Banános-zabos energiaszelet
Ezek a házi energiaszeletek garantáltan finomabbak, mint az alufóliába csomagolt boltiak, ráadásul olyan összetevőkből készülnek, melyeknek a nevét ki tudod ejteni. Laktatóak, a futók igénybevételéhez jobban illenek, mint az átlagos snackek. Ha nem szereted a diót és a szárított áfonyát, bármilyen maggal és szárított gyümölccsel helyettesítheted.
Elkészítési idő: 40 perc (plusz a hűtési idő)
Hozzávalók 12 darabhoz:
- 110 g durvára vágott dió
- 2 érett banán
- 125 ml zöldségolaj
- 200 g fehérítetlen nádcukor
- vagy kristálycukor
- 1⁄2 teáskanál
- vaníliakivonat
- 135 g zabpehely
- 90 g fehérítetlen általános liszt (vagy 60 grammig helyettesítsd teljes
kiőrlésű búzaliszttel) - 3⁄4 teáskanál sütőpor
- 1⁄2 teáskanál só
- 1⁄2 teáskanál őrölt fahéj
- 1⁄2 teáskanál őrölt
- szerecsendió
- 1⁄4 teáskanál
- szódabikarbóna
- 90 g szárított vörös áfonya
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Fújj be egy 20x20 cm-es tepsit sütősprayvel. Szórd rá a diót és pirítsd a sütőben 5–8 percig, amíg illatozni kezd. Ezalatt törd össze a banánokat egy közepes méretű keverőedényben. Add hozzájuk az olajat, a cukrot és a vanília-kivonatot. Keverd simára. Egy nagyobb keverőedényben elegyítsd a zabot, lisztet, sütőport, sót, fahéjat, szerecsendiót és szódabikarbónát. Add hozzá a banános masszát és keverd el. Óvatosan forgasd bele a diót és az áfonyát. Öntsd a keveréket az előkészített tepsibe és simítsd el egyenletesen. 25–30 percig süsd, vagy amíg a teteje megbarnul és a közepébe szúrt fogpiszkáló majdnem tisztán húzható ki. Felvágás előtt hagyd teljesen kihűlni.
Tápérték adagonként: 1268 kJ, 303 kcal, 41 g szénhidrát, 3 g rost, 4 g fehérje, 15 g zsír, amiből 2 g telített zsírsav, 158 mg nátrium