Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

8 mondat, amit soha ne mondj annak, akit bipoláris zavarral diagnosztizáltak

8 mondat, amit soha ne mondj annak, akit bipoláris zavarral diagnosztizáltak

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ez az a mentális betegség, amiről mindenképpen szót kell ejtenünk!

A bipoláris zavar az ember viselkedésére, hangulatára és az érzékeire ható pszichiátriai betegség, amely a magyar lakosság több, mint egy százalékát érinti. A tünetek súlyossága azonban nagyon eltérő lehet, nem hiába szokták ugyanis úgy jellemezni a betegséget azok, akiket már bipolárisként diagnosztizáltak, hogy egyszer fent, máskor lent. Ez persze egy hihetetlenül leegyszerűsített, és picit talán elbagatellizált jellemzése a bipoláris zavarnak, ám érthető, hogy miért viccelődnek ezzel azok, akik már átélték a tüneteket.

A betegek ugyanis mániás és depresszív fázisokat tapasztalhatnak, amely a súlyos mélypontokból és végletes feldobottságból is állhatnak. A depressziós és a mániás fázisok közötti hangulatváltás ideje és módja azonban nagyon eltérő lehet. De mik azok a dolgok, amelyeket semmiképpen nem szabad mondani annak, akit bipoláris zavarral diagnosztizáltak?

Ha az ismerősöd, szerelmed, esetleg egy családtagod érintett a bipoláris zavar kapcsán, akkor különösen érdemes figyelned arra, hogy ne bántsd meg... Na de jöjjön a 8 mondat, ami abszolút tiltólistás:

1. Te bipoláris vagy?

Ez nagyon bántó és sértő, hiszen olyan, mintha valakit csak a mentális vagy bármilyen más betegsége által lehetne beazonosítani, mintha csupán ebből állna a személyisége. A legjobb, ha inkább megvárod, hogy az a bizonyos személy magától nyíljon meg neked a bipoláris zavarról, akkor, amikor ő szeretne! Ha viszont mindenképpen rá szeretnél kérdezni, akkor ezt így tedd: „Úgy hallottam, hogy bipoláris zavarod van, szívesen meghallgatlak, ha szeretnél majd róla beszélni!”

2. Nekem is vannak hangulatingadozásaim!

Persze, mindannyiunknak vannak nagyon jó és nagyon rossz napjaink is, a bipoláris zavar viszont ennél sokkal súlyosabb, egy komoly mentális betegség, ami akár még öngyilkos gondolatokhoz is vezethet. Sértő és nem helyénvaló összehasonlítani a mindennapi hangulatingadozással.

3. Nyugodj meg!

A hangulat irányítása egyáltalán nem könnyű annak, aki bipoláris zavarral küzd. A szélsőséges napokon a hipománia (amikor az eufória hirtelen dühbe csap át) vagy a pszichózis (a valósággal való kapcsolat elvesztése) teljesen normális, így az is hozzátartozik, hogy a rosszabb napokon súlyos depresszió lép fel, ami miatt az érintettek értéktelennek, kimerültnek érzik magukat.

4. Szóval olyan vagy, mint Selena Gomez?

Igen, több nagy sztár is nyíltan vállalja, hogy bipoláris zavarral küzd, köztük Selena Gomez is, ez pedig egyrészről nagyszerű, hiszen fontos, hogy minél többet beszéljük a mentális betegségekről! Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a bipoláris zavart mindenki másként éli meg. Vannak, akiknek több depressziós epizódjuk van, másoknak pedig a mániás epizódokból van a több... Ráadásul a mániás vagy depressziós epizódok időtartama is is egyénenként eltérő, ahogyan az epizódok súlyossága is.

5. Mi történt veled, hogy bipoláris lettél?

A rövid válasz egyértelműen az, hogy semmi. Ez nem olyan dolog, amit el lehet kapni! Az okokról egyelőre nagyon keveset tudunk, ám erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy az agyban bekövetkező változásokra vezethető vissza, amelyeket az élet hullámvölgyei befolyásolnak, nem pedig egy pillanat vagy esemény.

6. Nem fogsz megőrülni, ugye?

Ez talán a legbántóbb és legkegyetlenebb dolog, amit mondhatsz egy olyasvalakinek, aki mentális betegségben szenved. A legtöbb ember tudja, hogyan kezelje a hangulatát a tanácsadás, a gyógyszeres kezelés és a rendszeres önvizsgálat kombinációjával.

7. Mikor fogsz meggyógyulni?

A bipoláris zavarra nincs gyógymód, egyetlen egy legalább is biztosan nem létezik. Sok bipoláris zavarral küzdő embernek akár évekig nincsenek tünetei, mielőtt ezek újra megjelennének, amely nagyon frusztráló lehet, ám az előző pontban felsorolt dolgok igen sokat segítenek a betegség kordában tartásában.

8. Bevetted a gyógyszereidet?

Hacsak nem vagy egy közeli hozzátartozó, akkor ez a kérdés hihetetlenül tolakodó! A legtöbb embernek, akik a bipoláris zavarral küzdenek alapjáraton nehézséget okoz a tudat, hogy esetleg gyógyszert kell szedniük. Inkább érdemes felajánlani a támogatásodat bármilyen módon, amire csak a szerettednek szüksége van!

Olvasnál még a témában? Akkor katt a galériára!

Galéria / 10 kép

10 híresség, aki bipoláris zavarral küzd

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!