Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race

HDR Team (Malics Gábor)
Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Mindenki hallott már azokról az akadályfutó versenyekről, amikor(kis túlzással) sárban- vízben dagonyáznak a versenyzők, súlyt visznek a hátukon és zihálva küzdenek a célba jutásért. Amikor először láttam egy Spartan Race videót, azt gondoltam: ezek nem normálisak. Aztán hallottam az embereket nyilatkozni, beszélni a küzdelemről, a büszkeségről, a sikerélményről és elfogott egy kis irigység… a kanapén.

HAT LÁB, KÉT SZÍV, EGY BÜSZKESÉG!

Gazdiként az igazi kedvet az hozta meg, amikor megláttam a Hard Dog Race egyik felhívását. Egy kutyásnak ez maga a megtestesült tökéletes kihívás. Kutyás akadályfutó verseny! Hiszen mi lehet jobb egy kutyának és gazdinak, mint együtt tölteni időt, közösen megoldani feladatokat és mozogni? Hat láb, két szív egy büszkeség! Igen, ez a Hard Dog Race, a legjobb dolog, ami veled és kutyáddal történhet! Ha nem hiszed, olvasd el. A cikk végére meg leszel győzve.

A verseny megálmodójával, Púza Andrással beszélgettünk.

BK: András, hogy jött az ötlet?

PA: 7 hónapot szolgáltam Afganisztánban , mint kutyavezető tűzszerész. Ronin kutyámmal nagyon szélsőséges körülmények között dolgoztunk, 50 fok, talpig vasban. Ekkor jött először az ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan kutyás sport, ahol ugyanígy együtt küzdik le az akadályokat kutya és gazdi, ugyanolyan terhelést kapnak és ugyanolyan feladatokon kell átmenniük. Számtalanszor éreztem, hogy milyen összekovácsoló ereje van az ilyen „kalandoknak.”Majd újra 2014-ben jött elő bennem az ötlet, akkor vetettem papírra az első terveket, még aktív katonaként. 2015-ben szereltem le és barátokkal belevágtam a komoly szervezésbe.

Kép
forrás: Fotó: Varga Erika

Volt bármilyen sportesemény szervező tapasztalatod?

Tudtam, hogy ezt egyedül nem fogom tudni megcsinálni így elkezdtem összeállítani a csapatot. Azt mondják, én vagyok a Hard Dog Race. Nem, nem én vagyok. Ez egy komoly csapatmunka. 2016. júniusában megrendeztük az első zártkörű versenyt, csak barátok, nem voltunk sokan. Leteszteltük a pályát, a versenyszabályzatot, minden apró mozzanatot. Orvosoltuk a gyermekbetegségeket, biztonságosabbá tettük a versenyt. Aztán jött az első éles futam, tavaly októberben.

Hányan indultak?

1 hónap alatt 150-en regisztráltak, ez igazi meglepetés volt, hiszen alig volt hírverésünk, kommunikációnk, szájról-szájra terjedt a hírünk. Szerencsére nagyon jól sikerült a verseny, rengetegen csatlakoztak azóta hozzánk.

Június 3-án lesz a 2. Hard Dog Race Basefutam. A nevezés már elindult, hány indulónál tartotok most?

Még nagyjából 60 napig lehet nevezni, jelenleg 350 főnél tartunk.

Mit kell tudni a versenyről? Hány km, hány akadály? Mire lehet számítani?

A HDR Base6 km, 16 akadály. A 6 km futás nagyjából egy szigetkörnek felel meg, ez egy abszolút teljesíthető feladat. A szeptemberi Wild pedig 12 km 22 akadály.

Rendben, de milyenek az akadályok?

Van egy filozófiánk: az akadályok az életet szimbolizálják. Nem tudod, hogy az életben milyen nehézségek jönnek, de le kell őket győznöd nap-mint nap. Helyt kell állnod, tovább kell menned. A Hard Dog Rac-en sem tudod, mi fog következni. Nem tesszük közzé a pályát. A videókból lehet következtetni, hogy nagyjából mire lehet számítani, de a teljes pályát csak részvétel közben lehet megismerni.

Van olyan kutya, akinek nem ajánlod a versenyt?

Minden kutya részt tud venni a versenyen, mérettől, fajtától függetlenül. Nincs megkötés. Ami fontos, csak egészséges, szocializált, oltott, féreghajtott kutya vehet részt a versenyen. Ez alapvető elvárás, a verseny előtt állatorvosi vizsgálaton vesznek részt a kutyák. Megvizsgálják az általános állapotát, ellenőrzik a chipjét, oltási könyvét.

Mi történik, ha a kutya nem akarja, vagy nem tudja megcsinálni az akadályt?

Semmi. Nem szabad erőltetni, ez a gazdára van bízva. Ha a kutya nem csinál meg egy akadályt, a gazdája kiválthatja 30 guggolással és folytathatják a versenyt. Első a kutya. Nem kényszerítjük bele olyan szituációba, ami neki nem jó.

Hogy kell elképzelni a rajtot, hány versenyző van egyszerre a pályán? Az én kutyám például nem bírja a tömeget.

Egyszerre négy versenyző áll rajthoz, a következő 4 ember 2 perc múlva indul. Nincs tolongás sem a pályán, sem a rajtvonalnál.

Milyen felszerelést ajánlasz?

Amit nem sajnálsz. Egy jó terepfutó cipő nem árt, de nincs szükség extra felszerelésre. A póráz kötelező, de például Flexi pórázzal nem lehet indulni. Egy derékra rögzíthető póráz nagyon praktikus lehet, bár nem kötelező, de határozottan javasoljuk a hám használatát. Legjobb kombináció a futó öv hámmal.

Mit ajánlasz az olyan indulóknak, aki most kelnek ki a fotelból, mint én. Hogyan készüljenek fel?

Legyen a cél a szigetkör teljesítése, 6 km. Ha ezt le tudod futni, akkor nem lesz gond a versenyen. Egyébként a Facebook oldalunkon már alakultak területenként Falkák, akik együtt készülnek a versenyre!

Levisz valaki a pályáról, ha kihullok félúton?

Minden akadálynál és a köztes távon segítők vannak. Tudod nálunk is él a jelmondat: „Senkit nem hagyunk hátra!” De nem fogsz. ;)

Miért jó ez a kutyának?

A felkészülés és a verseny közös élménye, a kutyának ez a legfontosabb. Rengeteg köszönőlevelet kapok már most, hogy mennyivel több időt töltenek a kutyájukkal amióta neveztek a versenyre, mennyivel jobb lett a kapcsolatuk.

Ezen felbuzdulva én már neveztem is a versenyre (a kutyám még nem tudja). András elmondta, hogy bár mérik az időt, nem a verseny a lényeg. Annyit sétálhatsz, amennyit akarsz, nincs szint idő. Mindenki nyertes, aki rajtvonalhoz áll és nekimegy ennek a versenynek. Mindenki meg tudja csinálni, csak fel kell állni a fotelból. „Amikor a célban a nyakadba akasztják az érmet, ami minden befutónak jár, értelmet nyer a: Hat láb, két szív, egy büszkeség. „- biztosított róla András.

Találkozunk június 3-án minden bátor gazdival és szerencsés kutyával, biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk.

Nevezés és minden egyéb info ITT.

Megszületett A szolgálólány meséjének főszereplőjének babája

Anyuka lett A szolgálalólány meséjének egyik főszereplője, az öröme nem is lehetne nagyobb!

A leghasznosabb tippek a csodagardrób kialakításához

Ha nem szeretnéd, hogy a reggeli, munkanapokat indító vagy az esti bulikat érintő készülődés rémálom legyen, fogadd meg gardróbrendezési tanácsainkat!

Nem olyan szeretet

Lassan 10 éve élek együtt a kutyámmal, tetszik vagy nem, ez felnőtt életem egyik leghosszabb együttélős kapcsolata. Az alomból azonnal hozzám költözött, azóta gondoskodom róla, nevelem, tanítom, etetem, gyógyíttatom, az életem része és szeretem. Minden egyes nap. Neki pedig én vagyok az élete része és szeret. Minden egyes nap.

Mit csinál a bőröddel a nagyvárosi élet?

Megvan az a kép, hogy a vidéki fiatal nők bőre makulátlan, mindig kicsit pirospozsgás és úgy egyáltalán, látszik, hogy kicsattan az egészségtől? A nagyvárosokban ezért bizony keményen meg kell dolgozni, el is áruljuk, hogy miért.

Olyan sokat fogyott Ashley Graham, hogy lassan már nem is plus size

Nem kérdés, Ashley Graham a világ egyik legismertebb modellje, és egészen biztosan a legismertebb plus size modellje. Vagy csak volt?

Robbie Williams lánya nem ismerte fel a királynőt Eugénia hercegnő esküvőjén

Bár ma minden Meghan hercegné terhességéről szól, egy pillanatra kalandozzunk vissza Eugénia hercegnő esküvőjére, kiszivárgott ugyanis egy szupercuki videó a nagy napról!

3 tény, amit elolvasva soha nem felejtesz el lezuhanyozni közvetlenül wellnessezés után

Akkor se várj otthonig a zuhanyzással, ha épp nagy rohanásban vagy, esetleg hosszú a sor, eláruljuk, miért.

Visszatérnek a poncsók, és elég stílusos módon teszik ezt

Az utóbbi időben az átmeneti időszak egyik nagy kedvencévé vált a poncsó, pontosan azért, mert nőies, különleges és több szabadságot ad, mint egy télikabát.

A cseresznye színű szemsmink az ősz toplistás trendje

Ez a sminktrend bárkinek jól fog állni, és még a hangulatod is színesebb lesz tőle. Próbáld ki a cseresznye színt.

Chris Evans elárult egy titkot Amerika Kapitányról

Korábban írt a színész egy búcsúzkodó levelet, amelyet a rajongók alaposan félreértettek. Most tisztázta, miről is van szó.

Dukai Regina vicces tinikori fotón mutatta meg legfurább frizuráját

El tudod képzelni Dukai Reginát totál rövid, zselézett, tüsi hajjal? Akkor ezt a képet figyeld!

3 jel, ami arra utal, hogy a holdjegyed nagyon erős hatással van rád

Tudtad, hogy a személyiséged kialakulásában nem csak a csillagjegyed, hanem a holdjegyed is nagyon sokat számít? Sőt, egyeseknél utóbbi még erőteljesebb is, mint a horoszkópjuk!

Rupert Grint majdnem felmondott a negyedik Harry Potter-film után

Gondoltad volna, hogy amikor a Harry Potter-filmek forgatásának közepén jártak a színészek, az egyikük kishíján ott hagyta az egész munkát? Most kiderült, miért!

Angelina Jolie teljesen felismerhetetlen lett

Most komolyan: Neked is egy fél perc legalább kellett, mire ráismertél a friss fotón Angelina Jolie-ra, igaz?

Vicces képregény: 8 élethelyzet, amivel a huszonéves lányok találkoznak

Egy tehetséges művész képregényben mutatta meg, melyek azok a dolgok, amikkel minden huszonéves lány találkozik a hétköznapok során.

Pete Davidsont hiába figyelmeztették, hogy álljon le a barátnős tetkókkal

Pete Davidson néhány hónap alatt legalább öt tetkót csináltatott Ariana Grandéhoz fűződően, mostani szakításuk után viszont kénytelen lesz kitalálni rájuk valamit.

Hivatalos bejelentés: kisbabát vár Meghan hercegné

A királyi család az Instagramon jelentette be, hogy Meghan hercegné és Harry herceg hamarosan szülők lesznek!

Csökkentsd felére a reggeli rutinodat néhány apró trükkel!

Sokkal olajozottabban indul a nap, ha megfogadod ezeket a tanácsokat!

Megszólalt a II. Erzsébetet játszó színésznő bérszakadékügyben

Az utolsó dolog, amire Claire Foy vágyott, az volt, hogy a The Crown-ban nyújtott alakítása a nők és férfiak közti bérszakadék emblematikus példája legyen; mégis ez történt.

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem