Itt az idei év legjobb hűsítője!

Lakatos Márk

Évek óta a nyár egyik legnépszerűbb (és legolcsóbb) itala a rosé fröccs. Van, aki viceházmester, van, aki sportfröccs arányban kortyolgatja, a lényeg, hogy szezonális kedvenc. De mivel lehet ezt még turbózni, drágáim? Mivel nyár van, naná, hogy jéggel!

Ez lesz a mi kis szuperségünk, a frosé, amivel levehetitek a kerti parti egész társaságát a lábáról egy pillanat alatt! Jól néz ki, finom is, mi kell még? A népszerűségét ráadásul bizonyítja, hogy tavaly épp ennek a találmánynak köszönhetően duplázódott meg a rosé borok eladása az Egyesült Királyságban, miután nyáron irtóra felkapták a jégkásás rosé italt. Nem is kell hozzá sok minden, gyorsan mutatom! ;)

Hozzávalók:

1 üveg karakteres ízű rosé (7 dl) – 6 órára tegyétek a fagyasztóba egy műanyag, lezárható dobozban – nem fog persze teljesen megfagyni az alkohol miatt, de legalább a közelébe kerül! (A rosé egyébként nem baj, ha áll egy kicsit a hűtőben, betehetitek pár nappal előbb is.)
25 dkg eper, felkockázva – ha nincs friss, használhattok málnát vagy akár vehetitek fagyasztva
75 ml citromlé
10 dkg cukor

A cukrot tegyétek közepes méretű lábosba, adjatok hozzá kb. 1,5 dl vizet, és főzzétek kb. 3 percig folyamatosan kevergetve, amíg feloldódik. Ezután mehet bele a gyümölcs, keverjétek el, majd vegyétek le a tűzről és hagyjátok, hogy kiadja az ízeket. Fél óra alatt készen is van a finom eperszirup, amit egy aprólyukú szűrőn engedjetek át, finoman nyomkodva, de ne dolgozzatok rá nagyon.

30 percet várunk ismét, mert a szirpot le is kell hűteni, s utána jöhet a móka! Kaparjátok ki a rosét egy blenderbe, adjátok hozzá a citromlevet, 1 dl eperszirupot és egy bögre tört jeget, majd pürésítsétek. Ha kész, tegyétek vissza a fagyasztóba, míg olyan nem lesz, mint egy jó kis shake! Ez kb. 25-35 perc, szóval míg összeütitek a salátát, meg is lesz. Ha kivettétek a fagyasztóból, újra jön a turmixolás, egészen a jégkása-állagig. Et voilá!

Ezután osszátok el csinos poharakba, tegyetek bele díszítésként egy menta- vagy bazsalikomlevelet, esetleg egy-két szem gyümölcsöt és kész is. Ilyen szexin mutat, ha készen van – öröm ránézni! ;)

Mondanunk sem kell, fogyasszátok mértékkel, felelősséggel!