Egy igazi klasszikus: készítsd el a szezon legfinomabb almás pitéjét!
Ezt a sütit idén sem lehet kihagyni!
Az almás pite az ősz egyik elmaradhatatlan sütije, aminek megannyi változata létezik, ám minden évben előkerül egy-két olyan recept, amire a netezők jobban ráfüggnek, mint bármi másra. Most Martha Stewart régi és jól bevált almás süteménye került újra a középpontba, amit nem csodálunk, ugyanis ez a recept tényleg kiállta az idő próbáját. Isteni omlós tészta, megfelelő mennyiségű almás töltelék és tökéletesen eltalált fűszerezés: ez a titka az őszi sütinek, amit tényleg megéri kipróbálni, hiszen nem egy bonyolult, ám annál finomabb édességről van szó. Ráadásul a mennyei illatok között pillanatok alatt hangolódhatsz az őszre.
8 személyre
- 2,5 bögre liszt
- 1,5 teáskanál só
- 250 gramm vaj
- fél bögre hideg víz
- ¼ bögre liszt
- 2 evőkanál citromlé
- 8-10 darab alma
- ¾ bögre cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
Konyhai robotgépben keverd össze a 2,5 bögre lisztet, 1 teáskanál sót és 1 evőkanál cukrot.
2. lépés
Adj hozzá 225 gramm vajat; és keverd addig, amíg morzsás állagot nem kapsz, és csak néhány borsó nagyságú vaj marad.
3. lépés
Locsold meg 1/4 csésze hideg vízzel és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj még hozzá egy kis vizet. Az omlós eredmény érdekében ne gyúrd túl sok ideig.
4. lépés
Felezd el a tésztát és gyúrj belőle gombócokat, majd tedd egy órára a hűtőbe, hogy megdermedjenek.
5. lépés
Lisztezz meg egy sütőpapírt, és tedd a közepébe az egyik tésztát. Nyújtsd belőle 30 cm-es kört és helyezd egy tepsi aljára. Tedd hűtőbe, míg a másik adaggal is ugyanezt megcsinálod.
6. lépés
Melegítsd elő a sütőt 230 fokra, a rácsot tedd legalulra.
7. lépés
Vedd elő a tésztát és egy sodrófára rátekerve távolítsd el róla a sütőpapírt, majd tedd egy piteformába. A forma oldalára is kerüljön a tésztából.
8. lépés
Kanalazd a citromlevet egy nagy tálba, hámozd meg az almákat és szeleteld fel. Tedd a szeleteket a tálba, a citromlé segít abban, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. Add hozzá a cukrot, a fahéjat és a ½ teáskanál sót, majd alaposan forgasd össze.
9. lépés
A piteformában lévő tésztát töltsd meg ezekkel az almaszeletekkel és kend meg vajjal.
10. lépés
Vedd ki a másik tésztát is a hűtőből, fektesd a süti tetejére. A túlnyúló tésztát hajtsd maga alá és nyomkodd össze, így egy vastag peremet kapsz.
11. lépés
Lisztezett kés segítségével vágj 5-6 nyílást a pite tetejére.
12. lépés
Süsd 20 percen keresztül 230 fokon, majd csökkentsd a hőfokot 190-re. Ezután nagyjából 50-60 percre lesz még szükség, míg a tészta aranybarnára nem sül.
Fotó: Unsplash/Dilyara Garifullina
Ezeket a recepteket is érdemes csekkolni!
8 recept sztároktól, amit most te is kipróbálhatsz