné bepótolni azt, amit kiskorában nem kapott meg.

Az elkerülő

Az elkerülők úgy nőttek fel, hogy azt tanulták meg a szüleiktől, hogy csak magukra számíthatnak, a függetlenség a minden. Egy ilyen családban az érzelmek kimutatása gyengeségnek számít, így aztán ezek az emberek felnőttként csak nagyon nehezen kommunikálnak arról, mit éreznek. Soha nem kérnek segítséget, könnyen elbizonytalanodnak, olykor konkrétan elzárkóznak a saját párjuktól. Mindezt a régi sebeik, félelmeik miatt teszik.

A biztonságosan kötődő

Szerencsére akadnak olyanok is, akik felnőtt korukra biztonságosan kötődővé váltak. Számukra nagyon könnyen megy az adok és a kapok is, egészségesek, magabiztosak, nem félnek megmutatni a gyengeségeiket, beismerik, ha hibáztak, képesek bocsánatot kérni. Könnyedén kommunikálnak a párkapcsolatukban bármiről, mernek nemet mondani és határokat húzni, tisztában vannak azzal, mire van szükségük és mire nincs.

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 4 kép

4 jel, hogy egy társfüggő kapcsolatban élsz

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

A 61 éves, Parkinson-kóros Michael J. Fox küzdelmeiről vallott: elárulta, hogyan él mostanában 

Emlékszel a Vissza a jövőbe! filmsorozat sztárjára, Michael J. Foxra? Ilyen az élete most!

Kép

Hangolódjunk: a TOP 10-es Disney szerelmes dalok listája

Ugye nem csak mi vagyunk úgy azzal, hogy felnőttként is imádjuk a Disney-mesék betétdalait. Ebben a cikkben Valentin-napra hangolódva összetettünk egy 10 dalból álló playlistet, amit egészen biztosan Te is hangosan fogsz végigénekelni. Az Évamagazin.hu cikke.

Kép

Napi horoszkóp február 5.: az Ikrek szokatlan kihívással kerülnek szembe, a Rákok átadhatják magukat a pihenésnek

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzenetekkel készültek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Heti horoszkóp február 6-12.: az Ikrek túl nagy nyomást helyeznek magukra, az Oroszlánok által befektetett munka bőséggel megtérül

A csillagok az előtted álló hétre is izgalmakat tartogatnak, érdemes tehát néhány percet a horoszkópodra szánnod!

Kép

Ikonikus ruhák a Grammy-díjátadókról, amelyeket sosem felejtünk el

Kivágott, átlátszó, habos, csillogó, állatmintás – mindegy, csak feltűnő legyen és beszéljenek róla! Ezek a ruhák egytől egyig ilyenek!

Kép

Napi horoszkóp február 4.: a Kosok izgalmas kalandban próbálhatják ki magukat, a Rákok rástresszelnek egy bizonyos helyzetre

A csillagok hétvégére is tartogatnak izgalmakat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!