Vizsgaidőszak alatti stressz? Soha!

Papp Ágota, gyakornok jelölt

A vizsgaidőszak előtt és az alatt is folytonos a stressz. Vajon meg lesz-e az összes vizsgám, lesz-e elég időm felkészülni, elég jól fog-e sikerülni? Ugye neked is megfordultak ezek a kérdések a fejedben. Olvass tovább és megtudhatod, mivel oldható fel ez a rémálom!

Papp Ágota ezt a cikket a JOY gyakornok program pályázati kiírásra küldte.


Itt olvashatjátok:

Valószínűleg neked is eszedbe jutott már, mivel könnyíthetnéd meg a vizsgaidőszakot, s hogy tehetnéd akár szebbé. Ahogy ezt a sort elolvastad, biztosan arra gondolsz, ez lehetetlen. Inkább akarunk túl lenni rajta, mintsem széppé tenni. Adunk hát neked pár jó tanácsot, amivel megkönnyítheted a felkészülést és kevesebbet fogsz aggódni!

1. Tervezz!

Az egyik legfontosabb lépés, hogy megtervezd ezt a másfél hónapot. Írd ki a vizsgaidőpontokat, tervezd meg mikor melyik tárgyból mész és mennyi időt szánsz a tanulására. E nélkül ugyanis kész káosz lesz körülötted.

2. Jelölj ki!

Fontos, hogy legyen egy hely – lehetőleg az íróasztalod - ahol tanulsz. Bizonyított tény, ha mindig ugyanazon a helyen tanulsz egy idő után bevésődik, hogy itt a koncentrálásé és a tanulásé a főszerep, ezáltal egy idő után gyorsabban jegyzed meg azt, amit kell.

3. Jutalmazz!

Miután megtervezted, hogy mikor mész vizsgázni, illetve beosztottad, hogy mikor mennyit tanulsz, legyen mindig egy pont, ahol megjutalmazod magad. Legyen az egy csoki, egy bögre tea, vagy amit igazán szeretsz. Kell, hogy pozitív energia érjen!

4. Ismételj!

Ha egyszerre sokat és ezt rövid idő alatt akarod megtanulni, vedd figyelembe, hogy a rövidtávú memóriád - ahogy a nevében is van - nem lesz képes mindent megtartani. Inkább többször rögzíts és ismételj mindent, így eredményesebben tárolódik a hosszú távú memóriába az anyag.

5. Pihenj!

Mindig szánj időt arra, hogy kipihend magad. Fontos, hogy éjfél előtt aludj, hiszen a pihentető alvás kiegyensúlyozottsághoz vezet. Nem szabad túlterhelni magad!

Fogadd meg tanácsainkat és fellélegezhetsz!

Hogy tetszett?