Lady Gaga varázslatos stílusevolúciója

Lakatos Márk

Szinte hihetetlen, hogy Gaga még csak 8 éve robbant be a popszakmába, annyi feledhetetlen szettet láttunk tőle. A stílusát mindig is a kockázatvállalás jellemezte, és az a fantasztikus dolog, hogy a divatra, mint művészetre tekint. Megosztó, különleges, furcsa, kalandvágyó, és elképesztően vagány – nézzük, milyen szettektől esett le az állunk!

2008

A Grammy-nyertes és Oscarra jelölt hölgy egészen elképesztő karriert épített magának nem csak, ami a zenei hagyatékát illeti, hanem a divatra gyakorolt hatását is. Első stylistja, aki a nemzetközi sikerhez tartó úton kísérte – és akinek hatalmas szerepe volt a karaktere kialakításában – nem más, mint Nicola Formichetti. A Mugler korábbi kreatív igazgatója 5 éven keresztül volt felelős a popsztár outfitjeiért. A popsztár Piroska, a David Bowie-s villámsmink, a geometrikus mintájú és vonalvezetésű ruhák, a Madonnát is idéző outfitek elválaszthatatlanul összefonódtak a Poker Face korszakkal.

2009

Emlékeztek még arra, hogy ő tette népszerűvé a hajmasnit? Ezt szerintem közületek is koppintották páran, ha máskor nem, szilveszterkor! ;) De csak nézzétek meg, mennyi arca volt 2009-ben – a szivárványhaj, ami még mindig hódít, de „Marie Antoinette zombi” jelmezben is tündökölt, és mellette megjelent a gótikus dáma is.

2010

Ez is egy ikonikus év volt Gagának! Volt itt gyönggyel borított kalapkabátbugyi és persze arc is – amire szó szerint gyöngyöket ragasztott. Aztán jött egy extravagáns, lila, fészekszerű Armani Privé ruha, amit szőke-kanárisárga frizurával koronázott meg a 2010-es Grammy-díjátadón, hogy aztán gyorsan átöltözzön a díjat átvenni egy ezüstös miniruhába és egy geometrikus Philip Treacy kalapba. És tessék, itt van végre, amin egy egész világ szörnyülködött és biztos vagyok benne, hogy senki nem felejtette el: a 2010-es MTV Video Music Awards-on viselt húsruha. És ha valaha gondolkodtatok volna rajta, mi lehet most vele, hát elárulom, hogy egy múzeumban állították ki. Konzerválták, ne aggódjatok, de szerintem nem jönne meg a kedvetek, hogy viseljétek! ;)

2011

Díjátadók tömkelege várta Gagát 2011-ben – a németországi Bambi Awards-ra egy maszkos Alexander McQueen ruhában érkezett, a CFDA Fashion Awards-on akvamarin hajjal pózolt, az MTV Video Music Awards-ra pedig már Jo Calderone nevű alteregóját is vitte. ;)

2012

Ez volt az év, mikor az a megtiszteltetés érte Gagát, hogy az amerikai Vogue címlapján szerepelhetett, méghozzá másodszor (2011 márciusa után), ám ezúttal a híres September Issue-t zsebelhette be. Első alkalommal egy pasztell lila parókában és egy púderszínú ruhában pózolt Mario Testino-nak, 2012-ben pedig egy lila estélyiben állt Mert Alas & Marcus Piggott kamerája elé. És ahogy a hölgyet ismerjük, ezúttal is volt dráma bőven - nem csak azt kifogásolták, hogy a ruhája olyan, mintha a nagyi 80-as évekbeli függönyét adták volna rá, amitől a renoválás során szabadult meg, de azt is, hogy úgy szétretusálták, hogy az említett nagyi se ismerné meg. Megváltozott a ruha színe, Gaga haja, arcvonásai és testtartása is a fotózás során készült videóhoz képest. De a lényeg: nektek hogy tetszik a végeredmény? ;)

2013

Most következett az egyik legnagyobb változás Gaga divatvilágában: elhagyta korábbi stylistja, Nicola, aki 5 év után nem bírta tovább tartani a lépést a (közösségi média által is megkövetelt) napi 12 outfitváltással. 12, Drágáim!!! Érthető, szerintem, hogy szeretett volna másra is fókuszálni, így átadta a stafétát Brandon Maxwellnek, korábbi asszisztensének. Brandon akkor azt nyilatkozta, hogy igazából már mindent látott az énekesnőből a világ, amit csak láthatott, itt az ideje, hogy a zenére fókuszáljon, a stílusa pedig sikkesebb, visszafogottabb és letisztultabb legyen. Ez az év a kísérletezésről szólt, megtalálni, hogy miben érzi magát komfortosan az énekesnő úgy, hogy közben megmaradjon az, amit eddig képviselt. Imádom például a sárga ruhás szettet, a francia sikk és egy domina jelmez keveredését!

2014

Brandon vezetése alatt megmaradtak a letisztult szabásvonalak, de szokatlan anyagokkal, vagy épp különleges fejdíszekkel, maszkkal társultak. Ha megnézitek ezeket a képeket, látszik, hogy egy egészen más Gaga kezdett kibontakozni:

2015

Egy kis sikk, egy kis merészség, egy Gagaság. Hol van már a húsjelmez, a Breki-öltözék, a kiegészítőként használt fegyverek… New York, London, Párizs utcáit járta, méghozzá csinosabbnál csinosabb darabokban, de néha egy kis meghökkentés sem árt! ;)

És persze jutottak erre az évre olyan grandiózus darabok is, mint a 2015-ös Oscarra viselt Azzedine Alaia ruha, vagy a MET China: Through The Looking Glass gálájára viselt estélyi, vagy olyan különleges kreációk is, mint a Brandon Maxwell által tervezett puffos ujjú fehér ruha, amit az Emmy after partyra kapott fel. Gaga egyébként imádja Brandont, és minden vonalon segíti a karrierjét, ahol csak teheti – nem csak a ruháit viseli nagy eseményeken, de még öltöztető asszisztensnek is beáll, ha kell. Brava!!

2016

Ha a 2016-os szettjeit nézzük, nehéz elhinni, hogy néhány éve még húscafatokban vagy buborékruhában vonult az emberek között. Mostanában csendesebben merész darabokat választ, olyan sziluetteket, amik inkább drámaiak, mintsem polgárpukkasztóak, és az anyagválasztás helyett a struktúrára fókuszálnak ruhaválasztáskor. Még mindig ott van benne a „Mother Monster”, de már látni Stefani Germanottát is. És bár pár éve még úgy érezte, végleg búcsút int a kizsákmányoló zeneiparnak, mostanra sokkal kiegyensúlyozottabb lett, és a kreativitása is visszatért, aminek szerintem mindannyian örülünk! ;)

Joanne című új albumának bemutatása alkalmából például egy fantasztikus rózsaszín szettben tündökölt, talán ez a kedvencem az utóbbi időből! ;)

És hogy eltűnt-e a régi Gaga? Dehogyis, csak nézzétek meg ezeket a képeket. Ugyan visszafogottabban merész, de ez az „underboob” néven elhíresült szettje, amiben tulajdonképpen a mell alsó részét villantja, másról árulkodik. Ott van még a régi vadóc, csak egy kicsit megérett, és mesterien tudja váltogatni az arcát, amit a külvilágnak mutat – hol az elegancia, hol a vagányság veszi át a hatalmat. A crop topoknak pedig még mindig nem áldozott le, úgy tűnik!

Márk napi tipp: Akinek esetleg még mindig nem elég Gagából, az nézze meg ezt a fantasztikus kis videót, ami 155 lookot mutat be a popikontól! ;)