Ilyen az élet artistaként - A Cirque du Soleil tagja elmesélte

Léderer Fruzsina

A Cirque du Soleil társulat a világ legjobb artistáit, bohócait, légtáncosait alkalmazza. Rendszeresen varázsolják el nézők ezreit. Hamarosan Budapestre látogatnak.

2017. május 12-én, 13-án és 14-én lesz látható Magyarországon a Cirque du Soleil nagy sikerű előadása, a Varekai. A produkció egy vulkán tetején lévő varázslatos erdő világáról szól, szereplői elvarázsolt lények. Őket megdöbbentően lenyűgöző művészek elevenítik meg, táncos, akrobatikus, légtornász mutatványokkal.

A produkció PR menedzsere, Julie Desmarais elárulta, a Varekai alapötlete a mitológiai Ikarusz történetéből származik. Az égiek elengednek egy férfit, aki a mágikus erdőben ér földet, és elkezdődnek kalandjai. A Varekai roma nyelven azt jelenti, akárhová, utalva arra, hogy a varázslat segítségével bárhová eljuthat a főszereplő, és az erdőben bármi megtörténhet.

A társulat 32 éve alakult Kanadában, és jelenleg 1300 artistával büszkélkedhetnek. Több, mint 50 ország művészei dolgoznak együtt. Az orosz származású Evgeny Tarakanovval beszélgettünk, aki a produkcióban a zöld gyíkot alakítja. Az artista 2001 óta tagja a társulatnak.

"Az akrobatikát fiatalon kezdtem. Először 1999-ben a Moszkvai Nagycirkusz társulatával léptem fel. Flyer pozícióba akkor kerültem, mikor csatlakoztam a Domshin’s Russian Swing to Swing-hez, ami 2001-ben két díjat is nyert. Ebben az évben mentem el a Cirque du Soleil castingjára, ahová fel is vettek" - mesélte Evgeny.

Egy teljes évig edzett a csapattal, és ennyi időbe telt, hogy megalkossák a Varekai Swing to Swing részét. Több artista számnak is ő lett az edzője.

A produkció szereplői annyi időt töltenek együtt, hogy szinte már családként tekintenek egymásra. Mindenki hatalmas szenvedéllyel dolgozik, a munka mellett ez a hobbijuk is - mesélték.

"Az elején mindenki küzd a nyelvi korlátokkal, hiszen a csapat nagyon színes, rengeteg nemzetiségáű van köztünk, de hamar összecsiszolódtunk, és már teljesen megértjük egymást" - mondta Evgeny. Közös nyelvük az angol.

Heti ötször edzenek, naponta nagyjából egy órát, ennyi elég is nekik, hiszen előfordul, hogy naponta két show-t is végigcsinálnak, így a nap végére rettentően elfárad az egész társulat. Julie, a PR menedzser elmondta, a turnék alatt szeretik megnézni a városokat, a helyi üzeteket, megismerik a helyi kultúrát. Néhány művésszel a családja is utazik, de akik ezt nem tehetik meg, hozzájuk gyakran hazajárnak az előadók.

És vajon egy artistának milyen érzés a magasban lenni, látványosabbnál látványosabb, és néha kissé veszélyes produkciókat elődni? Evgeny elárulta, ő sosem félt az ilyesmitől, de mikor veszélyes mutatványokra készült, mindig bíztatta magát, hogy meg tudja csinálni, sikerülni fog.

Az egész társulat egyetért, hogy az előadás nagyon izgalmas, a Varekai főszereplőjének a története bemutatja egy fiatal férfi küzdelmeit, amit érdemes bárkinek megnézni. Szerintük mindenki megtalálja a számára izgalmas részeket a show-ban, kinek a zene, kinek a szereplők, kinek a mozgás világ a legszebb. A legtöbbüknek a legutolsó műsorszám a kedvence, de az elejétől a végéig rengeteg érzelem szabadul fel. Kortól és nemtől függetlenül ajánlott a műsor!