Arctisztítási szokások: Cica vagy hal típus vagy?

Joy.hu

Lehet, hogy ha más módszerrel tisztítanád a bőrödet, még sugárzóbb lenne? Eláruljuk, hogy milyen arctisztító és tisztítási módszer a legideálisabb bőrtípusodhoz.

Megfelelő arctisztítással nemcsak a szennyeződésektől szabadulsz meg, hanem előkészíted a bőröd az ápolókrémek hatékonyabb befogadására is. A mindennapi tisztítás során törekedj arra, hogy kíméletesen, ügyelve a bőr védőrétegének épségére, ám alaposan végezd. Ez fontos a bőr megfelelő hidratáltságának elérése érdekében is. A nem megfelelő tisztítás irritációhoz, a bőr kipirosodásához vezethet, amitől az elveszítheti rugalmasságát és könnyebben ráncosodhat. Először is meg kell találnod a bőrtípusodnak legmegfelelőbb terméket és a tisztítás módját.

A Nivea Workshop Akadémián megtanultuk, hogy az arctisztítási szokások alapján két csoportba vagyunk sorolhatóak:


Ha vattakoronggal törlöd le a sminket és a szennyeződéseket, akkor cica, ha szívesebben használod a kezedet és a lemosóhoz vizet is, akkor hal típus vagy. Akár így, akár úgy szereted, a lényeg az, hogy reggel és este is alaposan tisztítsd meg a bőrödet.

Így válaszd ki a megfelelő arctisztítót

Mindig a bőrtípusodnak megfelelő terméket válaszd. Ha túlságosan durván hatót használsz, akkor a bőr pH-értéke és ezzel együtt a védőköpenye is megváltozik. Minél gyengédebb a termék összetétele, annál jobb hatást érhetsz el vele hosszú távon. Ha a bőröd normál, és nem igényel extra gondoskodást, akkor igazán szerencsésnek mondhatod magad és szabadon választhatsz az arctisztítók közül, de azért tartsd szem előtt, hogy a bőröd nedvességtartalma mindig maradjon egyensúlyban. Ha zsíros, számodra a habos vagy a zselés tisztítás az ideális. A faggyú- és sminkmaradványokat alaposan töröld le a nap végén, ettől azonnal mattabbnak fog tűnni. Érzékeny, száraz bőrűeknek a micellás víz és az arctej a leghatásosabb megoldás. A szemfesték eltávolításánál ügyelj a kíméletes bánásmódra: ne húzgáld a vattakorongot oda-vissza a szemed környékén, mert azzal kikészíted az érzékeny bőrt, és a kelleténél korábban bukkannak majd elő az apró ráncaid. Tegyél szemfestéklemosót egy vattapamacsra, csukd be a szemed, nyomd rá a vattát, várj néhány másodpercet, majd óvatosan töröld le vele a festéket.

Szappan

Ha azt gondolod, hogy a sima szappan és a víz elég, tévedsz. A szappan túl sok természetes zsírt és nedvességet mos le, irritálja a hámréteget, száraz és érzékeny bőrűeknek ez kifejezetten rossz választás. Természetesen kivételek a speciális, kifejezetten az arc tisztítására kifejlesztett szappanok, melyeket növényi olajokból és kivonatokból állítanak elő. Száraz bőrre sheavajas ápoló, pattanásos, mitesszeres bőrre a kámforos szappan a legmegfelelőbb.

Micellás víz

Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb tisztítói a micellás vizek, ezen nem is csodálkozunk, hiszen egy mozdulat is elég ahhoz, hogy magukhoz vonzzák a zsíroldékony anyagokat és magukba zárják a szennyeződéseket. Gyorsak és hatékonyak, dörzsölés nélkül is képesek eltávolítani a sminket és a szennyeződéseket. Általában három az egyben hatásúak: tisztítanak, tonizálnak és hidratálnak is. Minden bőrtípusra, még az érzékeny, szárazra is jó választás. A micellás vizet öntsd vattakorongra, és óvatosan, körkörös mozdulatokkal távolítsd el a szennyeződéseket.

Arctej

Mélyen tisztítja a bőrt és megőrzi annak természetes nedvességegyensúlyát. Kíméletes a bőrhöz, így száraz és érzékeny bőrre is jó megoldás. Mindegy, hogy körkörös mozdulatokkal kézzel vagy vattakoronggal viszed fel, hagyj egy kis időt, hogy kifejthesse hatását és csak ezután távolítsd el.

Arctisztító hab

Finom textúrájának köszönhetően kíméletes a bőrhöz és nagyon jól tisztítja a pórusokat is, nem szárít, tisztítás közben ápolja is a bőrt. Frissebb, feszesebb eredményt nyújt, így akinek stresszes, fáradt a bőre, válassza ezt a formulát. A habot vidd fel az arcodra, és vízzel körkörös mozdulatokkal lágyan mosd át a bőrödet.

Arctisztító gél

A gél formula vízzel keverve habosodik. Eltávolítja a sminket is, de a szem körül érdemesebb sminklemosót használni. Tegyél az arcodra belőle, majd vízzel lágyan dörzsöld át a bőrödet, ezután bő vízzel mosd le. Zsíros, problémás bőrre is használható.

Tisztítókendő

Számos olyan helyzet adódik, amikor gyorsan kell megtisztítani a bőrt, ilyenkor a legkényelmesebb megoldás a tisztítókendő. Elfér a táskában és bármikor elő lehet venni. Utazáshoz is nagyon praktikus. Egy lépésben távolítja el a sminket és a szennyeződéseket és közben frissít, ápol. A kendővel egyszerűen töröld át alaposan a bőrödet. Minden bőrtípusra használható.

Arctisztító kefe

Ha profi tisztításra vágysz, válaszd ez a módszert. A puha kefe gyengéden radírozza is a bőrt, emellett felpezsdíti a vérkeringést, ezzel segít, hogy az arcbőr feszes maradjon. A kefe forgó mozgást végez, így nem kell dörzsölni az arcot. Még az olyan nehezen elérhető helyeket is hatékonyan tisztítja, mint a T-zóna, és mitesszerek ellen is hatásos. Egészséges ragyogást, tiszta pórusokat garantál. Minden bőrtípusra használható.

Te mit szoktál használni arctisztításhoz?