Furcsa új őrület indult útjára: suttogós ASMR videók, amik segítenek ellazulni

Joy.hu

Vagy csak lenyugodni. Vagy elaludni.

Lehet, hogy már te is belefutottál ebbe a neten, hiszen tényleg egyre több ilyen videót találni - de tudod, hogy valójában mit is jelent az ASMR és miért lettek ilyen népszerűek ezek a suttogós kisfilmek? Nos, egy neurológiai jelenségről beszélünk, amelynek hivatalos angol neve Autonomous Sensory Meridian Response.

A lényege tulajdonképpen annyi, hogy valamilyen hang hatására (pl. a már említett suttogás, köröm csikorgása a táblán, vagy a hajkefe hangja, ahogy végigsiklik a hajon) a koponya hátsó részén egyfajta bizsergető, simogató érzés jön létre, ami nagyon kellemes, és ami semmihez sem hasonlítható. Nálunk is találkozhattál már a fogalommal az alábbi cikkünkben:

Olvasd el ezt is!
Palvin Barbi a hangjával borzolja a kedélyeket

Sokan "agyi orgazmusként" emlegetik a jelenséget, pedig semmilyen szexuális vonzata nincsen. Az említett hangok, vagy a suttogás indítja el ezt az "ingeráradatot" az agyban úgy, hogy semmilyen fizikai hatás nem éri a testet. Sokan úgy írják le: olyan, mintha egy kiadós relax masszázst kaptak volna!

Éppen ezért az utóbbi időben egyre elterjedtebb, hogy nem csak az ellazulás és a kellemes élmény miatt keresik az emberek a hasonló videókat és "ASMR mestereket", hanem pl. azért is, hogy megnyugtassák háborgó idegeiket, elűzzék a stresszt, vagy könnyebben tudjanak elauldni az álmatlanságban szenvedők.

A legegyszerűbb, ha megmutatjuk, hogy miről is van szó, az alábbi videókon keresztül!

Te átélted már ezt az érzést valaha?