Egy igazi klasszikus: készítsd el a szezon legfinomabb almás pitéjét!

Getty Images/Irina Taskova
Besenyei Bianka

Ezt a sütit idén sem lehet kihagyni!

Az almás pite az ősz egyik elmaradhatatlan sütije, aminek megannyi változata létezik, ám minden évben előkerül egy-két olyan recept, amire a netezők jobban ráfüggnek, mint bármi másra. Most Martha Stewart régi és jól bevált almás süteménye került újra a középpontba, amit nem csodálunk, ugyanis ez a recept tényleg kiállta az idő próbáját. Isteni omlós tészta, megfelelő mennyiségű almás töltelék és tökéletesen eltalált fűszerezés: ez a titka az őszi sütinek, amit tényleg megéri kipróbálni, hiszen nem egy bonyolult, ám annál finomabb édességről van szó. Ráadásul a mennyei illatok között pillanatok alatt hangolódhatsz az őszre.

Olvasd el ezt is!
Kipróbáltam az angyaltejet, a netezők legújabb kedvencét
Recept
Elkészítési idő: 3 óra
8 személyre
Klasszikus almás pite
Hozzávalók
  • 2,5 bögre liszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 250 gramm vaj
  • fél bögre hideg víz
  • ¼ bögre liszt
  • 2 evőkanál citromlé
  • 8-10 darab alma
  • ¾ bögre cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
1. lépés
Konyhai robotgépben keverd össze a 2,5 bögre lisztet, 1 teáskanál sót és 1 evőkanál cukrot.
2. lépés
Adj hozzá 225 gramm vajat; és keverd addig, amíg morzsás állagot nem kapsz, és csak néhány borsó nagyságú vaj marad.
3. lépés
Locsold meg 1/4 csésze hideg vízzel és gyúrd össze a tésztát. Ha szükséges, adj még hozzá egy kis vizet. Az omlós eredmény érdekében ne gyúrd túl sok ideig.
4. lépés
Felezd el a tésztát és gyúrj belőle gombócokat, majd tedd egy órára a hűtőbe, hogy megdermedjenek.
5. lépés
Lisztezz meg egy sütőpapírt, és tedd a közepébe az egyik tésztát. Nyújtsd belőle 30 cm-es kört és helyezd egy tepsi aljára. Tedd hűtőbe, míg a másik adaggal is ugyanezt megcsinálod.
6. lépés
Melegítsd elő a sütőt 230 fokra, a rácsot tedd legalulra.
7. lépés
Vedd elő a tésztát és egy sodrófára rátekerve távolítsd el róla a sütőpapírt, majd tedd egy piteformába. A forma oldalára is kerüljön a tésztából.
8. lépés
Kanalazd a citromlevet egy nagy tálba, hámozd meg az almákat és szeleteld fel. Tedd a szeleteket a tálba, a citromlé segít abban, hogy ne barnuljon meg a gyümölcs. Add hozzá a cukrot, a fahéjat és a ½ teáskanál sót, majd alaposan forgasd össze.
9. lépés
A piteformában lévő tésztát töltsd meg ezekkel az almaszeletekkel és kend meg vajjal.
10. lépés
Vedd ki a másik tésztát is a hűtőből, fektesd a süti tetejére. A túlnyúló tésztát hajtsd maga alá és nyomkodd össze, így egy vastag peremet kapsz.
11. lépés
Lisztezett kés segítségével vágj 5-6 nyílást a pite tetejére.
12. lépés
Süsd 20 percen keresztül 230 fokon, majd csökkentsd a hőfokot 190-re. Ezután nagyjából 50-60 percre lesz még szükség, míg a tészta aranybarnára nem sül.

Fotó: Unsplash/Dilyara Garifullina

Ezeket a recepteket is érdemes csekkolni!

Nézd meg a galériánkat - 8 kép
8 recept sztároktól, amit most te is kipróbálhatsz