Szereted a morbid vicceket? A tudósok szerint ez jót jelent!

Europress
V. Zsófi

Egy új kutatás szerint örülhetnek azok, akik kedvelik a fekete humort.

Ha szereted az olyan vicceket, melyek tabu témát, halált vagy éppen fogyatékosságot érintenek, akkor nagy eséllyel intelligensebb vagy a többi embernél. A Cognitive Processing oldalán nemrég közzétett kutatás szerint van összefüggés az IQ és a fekete humor között.

156 ember vett részt a Bécsi Orvosi Egyetem vezette kísérletben, melyben először az alanyok általános IQ-ját mérték verbális és nonverbális kérdések segítségével. Utána pedig a német karikaturista, Uli Stein 12 képregényét mutatták meg nekik, melyek mindegyike tartalmazott valamiféle morbid utalást.

Az egyiken például egy párnak magyaráz egy orvos. A nő terhes, az orvos pedig azt mondja: „Először jöjjön a jó hír: a gyermekük mindig talál majd magának parkolóhelyet.”

Olvasd el ezt is!
10 “vicces” dolog, amitől legbelül mindig is rettegtünk, de sosem ismernénk be

Erre sokféleképpen lehet reagálni, de ha kuncogtál (majd elszégyellted magad), akkor valószínűleg értékeled a fekete humort. Erről a fajta humorról sokan melankóliára, sötét gondolatokra asszociálnak, nem fejlettebb kognitív funkciókra. Pedig a kutatás azt találta, hogy akik értették és értékelték a vicceket rendelkeztek a legmagasabb IQ-val, ráadásul alacsonyabb volt az agresszióra és negatív kedélyállapotra való hajlamuk, sőt, iskolázottabbaknak is bizonyultak a többieknél.

Azok, akik utálták a vicceket átlagos IQ-eredményeket produkáltak, magas agresszió-szintet és a negatív kedélyállapotot állapítottak meg náluk. Azok pedig, akik értették és visszafogottan értékelték is a vicceket, szintén átlagos IQ-val és átlagos agresszió-szinttel rendelkeztek, de természetüknél fogva optimisták voltak és pozitív életszemléletet mutattak.

Olvasd el ezt is!
Ebben az életkorban vagyunk a legboldogabbak, ebben a legegészségesebbek és ebben a legjobb a szex

A konklúzió tehát nagyjából az, hogy a fekete humor komplex. A komor témák sokakat elszomorítanak, de a sötétség gyors átlátása és az ösztönös nevetés a nyelv okos felépítésén erősebb kognitív feldolgozást igényel.

Legközelebb, ha megnevettet az akasztófahumor, ne aggódj, nem vagy gonoszabb, csak egy kicsit okosabb másoknál!