A világ legjobb dolga – vagy gusztustalan és már-már perverz? Te adnál szájra puszit a gyerekednek?

Getty Images
Menyes Barbi

David Beckham megtette, ez pedig nagy vihart kavart, hiszen erről a témáról mindenkinek van véleménye. Mi egy szakértőt és egy magyar sztárt kérdeztünk a témáról.

Olvasd el ezt is!
A nap videója: a srác nem akarta a kamerák előtt megcsókolni a barátnőjét – Íme, a zseniális a lány bosszúja – VIDEÓ

David Beckhamről a napokban készült egy fotó, amin szájra puszit ad kislányának, Harpernek. Őrülten cukik együtt, a fotó azonban külföldön is nagy port kavart, hiszen a szájra puszi igen kényes kérdés. Még a gyerekesek is másként vélekednek róla, és természetesen azoknak is van véleménye, akik még szülés előtt állnak. De mit gondol a szakértő? Káros vagy abszolút természetes dolog ez? Erről kérdeztük Majsai László pszihopedagógust és terapeutát.

Az első, amiért nem tartom helyesnek, "egyszerű" egészségügyi és higiéniai ok: a felnőtt ember szájában és nyálában lévő baktériumok ellen nincs felvértezve egy baba. Felesleges kockázat bármiféle lappangó vagy még nem diagnosztizált kórokozóval megfertőzni egy kicsi embert, akinek az immunrendszere nem felkészült a védelemre!
Fontos az is, hogy a szájra puszinak az üzenete nem a szülői szeretet, hanem a párkapcsolati összetartozás vagy az erotikus közeledés.
Végül azzal sem árt tisztában lenni, hogy amennyiben a gyermek kommunikációs szokásai között rögzült ez a forma, akkor a gyermekközösségben alkalmazni akarja ezt érzelmei kinyilvánításaként. Ebből kellemetlen helyzetek is adódhatnak a többi – ilyen formákhoz nem szokott, illetve attól idegenkedő – gyermekkel való együttlétek során akár az óvodában, akár az iskolában.

-
forrás: GettyImages

A három fő indok mellett a szakértő szerint nagyon lényeges a témában az, hogy mikor hagyjuk abba ezt a fajta üdvözlési módot, illetve a gyereknek mivel indokoljuk, hogy amit eddig lehetett, az mostantól tilos. László 28 éve foglalkozik kamaszokkal, 5 éve óvodásokkal, így jól tudja, hogy a kicsik és a nagyok is szeretnek maguk dönteni a szokásaikról…

Ez egy olyan kérdés, ami alapvetően minden szülő saját kompetenciája. De nem gondolom, hogy a gyermekeink a "tulajdonunk" és azt csinálunk velük, amit akarunk! Mindazonáltal arra a kérdésre nincs korrekt válasz, hogy a későbbiekben, a személyiségfejlődésük során jelentkezik-e vagy sem az erre visszavezethető zavar, probléma, így ez az a dolog, ami minimum kétesélyes: vagy igen, vagy nem. De ha végül mégis igen, akkor nehezen feldolgozható gondokat okozhat majd a szülőnek! Az ölelés, a simogatás, az arcra puszik, birkózások – tökéletesen elegendő testi kontaktusok szülő és gyermek között a meghitt és szeretetteljes pillanatokhoz!

-
Olvasd el ezt is!
Szólnom kellett volna? – Amikor azt látom, hogy egy gyerek nem tiszteli az állatokat

A szakértő válaszát érdemes megfontolni, mi azonban megkérdeztünk egy ismert magyar édesapát is a témában. Berki Krisztián imádja kislányát, Natasa Zselykét, és nem egyszer osztott már meg olyan képet, amelyen szájra puszit ad kislányának. Ő így vélekedik a témáról:

Szerintem a gyerek azért ad szájra puszit, mert a szüleitől azt látja, hogy ha egymással találkoznak, ezt csinálják. Én nem tiltom, hiszen tök jó érzés a lányomtól puszit kapni. Úgyis kinövi, és eljön majd az a korszak, amikor ciki lesz egyáltalán puszit adnom neki. Szerintem ez teljesen normális folyamat része, az égvilágon semmi kivetnivalót nem látok benne, pláne, ha David Beckham is utánam csinálja!

-

Végül jöjjön néhány olvasói vélemény: naná, hogy megosztóan gondolkodnak az emberek erről a kissé kényes témáról!

Én az anyukámnak minden reggel a szájára adtam a puszit, ahogy apukámnak is. Persze, ahogy nagyobb lettem, ez megszűnt köztünk. Ettől függetlenül egészséges felnőtt vagyok boldog párkapcsolatban!

- (Erzsébet)

Undorító?! Ez azért erős szó, akkor is, ha valakinek ez nem tetszik! Sose volt ilyen a szüleimmel, de később nálunk is úgy alakult, hogy gyerekek szájra puszit adnak nekünk, de csak apának és anyának. Így alakult. És imádom és ennyi, de mindenki másnak arcra puszi van. Szokás kérdése.

- (Veronika)

A szájra puszi nálunk sem divat a gyerekeinkkel.
Megtartottuk apa-anya szuverén jogának házastársi köszöntésként. Ettől függetlenül – míg nincs benne hátsó szándék – minden oké, ha náluk így szokás!

- (Andrea)

És most te jössz! Te adtál a gyerekednek szájra puszit? Tervezel ilyesmit, vagy úgy vagy vele, hogy lesz, ami lesz? Írd meg nekünk!