Egy zseniális hungarikumos recept a Műhelyemből

Lakatos Márk

Drágáim, különleges nap ez a mai! Megosztok veletek egy specialitást, ami tökéletesen passzol az ünnepekhez, könnyen elkészíthető ÉS még egy kis hungarikumot is rejt, méghozzá Unicum Szilvát. Felcsigáztalak benneteket? Akkor jöjjön a Túrógombócom receptje szilva chutney-val! ;)

Ezt a receptet abból az alkalomból álmodtuk meg, hogy megünnepeljük a patinás Zwack céggel való együttműködésünket, ami a Lakatos Műhely nyitása óta tart, és egyre szuperebb fogások születnek az italaiknak köszönhetően. Meglepődtetek? Meghiszem azt, egyedülálló is lesz ez az isteni Unicum szilva chutney recept, amit rengeteg mindenre használunk és imádjátok ti is, mi is. Nem újdonság, mert nem most találtuk ki, hiszen egész nyáron kedvenc volt a Hold utcai Lakatos Műhelyben és a fesztiválokon is, de attól még nagyon aktuális egyedi ízvilágával. Készítsük el együtt! ;)

forrás: budapestfood101

A túrógombóc á la Lakatos Műhely hozzávalói:

1/2 kg túró

4 db tojás

Cukor, só

2 szál vanília rúd

15 dkg kukoricadara*

2 citrom héja (mosott vagy bio)

2 ek vaj

Kukoricaliszt (vagy kenyérmorzsa)*

A tojást keverd habosra a cukorral és a sóval, majd reszeld bele a citromhéjat, és add hozzá a vanília kikapart magjait, óvatosan forgasd bele a túrót és a kukoricadarát, majd tedd hűtőbe legalább 1/2 órára. Közben a vajon pirítsd meg a kukoricalisztet (vagy kenyérmorzsát), és forralj vizet. A masszából gyúrj kis (kb. 4 dkg-os) gombócokat, mert ezek hamarabb megfőnek, majd dobd a gyöngyöző vízbe, és főzd míg feljönnek a víz felszínére. Forgasd őket a darába és tálald cukros tejföllel és szilva chutneyval.

* Keress minél finomabbra őrölt kukoricadarát, ami még nem liszt, de szinte egy durva lisztre emlékeztet.

A híres szilva chutney*

1 kg szilva

(20 dkg lilahagyma)

1 db citrom

2 ek méz

vaj 10 dkg

só, (bors)

fahéj 1/2 tk

kardamom, csillagánizs 1-1 db

1 dl Unicum Szilva

*A Lakatos Műhelyben így készítjük, ha húsokhoz kínáljuk. Ha desszerthez, például a zseniális túrógombócunkhoz készítjük, akkor kihagyjuk belőle a lilahagymát és a borsot! ;)

A szilvát magozd ki. A cukrot közepes lángon karamellizáld világosra, dobd rá a lilahagymát és a fűszereket, majd amikor már a fűszereknek is illata van mehet rá az Unicum Szilva. Ha már feloldódott a karamell, add hozzá a szilvát is, majd kevés sóval ízesítsd és borsozd. Az egészet 10-15 perc alatt párold össze, de ne annyira, hogy a szilva szétfőjön. A végén ízesítsd a mézzel, citromlével, majd zárd el alatta a lángot. A legvégén keverd bele a vajat.

Mennyi idő lesz mindez? Nem sok, szinte egy pillanat! A chutney nagyjából fél óra mindennel együtt, a túrógombóc 5 perc, míg összekevered, aztán formálni és főzni kell, na meg persze bundázni, és kész is vagy! Jó főzőcskézést! ;)

Márk napi tipp: Ha azt szeretnétek, hogy inkább én főzzek rátok, itt a remek lehetőség, hogy nyerjetek egy kétszemélyes ebédet a Lakatos Műhelybe! Várom az Unicum Szilvával készült ételötleteket a Műhely Facebook oldalán! Csókok!!! ;)