Az élet egy ételallergiás lány szemével

Sitku Henrietta, gyakornok jelölt

Szinte biztos vagyok benne, hogy mindenki érezte már úgy magát, bizonyos ételek elfogyasztása után, mint akin átment egy úthenger. Ehhez még társult a puffadás, a hányinger, bőrkiütés, és még sok más kellemetlen tünet. Ha te is hasonló problémákkal küzdesz, ez a cikk segíthet abban, miként kerüld el őket!

Sitku Henrietta ezt a cikket a JOY gyakornok program pályázati kiírásra küldte.


Itt olvashatjátok:

Nagyjából három éve derült ki, hogy allergiás vagyok a tejfehérjére, a szójára és a gluténra. Mondanom sem kell, elsőként sokkolt a diagnózis, hiszen rengeteg mindenről kellett lemondanom. A fent felsorolt tünetek mindegyikét tapasztaltam, mikor olyat ettem, amit nem szabadott volna.

Ha ti is hasonló panaszokkal küzdötök, ajánlom, hogy minél előbb kezdjetek el ételnaplót vezetni, de ami a legfontosabb, hogy orvoshoz forduljatok. Utóbbit azért tartom elengedhetetlennek, mert nem mindegy, hogy étel allergiával, vagy ételintoleranciával állsz-e szembe! A kettő teljesen más, és nem árt tisztázni, hogy te melyik csoportba tartozol.

Ami talán a legnehezebb volt, az az, hogy áttérjek egy olyan étrendre, amikben ezek az allergének nincsenek. Nem is gondolná az ember, mennyire nehéz így élni, hiszen előtte csak levetted a polcról, amit megkívántál, nem nézve, hogy mit tartalmaz az adott élelmiszer. Most már a bevásárlás egy kész tortúra, és persze hosszadalmas, mert mindent, amit megveszel, el kell olvasnod.

Apropó…
Ugye mindannyian irigykedve nézünk a Gossip Girl nagy sztárjára Blake Livelyre? Aki gyönyörű, és persze az alakja is tökéletes. Nemrégiben elárulta, mivel tartja magát bombaformába, és ez nem más volt, mint hogy elhagyta a glutént és a szóját az étrendjéből, elmondása szerint is rettenetesen nehéz, hiszen manapság már mindenbe belerakják!

De akkor mit ehetünk?

Bizony a finom tejet el kell felejteni, és le kell cserélni növényi alapú tejekre. Ez lehet a mandula, a rizs, szója, ha nem vagy rá szintén allergiás, vagy éppen a zabtej. A Rizsliszt is tökéletes minden finomság elkészítésére, megsütésére!

Mindegyik finom, bár én a rizstejnek a híve vagyok, hiszen semleges az íze, nem úgy, mint például a kókusznak, ami elég jellegzetes, így kávéba vagy főzelékekhez nem ajánlanám.

Hogyan étkezzünk külföldön akár egy nyaralás során? Mit vigyünk magunkkal, hogyan készüljünk fel?

Görögország megszállottja vagyok, szinte mindig ott nyaralok, teljesen rabul ejt a szépsége. A csodálatos égszínkék tenger, az ottani emberek mérhetetlen kedvessége és vendégszeretete egyszerűen lenyűgöz.

Görögország, és még sok más ország sincsen nagyon felszerelve allergénmentes termékekkel, így hát első utam alkalmával voltak napok, mikor nem nagyon tudtam mit enni.

Fontos nagyon, hogy itthonról vigyünk magunkkal olyan termékeket, amiket ehetünk, hiszen kint biztosra veheted, hogy nem nagyon fogsz olyanokkal találkozni. Én a gluténmentes kenyeret mindig viszem, hiszen az abszolút nincsen ott.

Megvan a hátránya ennek az életmódnak is, viszont legalább a nyaralásnál sem szaladnak fel plusz kilók, és nem utolsó sorban az egészségetekért is rengeteget tesztek azzal, hogy megvonjátok magatoktól a hizlaló ételeket, legfőképpen a kenyeret.

Hogy tetszett?