7 fontos dolog, amit a Buffy, a vámpírok réme sorozat megtanított nekünk

Harpers bazaar
Noémi

Ti is rajongtatok a sorozatért? Sokat tanulhattok belőle, utólag is!

20 éve már, hogy a Buffy, a vámpírok réme debütált a televízióban, ami akkoriban nem volt olyan sikeres, mint évtizedekkel később. Ma pedig nem túlzás azt állítani, hogy generációjának egyik legjobb sorozata volt a történet, amiben a hétköznapi lány hihetetlen harcokat vívott a gonosz erőkkel. Buffy bejárta a Földön a poklok poklát, közben pedig rengeteget tanult magáról, hogy kiváló ember, vezető és barát váljon belőle.

Mi ezt a 7 dolgot lestük el tőle!

Egyedül is épp elég erős vagy!

Buffy és Angel szerelme nem úgy sikerült, ahogy a nagy könyvben meg van írva, és nem csak azért, mert a férfi éppenséggel vámpír volt. Sok hétköznapi lány is jól tudja, milyen az, amikor az álompasi az első együttlét után egy igazi szemétláda lesz... Nos, ezt Buffy is megtapasztalhatta, amikor az egykori szerelme gyakorlatilag tönkretette az életét, persze végül a lány győzedelmeskedett kettejük harcában. A lényeg azonban az, hogy mindegy, mennyire küld padlóra egy durva szakítás, mindig eljön az idő, amikor felállsz, és érzed, egyedül is elég erős vagy ahhoz, hogy túlélj.

A egymás iránti vonzódásunk nagyon is változékony

A Buffy, a vámpírok réme sorozatban szerepelt az első olyan pár, akik hosszú, leszbikus kapcsolatban voltak egy tévéműsorban - bár eleinte mindketten férfiak mellett keresték a szerelmet. A sorozatbeli Wilow és Tara viszonya azt mutatta be, hogy a szexualitás bizony nincs kőbe vésve, és gyökeresen alakíthatja át az életet.

forrás: http://www.harpersbazaar.com/culture/film-tv/news/a21293/buffy-anniversary-empowering-heroine-moments/

Egy kitalált család is lehet olyan jó, mint az igazi

Buffy apjánál kevés rosszabb apuka lehetséges: megcsalta a lány anyját nem is egyszer, és sosem jelent meg, amikor szükség lett volna rá. De szerencsére Buffynak ott volt a mentora, Giles, akihez hamarosan már jobban kötődött, mint a saját apjához. Sőt, Buffy testvére, Dawn sem volt igazi vérrokon, ám ez szinte lényegtelen, hiszen az ő kapcsolatuk bizonyította, hogy a család az, amit azzá teszel.

Néha elég, ha csak ott vagy

Az ötödik évad végén Buffynak meg kell küzdenie az édesanyja halála miatti tehetetlenséggel és reménytelenséggel. Amikor úgy dönt, feláldozza magát a világért, elmondja Dawn-nak, hogy az egyik legnehezebb dolog az, hogy amikor depressziós és maga alatt van, akkor is valahogy ott kell lennie a mindannapokban. Ki ne érezné ezt néha, de mindig van valami, ahonnan erőt lehet meríteni, és csinálni kell tovább a dolgokat…

Nem a szexuális döntéseid határozzák meg, mennyit érsz

A 6. évadot a sivárság hatja át, és ekkor keveredik Buffy egy mérgező szexuális viszonyba Spike-kal, a lelketlen vámpírral, akinek már hónapok óta fájt a lányra a foga. A köztük lévő viszony először igencsak vehemens és túlfűtött, ám lassan alábbhagy a szenvedély, és Buffy-ban elhatalmasodik az önutálat. De végül győztesen kerül ki a dologból, és eléri, hogy a kapcsolata a fiúval szex nélkül sokkal bensőségesebb legyen. A televízióban övék az egyik legkülönlegesebb kapcsolat, ami ékes bizonyíték arra, hogy nem szabad magunkat 1-1 ilyen viszony alapján megítélni.

forrás: http://www.harpersbazaar.com/culture/film-tv/news/a21293/buffy-anniversary-empowering-heroine-moments/

Harcolj a jogaidért a munkahelyeden!

Ha felnőtt fejjel nézed a sorozatot, látni fogod, hogy az egész egy olyan nőről szól, akinek tulajdonképp a férfiak kegyetlen világában kell érvényesülnie. Eleinte senkit sem érdekel, ő mit is akar valójában, de végül kőkemény munkával bizony eléri a célját.

Mindig kérdőjelezd meg a dolgokat, és ha nem jó valami, változtass!

Az életben nem jó válasz a "mert így szokott lenni” mondat. Ahogy Buffy az utolsó évad befejező részében is mondja: "Hozd meg a döntésedet. Készen állsz arra, hogy erős legyél?”

Érdemes feltenni magadnak a nagy pillanatokban ezt a kérdést, amire a válasz természetesen legyen IGEN!

http://www.harpersbazaar.com