Gyászol a mozivilág: elhunyt a francia filmlegenda, Jeanne Moreau

Getty Images
Noémi

Olvasd el ezt is!
Váratlanul elhunyt a Reszkessetek betörők sztárja

Jeanne Moreau filmlegendára hétfő reggel talált rá párizsi lakásában a takarítónője. A 89 éves színésznő akkor már nem élt – állítja a Closer francia magazin. A halálhírt a kerület polgármestere is megerősítette.

A világsztár közel 150 filmet forgatott, és minden nagy rendezővel volt lehetősége együttdolgozni. Egyik legnagyobb filmsikerét, a Jules és Jimet Francois Truffaut-val készítette.

Ő tényleg egy volt a női filmlegendák között: míg a francia filmben Brigitte Bardot volt a szex, Catherine Deneuve az elegancia, Jeanne Moreau az intellektuális nőiesség.

Filmes karrierjét Louis Malle rendező indította el 1957-ben, az igazi ismertséget azonban a Szeretők hozta meg számára. A Roger Vadim rendezte Veszedelmes viszonyokban nyújtott alakításáért a cannes-i filmfesztiválon a legjobb női alakítás díját nyerte el.

Még az ezredforduló környékén is vállalt filmszerepeket: játszott az Örökkön örökké, a Nyomorultak és az Ez szerelem című mozikban. Utolsó filmjét 2007-ben forgatta, ez volt a Kivonulás.

Olvasd el ezt is!
Gyászol az angol királyi család, maga alatt van Károly herceg is

Moreau az egyetlen színésznő, aki kétszer is elnökölt a cannes-i filmfesztiválon. 1986-tól 1988-ig a Francia Filmművészeti Akadémia elnöke volt, 1991-ben a Becsületrend tisztjévé avatták, 1995-ben megkapta a César-díjat, 1997-ben az Európai Filmakadémia életműdíját, 2001-ben a Francia Művészeti Akadémia első női tagjává választották.

Háromszor ment férjhez, háromszor vált el, és egyetlen gyermeke született.

Nyugodjék békében!


A francia nőknek mindig is a kisujjában volt a stílus – érdemes tanulni tőlük!

Nézd meg a galériánkat - 10 kép
10 ruhadarab, ami minden francia nő gardróbjában megtalálható