Folyton piszkálod a bőrödön lévő mitesszereket? Mélyebb jelentése van, mint hinnéd!

Getty Images
Kerekes Vivien

Pszichiáterek szerint oka van annak, hogy sokan csinálják ezt.

Olvasd el ezt is!
Tuti te sem kensz ide napvédőt, pedig nagyon könnyen kialakul itt bőrrák!

Veled előfordul, hogy néha észrevétlenül piszkálni kezded az arcodon lévő mitesszereket, mert zavarnak a kis dudorok a bőrödön? Nem tudod megállni, hogy ne nyomd ki a pattanásodat, különben egész nap erre gondolsz, és nagyon zavarni kezd? Ezzel nem vagy egyedül! Nagyon sok emberben alakul ki kényszer arra, hogy mindenáron eltüntessék a bőrükön kialakuló problémákat; a gond csak az, hogy sokan ezt már betegesen teszik.

Néha órákig a fürdőszobában vagyok. Használtam már szemöldökcsipeszt, mitesszereltávolítót, hogy addig piszkáljam a pattanásokat és bőrhibákat, amíg a piszok ki nem jön a pórusaimból. Nem érzem magam sikeresnek addig, amíg el nem kezd vérezni, általában

- mesélte egy nő a Popsugarnak.

Ez a cselekvés sajnos elég gyakori, és talán azért nem hallunk róla többet, mert sokaknál csak kisebb mértékben mutatkozik meg. De miért csinálják ezt? Egy szakértő szerint az életünkben nagyon sok olyan dolog van, amit nem tudunk irányítani. Így amikor van valami a testünkkel kapcsolatban, amire kihatásunk van, az intelligens emberek csinálnak valamit. Vagyis, ha látod, hogy van egy pattanásod, igenis megpróbálsz tenni ellene.

A másik gyakori indok pedig a stressz és a szorongás; ha ez tehet valakinek a bőrpiszkálási gondjairól, az idővel tényleg krónikus lehet.

A szorongás és stressz hatására még többet piszkálják a bőrüket ezek a személyek. Amikor ez a szakasz elmúlik, ők is leállnak. Amikor ismét stressz éri őket – hónapokkal vagy hetekkel később – megint ezt csinálják.

-

Szakértők szerint a legjobb módszer a leszokásra, ha megkérsz egy családtagot, hogy figyeljen rád. Akárhányszor piszkálni kezded a bőrődet, szóljon és emlékeztessen, milyen káros következményei vannak ennek. Ha egyedül élsz, akkor pedig a tükörre ragassz kis cetliket magadnak erről, hogy amikor nekiállnál, ezzel találd szembe magad.

Olvasd el ezt is!
Vigyázat! Ezeket a szépségtermékeket nem szabad naponta használni

A bőrödre a sminkek miatt is figyelned kell, de nem muszáj mindig a legdrágább kozmetikumokat beszerezned!

Nézd meg a galériánkat - 5 kép
5 sminktermék, amiból az olcsóbb verziók ugyanolyan jók, mint a drágák