Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race

HDR Team (Malics Gábor)
Az év kutyás kalandja, amit nem szabad kihagyni: Hard Dog Race
B. Krisztina B. Krisztina
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Mindenki hallott már azokról az akadályfutó versenyekről, amikor(kis túlzással) sárban- vízben dagonyáznak a versenyzők, súlyt visznek a hátukon és zihálva küzdenek a célba jutásért. Amikor először láttam egy Spartan Race videót, azt gondoltam: ezek nem normálisak. Aztán hallottam az embereket nyilatkozni, beszélni a küzdelemről, a büszkeségről, a sikerélményről és elfogott egy kis irigység… a kanapén.

HAT LÁB, KÉT SZÍV, EGY BÜSZKESÉG!

Gazdiként az igazi kedvet az hozta meg, amikor megláttam a Hard Dog Race egyik felhívását. Egy kutyásnak ez maga a megtestesült tökéletes kihívás. Kutyás akadályfutó verseny! Hiszen mi lehet jobb egy kutyának és gazdinak, mint együtt tölteni időt, közösen megoldani feladatokat és mozogni? Hat láb, két szív egy büszkeség! Igen, ez a Hard Dog Race, a legjobb dolog, ami veled és kutyáddal történhet! Ha nem hiszed, olvasd el. A cikk végére meg leszel győzve.

A verseny megálmodójával, Púza Andrással beszélgettünk.

BK: András, hogy jött az ötlet?

PA: 7 hónapot szolgáltam Afganisztánban , mint kutyavezető tűzszerész. Ronin kutyámmal nagyon szélsőséges körülmények között dolgoztunk, 50 fok, talpig vasban. Ekkor jött először az ötlet, hogy milyen jó lenne egy olyan kutyás sport, ahol ugyanígy együtt küzdik le az akadályokat kutya és gazdi, ugyanolyan terhelést kapnak és ugyanolyan feladatokon kell átmenniük. Számtalanszor éreztem, hogy milyen összekovácsoló ereje van az ilyen „kalandoknak.”Majd újra 2014-ben jött elő bennem az ötlet, akkor vetettem papírra az első terveket, még aktív katonaként. 2015-ben szereltem le és barátokkal belevágtam a komoly szervezésbe.

Kép
forrás: Fotó: Varga Erika

Volt bármilyen sportesemény szervező tapasztalatod?

Tudtam, hogy ezt egyedül nem fogom tudni megcsinálni így elkezdtem összeállítani a csapatot. Azt mondják, én vagyok a Hard Dog Race. Nem, nem én vagyok. Ez egy komoly csapatmunka. 2016. júniusában megrendeztük az első zártkörű versenyt, csak barátok, nem voltunk sokan. Leteszteltük a pályát, a versenyszabályzatot, minden apró mozzanatot. Orvosoltuk a gyermekbetegségeket, biztonságosabbá tettük a versenyt. Aztán jött az első éles futam, tavaly októberben.

Hányan indultak?

1 hónap alatt 150-en regisztráltak, ez igazi meglepetés volt, hiszen alig volt hírverésünk, kommunikációnk, szájról-szájra terjedt a hírünk. Szerencsére nagyon jól sikerült a verseny, rengetegen csatlakoztak azóta hozzánk.

Június 3-án lesz a 2. Hard Dog Race Basefutam. A nevezés már elindult, hány indulónál tartotok most?

Még nagyjából 60 napig lehet nevezni, jelenleg 350 főnél tartunk.

Mit kell tudni a versenyről? Hány km, hány akadály? Mire lehet számítani?

A HDR Base6 km, 16 akadály. A 6 km futás nagyjából egy szigetkörnek felel meg, ez egy abszolút teljesíthető feladat. A szeptemberi Wild pedig 12 km 22 akadály.

Rendben, de milyenek az akadályok?

Van egy filozófiánk: az akadályok az életet szimbolizálják. Nem tudod, hogy az életben milyen nehézségek jönnek, de le kell őket győznöd nap-mint nap. Helyt kell állnod, tovább kell menned. A Hard Dog Rac-en sem tudod, mi fog következni. Nem tesszük közzé a pályát. A videókból lehet következtetni, hogy nagyjából mire lehet számítani, de a teljes pályát csak részvétel közben lehet megismerni.

Van olyan kutya, akinek nem ajánlod a versenyt?

Minden kutya részt tud venni a versenyen, mérettől, fajtától függetlenül. Nincs megkötés. Ami fontos, csak egészséges, szocializált, oltott, féreghajtott kutya vehet részt a versenyen. Ez alapvető elvárás, a verseny előtt állatorvosi vizsgálaton vesznek részt a kutyák. Megvizsgálják az általános állapotát, ellenőrzik a chipjét, oltási könyvét.

Mi történik, ha a kutya nem akarja, vagy nem tudja megcsinálni az akadályt?

Semmi. Nem szabad erőltetni, ez a gazdára van bízva. Ha a kutya nem csinál meg egy akadályt, a gazdája kiválthatja 30 guggolással és folytathatják a versenyt. Első a kutya. Nem kényszerítjük bele olyan szituációba, ami neki nem jó.

Hogy kell elképzelni a rajtot, hány versenyző van egyszerre a pályán? Az én kutyám például nem bírja a tömeget.

Egyszerre négy versenyző áll rajthoz, a következő 4 ember 2 perc múlva indul. Nincs tolongás sem a pályán, sem a rajtvonalnál.

Milyen felszerelést ajánlasz?

Amit nem sajnálsz. Egy jó terepfutó cipő nem árt, de nincs szükség extra felszerelésre. A póráz kötelező, de például Flexi pórázzal nem lehet indulni. Egy derékra rögzíthető póráz nagyon praktikus lehet, bár nem kötelező, de határozottan javasoljuk a hám használatát. Legjobb kombináció a futó öv hámmal.

Mit ajánlasz az olyan indulóknak, aki most kelnek ki a fotelból, mint én. Hogyan készüljenek fel?

Legyen a cél a szigetkör teljesítése, 6 km. Ha ezt le tudod futni, akkor nem lesz gond a versenyen. Egyébként a Facebook oldalunkon már alakultak területenként Falkák, akik együtt készülnek a versenyre!

Levisz valaki a pályáról, ha kihullok félúton?

Minden akadálynál és a köztes távon segítők vannak. Tudod nálunk is él a jelmondat: „Senkit nem hagyunk hátra!” De nem fogsz. ;)

Miért jó ez a kutyának?

A felkészülés és a verseny közös élménye, a kutyának ez a legfontosabb. Rengeteg köszönőlevelet kapok már most, hogy mennyivel több időt töltenek a kutyájukkal amióta neveztek a versenyre, mennyivel jobb lett a kapcsolatuk.

Ezen felbuzdulva én már neveztem is a versenyre (a kutyám még nem tudja). András elmondta, hogy bár mérik az időt, nem a verseny a lényeg. Annyit sétálhatsz, amennyit akarsz, nincs szint idő. Mindenki nyertes, aki rajtvonalhoz áll és nekimegy ennek a versenynek. Mindenki meg tudja csinálni, csak fel kell állni a fotelból. „Amikor a célban a nyakadba akasztják az érmet, ami minden befutónak jár, értelmet nyer a: Hat láb, két szív, egy büszkeség. „- biztosított róla András.

Találkozunk június 3-án minden bátor gazdival és szerencsés kutyával, biztos vagyok benne, hogy felejthetetlen élményben lesz részünk.

Nevezés és minden egyéb info ITT.

Nem fogod elhinni, milyen ruhában jár edzeni Blake Lively - FOTÓ

A kétgyerekes hollywoodi sztármami szuper alakjának mostanában mindenki csodájára jár, de vajon milyen titkokat rejt Blake Lively edzése? Talán valami új mozgásforma, vagy zsírégető csodaszer? Nos, most talán egy lépéssel közelebb kerültünk a válaszhoz!

Talán nem is tudtad, de a wellnessezésnek elképesztő hatásai vannak: ezért érdemes időnként elutaznod egy hétvégére

Nehogy azt gondold, hogy a wellnessezéssel töltött hétvégének csak annyi hatása van, hogy kisimult és üde leszel tőle! Valójában számtalan módon hat a lelkedre és a testedre egyaránt, ráadásul még csak nem is kell ilyenkor a pénztárcád mélyére nyúlnod.

Ezek 2018 legszebb eljegyzési fotói

Imádod az eljegyzési fotókat? Különleges, megható és nagyon látványos képek lettek idén az internetezők kedvencei. Érdemes megnézned őket, lenyűgözőek.

Ezt árulja el a pasi intim szőrzete a személyiségéről

A pasi intim szőrzete nem csak úgy olyan, amilyen. A fazonja sok érdekességet árulhat el viselője személyiségéről. Olvasd el, mit tudhatsz meg belőle!

Meghan hercegné vagy Megán hercegné? Így hívják mostantól hivatalosan az amerikai színésznőt

Meghan hercegné vagy Megán hercegné... ez itt a nagy kérdés! Nos, ha kíváncsi vagy, hogy hívják hivatalosan mostantól Meghan Markle-t, akkor jó helyen jársz!

Ha egy pasiban megvan ez a 4 tulajdonság, azonnal lépj ki a kapcsolatból

Amikor megismerkedsz egy pasival, kezdetben nehéz észrevenni a negatív tulajdonságait, ahogy azt is, mi utal arra, hogy nem passzoltok össze. Ráadásul van négy tulajdonság, amit látva jobb, ha azonnal kilépsz a kapcsolatból!

Vajon meddig marad együtt Meghan Markle és Harry herceg? A horoszkópjuk sok mindent elárul!

Harry herceg és Meghan Markle imádja egymást, ehhez kétség sem férhet. De vajon mennyire illenek össze a horoszkópjuk szerint? Máris megtudhatod!

Hiába lett hercegné, Meghan Marklenek kötelező pukedliznie Katalin előtt - ez az oka!

Hiába lett Meghan Markleből Megán hercegné, az élete még így sem lehet teljesen gondtalan. Bár a világ már a lábai előtt hevert, neki még mindig Katalin hercegné előtt kel pukedliznie - de miért is?

A narancsbőr megszüntethető az étkezéssel? A dietetikus megadja a választ!

Te is szenvedsz attól, hogy hiába edzel, az a fránya narancsbőr csak nem akar elmúlni? És bár ennek ellenére is hordasz rövidnadrágot és fürdőruhát, azért amit lehet, megteszel a sima combokért? De az étkezésedre is odafigyelsz?

A fáradtságnak öt típusa létezik, és meglepő dologról árulkodik az, melyiket érzed magadon gyakran

Nálad is volt már olyan, hogy bár sokat aludtál az éjszaka, és nem is ébredtél fel egyszer sem, napközben mégis eluralkodott rajtad az álmosság? Attól függően, hogy a fáradtság melyik típusát érzed magadon, a tested több dologról is árulkodik!

A csillagok elárulják: ez a nyári trend illik hozzád a horoszkópod szerint!

Ahogy mindig, úgy idén nyáron se leszel majd nagy gondban, ha valami szuper darabot szeretnél beszerezni, amivel aztán feje tetejére állíthatod megszokott összeállításaidat. Te mennyire hiszel a horoszkópokban? Mert a csillagokat követve tarts velünk egy kis virtuális shoppingtúrát.

Napi horoszkóp május 26.: a Kosok nagy volumenű dologra vállalkoznak, a Szüzeknek komoly döntést kell hozniuk

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét izgalmas dolgokat üzentek a csillagok!

Pénteken letartóztatták, de már szabadlábon van Harvey Weinstein

A Harvey Weinstein-botrány hónapok óta tart, ám most úgy fest, komoly előrelépés történik az ügyben.Vajon ez az, amire fél Hollywood már hónapok óta vár?

Eminem és Nicki Minaj egy párt alkotnak

Nicki Minaj nagyon egyszerűen megerősítette a hírt, hogy ő, és szintén világhírű rapper kollégája, Eminem egy párt alkotnak.

Ő a 24 éves Dudás Dániel, akivel Hosszú Katinka állítólag félrelépett

Egyre több dolog derül ki Shane Tusup és Hosszú Katinka megromlott kapcsolatáról: Shane közleményében arról írt nemrég, hogy Katinka edzőtársával, Dudás Dániellel lépett félre. De ki is ez a 24 éves fiú?

5 utazós film, amivel máris elkezdhetsz hangolódni a nyaralásra

Már nyakunkon van a nyár, ami azt jelenti, hogy hamarosan eljön az utazás és pihenés ideje is. És mivel lehetne jobban hangolódni erre, ha nem azzal, hogy megnézed az elmúlt évek legjobb utazós filmjeit?

Ezt eddig észre sem vettük: itt láthattad már korábban Carrie Bradshaw ikonikus ruháját

Egy-egy ruha köré egész jó kis divattörténeti tanulmányt lehetne írni, arról nem is beszélve, hogy a trendek egymásnak adják át a kilincset. Pontosan ezért történhetett meg az, hogy még Carrie Bradshaw is viselt olyan darabokat, amelyek évtizedekkel korábban is népszerűek voltak.

Király Linda őszintén mesélt a súlyával való harcáról

Király Linda rengeteg módszert kipróbált annak érdekében, hogy megszabaduljon a felesleges kilóitól. Saját bevallása szerint a sikertelen fogyásnak nem csak testi, hanem lelki okai is voltak, amikről őszintén beszélt az énekesnő.

Meghan Markle 10 kajaszabályát neked is érdemes megismerned

Meghan Markle tökéletes alakja jó pár étkezési szabály betartásának eredménye. Vajon miket szokott enni, mivel "csal", és melyik nemzet konyhája a kedvence?

A kereséshez kezdj el gépelni!
Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem