Tényleg 7 évente lecserélődik a hajunk?

Europress
Kata

Vagy ez csak valami városi legenda?

Sokszor hallottuk már, hogy amint az ízlésünk, úgy a hajunk is megváltozik hétévente. Gyakorlatilag lecserélődik. A hajunk valóban folyamatosan formálódik életünk során, amit magunk is észrevehetünk, de valóban van ennek egy ilyen konkrét 7 éves ciklusa?

A válasz egyszerre igen és nem. Ugyanis a hajszálaknak valóban létezik egy 2-7 éves életciklusa, de ezek a szálak soha nincsenek egyszerre mind ugyanabban a ciklusban. Szóval az nem fordulhat elő, hogy a hajunk minden hetedik évben egyszerre és teljesen lecserélődjön. Az egész eredetét és magyarázatát a biológiában kell keresni, a lényege pedig az, hogy fejbőrünkön a hajszálak folyamatosan növekednek, megpihennek, majd kihullanak és ez így normális.

A fejbőrünkön átlagosan 100-150 ezer hajszál található, melyek a haj 3 életszakaszának egyikében vannak. Ezek közül az első és a leghosszabb az aktív növekedési fázis, ebben van hajszálaink 85-90 százaléka. Ez az állapot tart 2-7 évig és ezalatt a szálak folyamatosan épülnek, ellátja őket tápanyagokkal a szervezetünk. Ezután jön a 3-4 hetes átmeneti fázis, amikor a hajszál elkezd fokozatosan elszakadni a szőrtüszőtől, majd bekerül a harmadik, vagyis alvó fázisba.