Kiderül a titok: ez történik a bőröddel éjszaka

Europress
Kata

Mi is kíváncsiak voltunk, ezért kiderítettük!

Csipkerózsika sok-sok év alvás után is úgy nézett ki ébredéskor, mint amikor elszenderült - ami nem is annyira lehetetlen! A bőrünk regenerációs folyamatai ugyanis éjszaka indulnak be, hogy reggelre tompítsák a fáradtság, az öregedés első jeleit. De mi is történik a bőrünkkel pontosan éjszaka?

Fontos megismerni azokat a folyamatokat, melyek a bőrünk rétegeiben zajlanak alvás közben, hiszen így tudjuk ezeket megfelelően segíteni krémekkel, szérumokkal és arctisztítókkal. Ugyanakkor fokozni hatásukat közvetlenül ébredés után. Bőrünk napközben is regenerálja magát, de ilyenkor a védelmi funkciók erősebbek. Éjjel viszont megfordul az arán és háromszor olyan gyorsan zajlanak a regeneráló műveletek, mint nappal.

Mikor már álmosodunk, a bőr is lassan alvó üzemmódba kapcsol. Ez az alvást megelőző párórában történik, amikor a bőr nagyon fogékony arra, hogy a tápanyagokat beépítse. Az ilyenkor termelődő melatonin szépen előkészíti a bőr regenerációját és azt is, hogy az UV sugárzás és szennyezések okozta károsodások eltüntetésén dolgozzon. Aztán amikor jön az alvás, a növekedési hormon irányítja a regeneráló folyamatokat.