Ezt jelentik bőrödön a sötétebb foltok

Europress
Kata

Szinte mindenki találkozik ezzel a jelenséggel, most eláruljuk, mi okozhatja.

Az emberek arcbőrén előfordul, hogy megjelennek sötétebb foltok, mindenki ismeri őket, azzal általában mégsem vagyunk tisztában, mi is okozza őket. Pedig, ha tudod, mi okozza, eltüntetni is könnyebb lehet őket. Feltérképeztük a jelenséget!

Mi okozza?

A bőrön megjelenő sötétebb foltokat a hiperpigmentáció okozza, melynek sokféle típusa van. A hiperpigmentáció azt jelenti, hogy a bőr egy területén több melanin termelődik, ez felgyűlik és pár árnyalattal sötétebb színt eredményez, mint az ember normál bőrszíne. A melanin egy sötét pigment, amit természetes körülmények között a napsütés hatására termelnek a melanociták. Ám erősebb napsugárzás, pattanások okozta hegek, hormonális fogamzásgátlók, egyes betegségek, gyulladások és más sérülések hatására is fokozódhat a termelődése. Tulajdonképpen a bőr védelmi reakciója. Genetikailag is szabályozott, ki hajlamos rá és minél sötétebb tónusú a bőröd, annál látványosabban jelenhet meg.

Hogyan lehet kezelni?

Fontos tudni, hogy míg a gyulladások, hegek okozta hiperpigmentáció általában csak időszakos és magától eltűnik, addig például a szeplők újra és újra visszatérnek. A hipermigmentáció tompítható és megelőzhető azzal, ha minden nap teszel fel napvédő krémet. Ez azért is fontos, mert a már megjelent foltokat a napsugárzás csak sötétebbé teheti. Ugyanakkor mindenképpen érdemes először kideríteni a foltok okát, mert előfordul, hogy betegségeket jelezhetnek.