Kreatív ételcsodák, amikbe szinte fáj beleharapni

Lakatos Márk

De annál jobb őket nézegetni! És ha már véget ért a Bocuse d’Or, amin egy fantasztikus negyedik helyezést ért el a magyar csapat, arra gondoltam, egy szuper kis ételes cikket hozok nektek. Vigyázat, Drágáim, fantasztikus kreációk jönnek, ami meghozza az étvágyatokat és az alkotókedveteket is!

A KÓKUSZMÁNIÁSOKNAK

Ami, egy ausztrál vegán blogger megmutatja, milyen lehetőségeket rejt a kókusz! Zabkása, gyümölcsök, virágszirmok, fűszernövények és persze a kókusz különböző részeinek segítségével olyan alkotásokat készít, amikbe nehéz szívvel lehet csak belekanalazni. Ebben például van kókuszjoghurt, kókuszvíz, áfonya, kivi, mentalevél – zseniálisan vibrálóak a színei, csodás az elrendezés és nagyon finomnak tűnik! ;)

AZ UNIVERZUM SZERELMESEINEK

Vesszünk el a fánkok galaxisában! Csillámpor és színek elképesztő örvénye elevenedik meg Sam Melbourne vegán cukrász kozmoszt idéző süteményein, aminek alapja teljesen vegán, és a díszítéshez is csak kókuszolajat, szójatejet, porcukrot és természetes ételfestéket használt. Máris nekiláthattok, ha ide kattintotok a receptért! ;)

A KIFINOMULT GUMIMACI IMÁDÓKNAK

A Sugarfina rosé ízesítésű gumimacijaira tavaly év végén 2500 fős várólista volt! A cukorkakészítő butik szeret mindig előrukkolni valami újdonsággal és 2016-ban a Whispering Angel bort választották partnerül. A német gyártójukat megkérték, hogy gyakorlatilag porítsa a bort, amit így kevernek ízesítésként a gumicukorba. Egyébként rózsa formában is kapható az édesség, ha már rosé, ugye, és bár a színük kicsit eltérő, az íz állítólag egyforma: szinte szétolvad a szájban és nagyon kellemes, enyhén fanyar az íze. Egy korty roséval tökéletes lesz nyárra, már most iratkozzatok fel a listára, mert csak 9 dollár egy doboz! ;)

KAWAII BENTO BOXOK

Ezek a „kawaii”, vagyis cuki bento boxok meghozzák a kedvet a japán konyhához, igaz? ;) Ha felmentek a netre, rengeteg képet találtok inspirációnak, amiből ilyen menő kyarabeneket tudtok készíteni. Ezek olyan bento dobozkák, amikben nem csak hogy esztétikusan van elrendezgetve az ebédünk, hanem emberek, rajzfilmes karakterek, növények vagy állatok elevenednek meg bennük. A célja az volt a kitalálóknak, hogy a gyerekek nagyobb kedvvel ismerkedjenek az ételekkel, de manapság már mindenféle versenyek is vannak a témában – és hogy ne lennének, mikor ilyen szuperségek születnek? ;) Én most egy 40 éves szingapúri anyukát, Li Minget választottam, aki az iskolás srácainak készít hetente hatszor mesteri alkotásokat ebédre Bento Monster néven. Például ilyeneket:

Tipp: Nézzétek meg Pieter Dirkx Bento Monogatari című rövidfilmjét, amiben nagy szerepet játszanak ezek a kis boxok! ;)

GEÓDA TORTA

A tavalyi év egyik nagy slágere volt, főleg külföldön, úgyhogy nem maradhat ki a listából! ;) Az ehető, cukorból készült kristályrészletekkel és aranyozással díszített torták trendjét ez a Rachel Teufel cukrász által megálmodott ametiszt torta indította útjára – ezen az alkotáson például 16 órát dolgozott a hölgy és persze rengeteget tervezgetett is előtte. Nehéz szívvel vágnátok bele az esküvőn, igaz? ;)

CSIPKEDEKOR

Nézzünk valamit a házunk tájáról is, ha már így válogatunk! ;) Biztos láttátok ti is a Mézesmanna videóját, ami tökéletes kikapcsolódás egy fárasztó nap után - szinte varázslatos, ahogy az aprólékosan dekorált mézeskalácsok születnek, méghozzá teljesen szabadkézi rajzolással. Nézzétek meg ti is Czinkné Poór Judit videóját, ha még nem láttátok! ;)

MŰVÉSZET TÁNYÉRON

A maláj „Red” Hong Yi különleges projektje, amelyben egy hónapon keresztül minden nap új képet készített kizárólag ételek felhasználásával, nagyon népszerűvé tette a művésznőt, aki egyébként is szeret szokatlan dolgokat használni az alkotásaihoz. Alkotott például portrét Mark Zuckerbergről 36 darab könyv felhasználásával, vagy tervezett a Guccinak egyedi grafikát levelekből és virágokból, amit aztán egy csodás estélyin láthattunk viszont. Íme, néhány kedvenc a 2013-as, fehér tányéros kollekcióból, amit már csak fényképeken láthatunk:

VIRÁGOS NYALÓKÁK

Virággal dekorált nyalóka témában is elképesztően sok variációt találni a neten, és még nektek sem nehéz elkészíteni, ha valami csajos ajándékot adnátok például a koszorúslányaitoknak vagy a kolléganőknek. Én most ezt a cseresznyevirágos verziót választottam nektek, csillogó arany részletekkel, ami szerintem nagyon nőies. Ha kísérleteznétek hasonlóval, itt találtok egy útmutatót! ;)

Vagy ha megtetszett az ötlet, nyáron jégkrémet is készíthettek:

FESTŐI MACARONOK

A macaronok díszítése is művészetté vált az utóbbi években. Hol vannak már az egyszínű, uncsi Ladurée és Pierre Hermé macaronok? ;) Természetesen csak viccelek, ha Párizsban jártok, ejtsétek útba mindkettőt, itthon pedig a fantasztikus Chez Dodot. Viszont ha otthon próbálkoztok ezzel az elég macerás dologgal, a dekorációs hajlamaitokat is éljétek ki – fessetek virágot, arany foltokat vagy pettyezzétek festékfoltokkal, ami úgyis menő idén. Itt is egy kis segítség! ;)

KIRÁLYNŐI CUPCAKE CSODÁK

Ezek a meseszerű tortácskák annyira szépségesek, hogy nem is tudom, kinek van szíve megenni. Én speciel nem is szeretem az ennyire műalkotásszerű édességeket megenni, mert a látvány sokszor felülkerekedik az ízélményen, de ettől még olyan jó gyönyörködni benne. Merveilleuse!

MANDALA VARÁZSLAT

Mélyedjetek el a mandalakészítésben, de most máshogy! Dekoráljatok csinos tortát, mert mi is lehetne ennél szebb egy baráti összejövetelre. Egy kis gyakorlat és kézügyesség szükséges lesz, ha nekilátnátok, de a YouTube ehhez is ad segítséget! ;)

EGY FALAT SZIVÁRVÁNY

Kit érdekelnek a hagyományos gombócok, mikor ehetünk szivárványszerű fagylaltot is? Az unikornisok is tutira ilyet esznek reggelire, ti sem hagyhatjátok ki! ;) És micsoda mázli, hogy ehhez is találtam nektek egy kis útmutató videót!

Süteményekből azért sokkal-sokkal többet találtam, de remélem, azért így is szemet gyönyörködtető volt a válogatás! És persze, ha valami fincsiségre vágytok, hozzám is benézhettek a Lakatos Műhelybe, mert mi is készítünk ám csodákat!! ;) Csóóóók, Drágáim!!!!!