Ilyen még nem volt! Csodálatos dolog fog történni a világűrben július 10-én

Getty Images
Kerekes Vivien

Erre még sosem volt példa!

A Juno nevű űrszonda egy évvel ezelőtt állt pályára a Jupiter körül, most pedig olyan dologra kerül sor, amit mindenki izgatottan vár. A NASA ugyanis bejelentette, hogy július 10-én, hétfőn a szonda olyan közel kerül a bolygó Nagy Vörös Foltjához, mint még soha!

Olvasd el ezt is!
Galaktikus édességek: ezeket te is megkóstolnád, igaz?

A Nagy Vörös Folt valójában nem más, mint egy óriási légörvény, ami évszázadok óta dúl a naprendszer legnagyobb bolygóján. A hatalmas vihart még sosem tudták közelről megvizsgálni, ezért izgalmas előrelépésnek számít, hogy a szonda mindössze 9000 kilométerre fog elhaladni a felhők felett. Ekkor persze minden műszer és kamera be lesz kapcsolva, így nagyon közeli képet kaphatunk majd a ciklonról.

A Jupiter a Naprendszer legnagyobb bolygója, s a tömege másfélszer, kétszer akkora, mint az összes többi bolygóé EGYÜTTVÉVE. Tudósok szerint épp ennek vonzása segít megóvni a Földet az üstökösök becsapódásaitól. Az űrszonda segítségével arra próbálják megtalálni a választ, vajon hogyan keletkezett ez a hatalmas bolygó a Naprendszerben. De nem csak ettől olyan érdekes a Jupiter.

forrás: Getty Images

Gondoltad volna, hogy...

  • Ez a harmadik legfényesebb égitest az éjszakai égbolton? Csak a Hold és a Vénusz előzi meg!
  • Minden évben körülbelül 2 ccentimétert összehúzódik a hősugárzás miatt?
  • Akárcsak a Szaturnusznak, a Jupiternek is vannak gyűrűi, de ezek sokkal halványabbak?
  • Hatvanhét holdja van, de valószínűleg vannak még kisebb, eddig ismeretlen holdak is körülötte?
Olvasd el ezt is!
Galaktikus esküvő: extrém ruhakollekció hódít a piacon

A világűr egyszerűen csodálatos! Ezeket a fotókat látva pedig kijelenthetjük, hogy a Föld a Naprendszer egyik leggyönyörűbb bolygója.

Nézd meg a galériánkat - 7 kép
Helló, ez a Föld nevű bolygó