4 dolog, amit sosem szabadna a gyerekekkel csinálni

Izabella

Ahhoz, hogy boldogak és kiegyensúlyozottak legyenek a kicsik, fel kell hagynia mindezekkel a szülőnek.

Főként azokból a gyerekekből lesznek sikeres felnőttek, akiket kicsi korukban bíztattak, segítettek, de azért hagyták őket önállóan is tevékenykedni. Ahhoz, hogy egy gyerekből magabiztos és boldog tini, majd felnőtt legyen, néhány dologra fokozottan figyelni kell.

Lehet, hogy az alábbi néhány dolog eszedbe sem jut, pedig nagyon lényeges a gyerek fejlődése szempontjából. Mindegy, hogy a saját gyerekedtől vagy valaki máséról van szó, a következő dolgokat sose tedd velük!

1. Ne kényszerítsd, hogy megöleljenek valakit!

Gyakran látni és hallani olyan jeleneteket, amikor valaki arra bíztat egy gyereket, hogy feltétlenül öleljen meg egy másik gyereket vagy felnőttet, vagy mikor a felnőttek nagyon erőszakosan, de mosolyogva rá akarják venni a gyereket, hogy adjanak nekik egy puszit. Bár egy kicsi tényleg cuki, és jólesik ölelést kapni tőle, erre tilos kényszeríteni bárkit.

A gyerek azt észleli, hogy a személyes terébe törtek be, és nagyon kényelmetlenül, feszengve érzi magát. Az ölelésre, puszira sosem szabad kényszeríteni senkit, s majd, ha magától tenne ilyen gesztust, akkor kell megdicsérni, bátorítani a gyermeket.

2. Sose mondd, hogy ez "túl fiús" vagy "túl lányos"!

Manapság a gyerekek túl vannak szexualizálva, azaz gyakran nemek szerinti szerepeket kényszerítenek rájuk. Ha egy kisfiú babázna, hadd babázzon, ha egy kislány autózna, hadd autózzon.

Hagyd, hogy kialakuljon a személyisége, az érdeklődési köre, s ne irányítsd, ne erőltess rá olyasmit, ami nem érdekli, és ne vond meg tőle azt, ami érdekli.

Nem fog örökre babákkal játszani a kisfiú, és a kislány, aki most épp autózik, nem lesz ettől túl férfias később. Hadd éljék az életüket!

3. Ne kezeld őket úgy, mintha sokkal idősebbek lennének!

Amikor egy négyéves kisfiú a parkban egy kislánnyal játszik, gyakran a barátnőjeként hivatkoznak rá. Amikor több lánybarátja is van, sokan a "kis Casanova" jelzővel illetik, holott mindössze arról van szó, hogy barátkoznak, játszanak. Négyévesen még nem merül fel a szexualitás témája, és nem is gondolkodnak olyasmin, hogy nekik barátnőjük vagy barátjuk legyen, csupán játszópajtásokat keresnek.

Teljesen felesleges olyat kérdezni tőlük, hogy tetszik-e nekik valaki az oviban. Hagyd, hogy annyi ideig legyenek gyerekek, ameddig csak tudnak, hiszen így is túl hamar felnőnek, minek még jobban siettetni a dolgot?

Olvasd el ezt is!
Akkor és most: lányok, akik az anyukájuk ruhájában indultak bálozni

4. Sose szégyenítsd meg a teste miatt!

A test miatti szégyenérzet keltése, azaz a body shaming elleni küzdelem egyre elterjedtebb. Nemcsak felnőttkorban, hanem gyerekkorban is traumaként ér mindenkit, ha piszkálják az alakja miatt.

Sose tegyél ilyet egy gyerekkel! Ha duci, segíts neki találni egy megfelelő sportot, és rajtad se lássa soha, hogy elégedetlenkedsz magaddal.

Szeresd és fogadd el magad, s segíts neki, hogy ő is épp ugyanígy tegyen!

Ugye, odafigyelsz ezekre mostantól?