Vintage stílus az utcákon, amit imádni fogtok

Lakatos Márk

Égett valaha bennetek is a vágy, hogy felvegyetek valamit a régi időkből? Inspirált benneteket az ötvenes évek Amerikája? Vagy a Gatsby mánia? Gondolkodtatok rajta, milyen lenne visszarepülni az időben, és ha csak a ruhákkal is, de visszahozni egy letűnt korszakot?

Képzeljétek, vannak lányok/nők, akik mindennap ebben élnek. Nem jelmezként hordják, hanem tényleg ez az ő stílusuk. Lelkesen kutatják a szebbnél szebb darabokat, amikről azt állítják, sokkal csinosabbnak érzik magukat bennük, nőiesebbnek, és magabiztosabban párosítják a darabokat. Ha egyszer rákapsz az ízére – olyan élmény, mint a turizás, csak egy teljesen más skálán – nagyon nehéz abbahagyni, és szinte figyeled, milyen darabok hiányoznak még a gardróbodból.

Az első dolog, amit tudnod kell, mielőtt kincskeresésbe fogsz, hogy Amerikában és Angliában 40-50-60 évvel ezelőtt teljesen más méretezés volt – szép lassan csaltak lefelé, hogy a nők jobban érezzék magukat attól, hogy kisebb számok sorakoznak a gardróbban. Ezért ha igazi vintage ruhára licitálsz mondjuk a neten, kérd be mindenképp a pontos méreteit centiben.

Nagyon érdekes, de Marilyn Monroe tényleges ruhaméretét is évtizedekig rosszul tudtuk, mert amikor először jelentkezett modellnek, 12-es méretet írtak fel hozzá, és ezt sokan egy az egyben átvették. De a világ változott! Így aztán a pontos centiket figyelembe véve kiszámolták, hogy mostani méretezéssel felül 8-as (nálunk 36-os), alul pedig mindössze 6-os (azaz 34-es) méretet viselt, azaz karcsú dereka és csípője, és kicsit teltebb mellei voltak. Ez egyébként sok hölgynél előfordul, hogy nagyobb mell vagy szélesebb csípő miatt alul és felül más méretet hord, ne ijedjetek meg! ;)

Egyébként, ha megkérdeztek egy vintage mániást, hogy mi volt az első darab, amit vásárolt, nagy valószínűséggel nem tudja megmutatni, mert már megszabadult tőle. Csak azért, mert valami régi, még nem biztos, hogy jó is – színben vagy formában nem illik hozzád, minőségben nem a legjobb, de az is lehet, hogy a méretet nem találtad el. Mint minden stílusnál, itt is az a vezérelv, hogy jól érezd benne magad és anyagban, fazonban, mintában passzoljon az elképzelésedhez. Először lehet, hogy többet kell kutatnod a csúcsszuper darabokért, de aztán meglesznek a bevált lelőhelyeid, és tudod azt is, melyik vintage korszak áll legközelebb hozzád, és annak melyik darabjai állnak legjobban. Ruhák vagy blúzos-szoknyás szettek? ;)

A vintage ruhák iránti szenvedély persze nem ér ott véget, hogy az ember begyűjti őket. Ezeket a ruhákat gondozni kell, hiszen az idő vasfoga nem kíméli még a jobb minőségű anyagokat sem. Foltokat kell kiszedni, cipzárakat pótolni, lyukakat bevarrni, méghozzá nagyon gondosan. Macerásnak tűnik, igaz? ;) Pedig van, aki imádja, és szinte úgy tekint a gyűjteményére, mintha múzeumőr lenne. Ha neked ez túl sok, de úgy érzed, ilyen ruhákban lennél a legcsinosabb, vagy legalábbis beszereznél egy-két különleges darabot, választhatsz az egyre szaporodó, reprókat kínáló üzletekből is, mint például a Modcloth. Nem autentikus, de közel jár hozzá, ha az igazira nincs kereted vagy türelmed. ;)

És még egy tévhit, amit sok vintage imádó szeretne eloszlatni: csak azért, mert imádják a korra jellemző ruhákat, még nem szeretnének TÉNYLEG abban a korban élni. Tisztában vannak vele, hogy rengeteg minden fejlődött, és szeretik a modern világot, csak épp a ruhákban van más ízlésük.

Mit gondoltok, Lányok, kipróbálnátok egy kicsit, hogy ilyen gardróbokból öltözködjetek? Fel mernétek venni az utcára ilyen szetteket? ;)