Ez történik a bőröddel, ha túl sokáig vagy vízben

Europress
Kata

Biztosan te is gondolkoztál már az okán - megpróbáltuk megfejteni a titkot, ami nem is olyan könnyű!

Mindannyian találkoztunk már azzal a jelenséggel, hogy amikor túl sokáig vagyunk egy forró fürdőben, vagy a medencében, esetleg sokáig mosogatunk, ráncos lesz az ujjainkon a bőr. De miért is van ez? A legegyszerűbb válasz az, hogy pontosan nem tudni. Ugyanis a valódi és egészen 100%-os okét mindeddig nem sikerült megfejteni ennek. Viszont vannak teóriák, melyeknek érdemes utánajárni!

1. Biztosan nem az ozmózis áll a háttérben

Sokak szerint a jelenség magyarázható az ozmózis folyamatával, ám ezt könnyen meg lehet cáfolni. Ugyanis ha ez lenne a háttérben, akkor az egész testünkön ráncolódna a bőr, amikor víz alá kerül, hiszen így mindenhol felszívja kicsit a vizet. Viszont a jelenség csak a kéz- és lábujjakra korlátozódik.

2. Idegrendszeri okok, vénák összehúzódása

A ráncol egyik kiváltója a szimpatikus idegrendszer lehet, ami testünk sok funkcióját szabályozza, így a vérnyomást és a pulzust is. Mivel befolyásolja, mennyire húzódnak össze az erek, az ujjak végének ráncait is ez stimulálhatja. Mégpedig úgy, hogy amikor összehúzza az ereket, például hőváltozás hatására, csökken a bőr alsó rétegeinek térfogata, így beeshetnek a felső rétegek, ami a ráncokat kiváltja. Ezt olyan megfigyelések is bizonyítják, hogy amikor ki van kapcsolva a szimpatikus idegrendszer, a víz alatti ráncosodás megszűnik.