Magyar felmérés: ez az a tulajdonság, ami miatt nehezen fogadnak be az új kollégáid

Getty Images
Kerekes Vivien

Biztosan te is szeretnél jó benyomást kelteni az új munkatársakban, de mi az, amivel épp az ellenkezőjét érheted el?

Most végre kiderült, a Profession kutatásában ugyanis épp erre a kérdésre keresték a választ. Eddig is lehetett sejteni, hogy a fiatalabb és az idősebb korosztály gondolkodásmódja között több különbség van, és ez bizony néha nézeteltérésekhez vezet. Az új, esetleg pályakezdő kolléga hozzá van szokva, hogy az interneten mindent meg lehet találni, rögtön kap visszajelzéseket – és a szabályokat bármikor megkérdőjelezi.

Olvasd el ezt is!
Szinte biztos, hogy ezt rontod el, ha nem hívnak vissza állásinterjú után

A két generáció között ez is okozhat problémákat, azonban a konfliktusokat egészen más dolgok váltják ki. Az idősebbek szerint az Y generáció tagjai

  • nem figyelnek eléggé,
  • lazábban osztják be az idejüket és
  • sokszor túlbuzgóan viselkednek.

Mivel a fiatalabb embereknek nem a ledolgozott óra a lényeg, hanem maga a teljesítmény, így van, hogy reggel később érnek be, esetleg korábban mennek haza délután. Szintén zavarónak és illetlenségnek tartják a régi kollégák, amikor egy megbeszélés közben a telefonjukon babrálnak (például jegyzetelnek vagy új információkat szereznek be).

forrás: Getty Images

A vezetők szerint is ezek a legnagyobb vitaforrások, de ők különösen kiemelték a túlbuzgóságot. A régebbi kollégák ugyanis félteni kezdik a pozíciójukat, ha egy fiatalabb munkatárs kiemelkedik a többiek közül, és akiben látják a lehetőséget arra, hogy betöltse a helyüket. De azért nem csak negatív tapasztalatokról számoltak be a résztvevők. Az X generáció szerint a fiatalok hatékonyabbak a részfeladatok megoldásában, és a személyiségükből is többet visznek a munkahelyre.

Olvasd el ezt is!
A felmondást fontolgatod? 15 jel, ami könnyen lebuktathat!

Összességében tehát, ha most épp új munkahelyen kezdtél dolgozni, figyelj ezekre az apróságokra. Ne próbáld meg mások feladatait átvenni, figyelj a többiek mondanivalójára, és igyekezz kitölteni a munkaidődet.

Ha pedig szükséged lenne még néhány tippre, hogy értékes kollégává válj, ezeket érdemes tudnod!

Nézd meg a galériánkat - 6 kép
6 rossz szokás, ami visszavetheti a fejlődésed a munkában