Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Symba, a világ egyik legjobb mentőkutyája

Symba, a világ egyik legjobb mentőkutyája
Facebook
Twitter
Pinterest
Az egész világon összesen 5 olyan mentőkutya van, akik mind a két szakterületen (area-terület, rubble-rom) tudták teljesíteni a mestervizsgát, a Mission Readiness Test-et. Ezt az öt kutyát tartják a világ legjobbjainak a nemzetközi mentőkutyás szakmában. Az egyik közülük Symba, a 7 éves belga juhász. Vezetője, gazdája, trénere Balázs László, a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat szolgálatvezetője.

Lacinak nem Symba az első kutyája, akivel ilyen kivételes teljesítményt ért el. Aqua szintén a legjobbak között volt, de sajnos pár hónapja, 14 évesen végleges búcsút kellett venniük egymástól.

Pár napja érkeztek haza Symbával Dániából, ahol sikeres mestervizsgát tettek. Ennek apropóján a kezdetekről, a bevetésekről és a felkészülésről beszélgettünk

Laci, hogy lesz valakiből mentőkutya vezető? Nálad hogy kezdődött?

Vizimentőként dolgoztam, de ez nagyon szezonális volt. Elkezdtem keresgélni más lehetőségeket. Akkor még volt a Fővárosi Tűzoltóságnak egy mentőkutyás szolgálata és oda sikerült bekerülnöm. Így kerültem a mentőkutyások közé. Pályakezdőként, tele bizonyítási vággyal, Aqua-val minden nap, keményen gyakoroltunk, kipróbáltunk szinte minden területet, tréninget. Sokat tanultunk együtt. Ehhez képest az első 5 vizsgáján megbukott :) Ez az én hibám is volt természetesen. 6 éves korára mindent teljesített. 2008-ban volt egy balesete egy vizsgán, eltört a bal mellső lába. Ezután nagyon összecsiszolódtunk, 8 hónappal később megnyerte a világbajnokságot. Pedig az orvosok lemondtak róla.

Aqua
forrás: Facebook/Balázs Lászó
Aqua

Hogy került hozzád Symba?

Egy volt kollegám szólt, hogy nézzem meg. 12 hetesen került hozzám, már akkor lehetett látni, hogy nem egy átlagos kutya. Apró jelek ezek, olyan helyekre ugrott fel , mászott le, ami nem átlagos, vagány volt, olyan volt mint Aqua kis korában. Ehhez képest nagyon lassan nőtt be az ő kis feje, lassan haladtunk, 3 éves koráig még egy vizsgára sem tudtunk felkészülni. Aztán lassan beért, letettük az összes nemzetközi mentőkutyás vizsgát, romkutatás, területkutatás. Ezeknek a felmenő ágú vizsgarendszereknek a tetején van a Misson Readiness Test, vagyis mestervizsga. Összesen 5 olyan kutya van, aki mind a két szakterületen teljesítette ezt a vizsgát, Symba az egyik.

Mi a konkrét feladata?

Eltűnt élő személyt tud keresni, romok alatt vagy területen. Az előbbi viszonylag ritka Magyarországon, nemzetközi katasztrófához (pl. földrengés) ritkán jutunk ki, hiszen ilyen esetekben általában az első 24 óra az, amikor még életeket lehet menteni, ritkán érünk oda addig. A romok alatt 6-8 méter mélységben lévő áldozatot képes egyébként jelezni. Területi keresésre viszont havi szinten 10-15 alkalommal is hívnak minket segíteni. Eltűnt idős személy, elkóborolt gyermek, személykövetés. Szoktunk keresni bajba jutott túrázókat, rosszul sikerült osztálykirándulás után gyerekeket.

Symba
Symba

Adott egy kivételes képességű kutya, de egy szintén kivételes képességű tréner, vezető nélkül nem tud elérni ilyen eredményeket. Téged ki tanított a kutyák képzésére, hogy lettél ilyen jó mentőkutya kiképző?

Magyarországon nincs mentőkutya vezető képzés. A magyar mentőkutyások minden tudásukat egymástól, külföldi szakemberektől és tapasztalati úton szedik össze. Az, hogy egy kutyából a világon elismert, számon tartott mentőkutya legyen, nagy részben az adottságaitól függ, bárkiből nem lehet. Kell hozzá továbbá egy olyan vezető, aki eléggé elhivatott, tanulékony, kitartó és jó problémamegoldó.

Mennyit gyakoroltok, hogy készültök fel egy vizsgára, bajnokságra?

Komoly fizikai felkészülés van, napi 20 km futással kezdi a napot. Utána napi két fegyelmező és egy személykereső tréningje van. Ez utóbbi már a csapattal közösen. Összesen 4-5 óra naponta. Amikor nem készülünk semmire, akkor napi 1-2 óra.

Kép
forrás: Facebook/Balázs László

Hogy zajlik egy ilyen mestervizsga, amin most vettetek részt Dániában?

Mindent úgy próbálnak csinálni, mintha egy valós nemzetközi bevetésre mennénk. Megkapjuk a találkozási pont koordinátáit, oda el kell jutnunk, ott beléptetnek minket a hatóságok, ellenőrzik a papírokat, megvizsgálják a kutyákat, a felszereléseket. Kapunk sátrakat, ezeket fel kell állítani, elő kell készülni a bevetésre. Ezután random jön a hatóság egy kutyáért és a vezetőért, elvisznek egy terepre, ahol minden ugyanúgy zajlik, mint egy éles bevetésen. Felmérjük a terepet, megkapjuk a feladatot amit meg kell oldani. Az elrejtett személyek több mint 70%-át meg kell találni. Ez az alap. Ezen felül pontoznak még nagyon sok mindent, többek között a személyes benyomást is.

Jó tudni

Egy mentőkutya kiképzésének teljes költsége a B szintű vizsgáig nagyjából 12 millió forint. A Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat nem állami szervezet, alapítványként működik, minden munkatársa önkéntes. Adód 1%-át nekik is fel tudod ajánlani.

Melyik volt a legemlékezetesebb bevetésetek?

Egy 92 éves nénit kerestünk Diósd mögött az erdőben, két nap után már mindenki lemondott róla. Haza is mentünk, amikor szóltak a rendőrök, hogy találtak egy ruhadarabot egy kerítésen. Megtaláltuk a nénit, aki két éjszakát töltött az erdőben, télen. Azért élte túl, mert cserkész korában megtanulta, hogy az avar hőszigetel, befedte magát éjszakára. Megtalálása után az volt az első kérése, hogy a kutyákkal lehessen egy kicsit. Ez nagyon kedves élmény volt.

Sokat dolgozunk a rendőrséggel. Egyszer segítséget kértek, hogy egy bűnözőt látnak bemenni a házba, de rajtaütéskor egyszerűen nincs bent, eltűnik. Bevittük a kutyákat, elkezdtek ugatni egy beépített szekrényt, ami mögött még a hőkamera sem látott semmit. Már szétszedték, elhúzták, de semmi. Kiderült, hogy egy pánikszoba van a szekrény mögött, ott rejtőzhetett a bűnöző akár hetekig is. Nagyon jó érzés volt, amikor a tapasztalt, nagy kommandósok is megemelték előttünk a kalapjukat.

Laci és Symba jelenleg a világbajnokságra készülnek, jó felkészülést és nagyon sok sikert kívánunk

Kép

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Miért könnyezünk a hagymától? 6 tuti tipp, hogy ne folyjon a könnyed aprítása közben!

A hagyma az egyik legnépszerűbb zöldség a világon. Legyen az apróra vágott, pirított vagy rántott hagyma, a rántottától kezdve a levesig mindenhez használjuk. De szeletelésük és felkockázásuk gyakran könnyeket és orrfolyást okoz, még akkor is, ha a legtöbb szakács egyetért abban, hogy a végeredményért megéri.

Kép

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Kép

Az egyik dal Harry Stylesról szól?! Az 5 legőrültebb teória Taylor Swift legújabb albumáról

Az énekesnő köztudottan híres arról, hogy IMÁD apró nyomokat elrejteni a dalaiba, ezért a fanok már mindenben IS jelet vélnek felfedezni, például a sztár új albuma kapcsán.

Kép

3 étel, aminek fogyasztásával megakadályozhatod a pattanások kialakulását: eláruljuk, mi az az anti-akné diéta!

Az anti-akné diétának köszönhetően szebb lehet a bőröd, mint valaha, ráadásul nem kell lemondanod a finom ételekről!

Kép

Tóth Andi egy igazán intim videót posztolt a fürdőkádjából: elolvadunk tőle!

Sok rajongó még mindig nem tért magához, hogy a népszerű énekesnő lesz az X-Faktor női mentora.